%0 Journal Article %T اثر تره هالوز و سیستئین بر کیفیت اسپرم گاو بعد از انجماد %J مجله پژوهشهای جانوری (مجله زیست شناسی ایران)(علمی) %I انجمن زیست شناسی ایران %Z 2383-2614 %A ژندی, مهدی %A نجاتی امیری, الهه %A نجاتی جوارمی, اردشیر %A شرفی, محسن %A سیفی جمادی, افشین %A واثقی دودران, حسین %D 2018 %\ 09/23/2018 %V 31 %N 3 %P 293-303 %! اثر تره هالوز و سیستئین بر کیفیت اسپرم گاو بعد از انجماد %K انجماد اسپرم %K محافظت انجمادی %K آنتی اکسیدان %K منی گاو %R %X هدف از این پژوهش مطالعه اثر مقادیر مختلف تره‌هالوز و سیستئین بر کیفیت اسپرم گاو بعد از انجماد-یخ‌گشایی بود. در این مطالعه، نمونه‌های منی از سه رأس گاو نر جمع‌آوری و پس مخلوط شدن به شش بخش مساوی تقسیم شده و هر بخش با یکی از رقیق کننده‌های زیر رقیق و منجمد شد. 1- فاقد سیستئین و تره‌هالوز (T0C0)، 2- دارای 5 میلی‌مول سیستئین و فاقد تره‌هالوز (T0C5)، 3- دارای 10 میلی‌مول سیستئین و فاقد تره‌هالوز (T0C10)، 4- فاقد سیستئین و دارای 100 میلی‌مول تره‌هالوز (T100C0)، 5- دارای 5 میلی‌مول سیستئین و 100 میلی‌مول تره‌هالوز (T100C5) و 6- دارای 10 میلی‌مول سیستئین و 100 میلی‌مول تره‌هالوز (T100C10). پس از یخ‌گشایی، جنبایی، وضعیت آپوپتوزیس، زنده‌مانی، یکپارچگی غشای پلاسمایی و آکروزوم مورد ارزیابی قرار گرفت. داده‌های بدست آمده در قالب آزمایش فاکتوریل 2×3 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج این آزمایش نشان می‌دهد که سیستئین اثری بر فراسنجه‌های حرکتی، وضعیت آپوپتوزیس، یکپارپگی غشای آکروزومی و زنده‌مانی اسپرم گاو پس از یخ‌گشایی نداشته (P≥0.05) و در همه فراسنجه‌های فوق در گروه فاقد تره‌هالوز به طور معنی‌داری بهتر از گروه دارای تره‌هالوز بود (P≤0.05). همچنین، بررسی اثرات متقابل تره‌هالوز و سیستئین در این آزمایش نشان می‌دهد که تیمار T0C10 بیشترین زنده‌مانی (P≤0.05) و کمترین میزان اسپرم‌های آپوپتوز شده را داشت. براساس این نتایج می‌توان نتیجه گرفت که سیستئین اثری بر اسپرم گاو نداشته و تره‌هالوز اثر منفی بر کیفیت اسپرم گاو دارد. %U https://animal.ijbio.ir/article_1266_0e526c5d398ffaedbe2c4a3a382103ec.pdf