@article { author = {Seifi-Jamadi, Afshin and Zhandi, Mahdi and Ansari, Mahdi}, title = {The effect of Chrysin inclusion to Beltsville extender on cooling storage of rooster sperm}, journal = {Journal of Animal Research (Iranian Journal of Biology)}, volume = {32}, number = {1}, pages = {22-28}, year = {2019}, publisher = {Iranian Biology Society}, issn = {2383-2614}, eissn = {2383-2622}, doi = {}, abstract = {This study was conducted to investigate the effect of Chrysin inclusion to semen extender on rooster sperm quality during in vitro storage. Semen samples were collected from five 44-week-old male broiler breeders (ROS 308). After primary evaluation (motility >60%), semen samples were pooled and divided into five equal part and each part was diluted with one of the following extenders: 1) control negative extender (without any additive), 2) control positive extender (with 4% DMSO), 3) extender containing 25 μg of Chrysin (Chrysin-25), 4) extender containing 50 μg of Chrysin (Chrysin-50) and 5) extender containing 75 μg of Chrysin (Chrysin-75). Semen quality parameters including total and forward motility, plasma membrane integrity and functionality were assessed in 0, 6, 12 and 24 hours after preservation at 4°C. Based on obtained results, different levels of Chrysin failed to alter total and forward motility, plasma membrane integrity and functionality of spermatozoa during preservation period at 4°C (p≥0.05). Also, the effect of time in all parameters and the effect of time and treatment interaction in sperm plasma membrane functionality were significant. Therefore, Chrysin inclusion failed to ameliorate the negative time-dependent detrimental effects on rooster sperm quality. However, further research is needed to confirm obtained results.}, keywords = {Chrysin,rooster,sperm,storage}, title_fa = {اثر افزودن کریسین به رقیق کننده بلتسویل بر نگهداری اسپرم خروس در شرایط برون‌تنی}, abstract_fa = {این مطالعه برای بررسی اثر افزودن کریسین در رقیق کننده منی بر ویژگی‌های کیفی اسپرم خروس در شرایط نگهداری برون‌تنی انجام شد. نمونه‌های منی از پنج قطعه خروس (سویه راس 308) در سن 44 هفتگی جمع‌آوری شدند. پس از ارزیابی‌های اولیه (جنبایی بالای 60 درصد) با یکدیگر مخلوط و به پنج قسمت مساوی تقسیم شده و هر قسمت با یکی از رقیق‌کننده‌های زیر رقیق شد: 1) رقیق‌کننده شاهد منفی (بدون افزودنی)، 2) رقیق‌کننده شاهد مثبت (حاوی 4 درصد دی‌متیل سولفوکسید)، 3) رقیق-کننده حاوی 25 میکرومول کریسین (کریسین-25) ، 4) رقیق‌کننده حاوی 50 میکرومول کریسین (کریسین-50) و 5) رقیق‌کننده حاوی 75 میکرومول کریسین (کریسین-75). فراسنجه‌های مختلف اسپرم شامل جنبایی کل و پیش‌رونده، یکپارچگی و فعالیت غشای پلاسمایی در زمان‌های صفر، 6، 12 و 24 ساعت پس از نگهداری در دمای 4 درجه سانتی‌گراد، ارزیابی شدند. بر اساس نتایج بدست آمده، سطوح مختلف کریسین نتوانست جنبایی کل و پیشرونده، یکپارچگی و فعالیت غشاء اسپرم‌ها طی نگهداری در دمای چهار درجه سانتیگراد را تغییر دهد (05/0p>). همچنین، اثر زمان برای همه فراسنجه‌ها و اثر متقابل تیمار و زمان برای فعالیت غشاء پلاسمایی معنی‌دار بود. بنابراین، افزودن کریسین نتوانست اثرات منفی وابسته به زمان را طی نگه‌داری برون‌تنی اسپرم خروس تعدیل کند. بهرحال، به نظر می‌رسد برای تایید این نتایج به مطالعات بیشتری نیاز است.}, keywords_fa = {اسپرم,کریسین,خروس,سردسازی}, url = {https://animal.ijbio.ir/article_1406.html}, eprint = {https://animal.ijbio.ir/article_1406_95d73c822d10e9084140dea99fcc9430.pdf} }