نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی دریا، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر
2 هیئت علمی دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، دانشکده منابع طبیعی دریا، گروه شیلات
چکیده
این مطالعه با هدف شناخت سطح مطلوب خوراکی سینبیوتیک در ماهیان بنی (Mesopotamichthys sharpeyi) طراحی گردید. تعداد 600 عدد ماهی با میانگین وزن اولیه 20/0±82/3 گرم در 15 مخزن 300 لیتری ذخیرهسازی شدند. پنج تیمار غذایی حاوی پنج سطح مکمل غذایی سینبیوتیکی، شامل تیمار اول (شاهد)، تنها حاوی جیره غذایی پایه و فاقد مکمل سینبیوتیک، تیمار دوم، ۵/۰ گرم در هر کیلوگرم غذای پایه، تیمار سوم، ۱ گرم در هر کیلوگرم غذای پایه، تیمار چهارم، ۵/۱ گرم در هر کیلوگرم غذای پایه و تیمار پنجم ۲ گرم در هر کیلوگرم غذای پایه مکمل سینبیوتیکی افزوده و با سه تکرار به مدت 60 روز دوره آزمایش، در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد استفاده از سطوح مختلف مکمل غذایی سینبیوتیک در جیره غذایی ماهیان بنی، باعث بهبود شاخصهای رشد و تغذیه، همچنین بهبود ترکیبات بیوشیمیایی بدن ماهیان در تیمارهای سینبیوتیکی گردید (05/0>P). بررسی نتایج رشد این مطالعه نشان داد که با افزایش سطح سینبیوتیک تا میزان 5/1 گرم در کیلوگرم جیره غذایی، شاخصهای رشد نسبت به تیمار شاهد افزایش یافتند. بعلاوه بهترین ضریب تبدیل غذایی، کارایی غذایی و نسبت بازده پروتئین در ماهیان تیمار 4 مشاهده گردید که اختلاف معنیداری با تیمار شاهد داشت. بنابراین با توجه به نتایج بدست آمده، سطح 5/1 گرم سینبیوتیک بر کیلوگرم جیره غذایی میتواند به عنوان سطح مطلوب استفاده از مکمل غذایی سینبیوتیک در جیره غذایی ماهی بنی جهت افزایش وزن بدن، بهبود ضریب تبدیل غذایی و محتوای ترکیبات بیوشیمیایی بدن معرفی گردد.
کلیدواژهها
موضوعات
عنوان مقاله [English]
Effects of dietary supplementation of synbiotic on growth performance, feed utilization and body biochemical composition of Benni, Mesopotamichthys sharpeyi
نویسنده [English]
2 Khorramshahr University
چکیده [English]
This study has been carried to determine the optimum level of dietary supplementation of synbiotic of Benni (Mesopotamichthys sharpeyi). A total of 600 fish with initial average weight of 3.83±0.2 g were kept in 15 tanks with 300 l capacity (40 fish/tank). Five dietary treatments included treatment 1 (control) which were fed with basal commercial diet without synbiotic and the other treatments 2 to 5 containing 0.5, 1, 1.5 and 2 g synbiotic per kg of diets, respectively. The experimental trail was carried out in triplicate for a period of 60 days. The results showed that different dietary synbiotic supplementation levels can improved growth and feeding performances. Also, the body biochemical composition was improved by increase in protein contents. High concentration of symbiotic increased the final average weight among the treatments up to 1.5 g per kg of diet. Also, other factors like food conversion ratio, food efficiency and protein efficiency ratio were significantly higher in the treatment 4. The optimum results for M. sharpeyi were achieved at 1.5 g per kg dietary synbiotic supplementation that affected on weight gain, feed conversion ratio and body biochemical composition.
کلیدواژهها [English]
اثرات مکمل غذایی سینبیوتیک بر شاخصهای رشد، کارایی تغذیه و ترکیبات بیوشیمیایی بدن در ماهی بنی، Mesopotamichthys sharpeyi
بهروز باجلان، محمد ذاکری*، سید محمد موسوی، وحید یاوری و ابراهیم رجبزاده
خرمشهر، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، دانشکده منابع طبیعی دریا، گروه شیلات
تاریخ دریافت: 13/8/95 تاریخ پذیرش:17/3/96
چکیده
این مطالعه باهدف شناخت سطح مطلوب خوراکی سینبیوتیک در ماهیان بنی (Mesopotamichthys sharpeyi) طراحی گردید. تعداد 600 عدد ماهی با میانگین وزن اولیه 20/0±82/3 گرم در 15 مخزن 300 لیتری ذخیرهسازی شدند. پنج تیمار غذایی حاوی پنج سطح مکمل غذایی سینبیوتیکی، شامل تیمار اول (شاهد)، تنها حاوی جیره غذایی پایه و فاقد مکمل سینبیوتیک، تیمار دوم، ۵/۰ گرم در هر کیلوگرم غذای پایه، تیمار سوم، ۱ گرم در هر کیلوگرم غذای پایه، تیمار چهارم، ۵/۱ گرم در هر کیلوگرم غذای پایه و تیمار پنجم ۲ گرم در هر کیلوگرم غذای پایه مکمل سینبیوتیکی افزوده و با سه تکرار به مدت 60 روز دوره آزمایش، در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد استفاده از سطوح مختلف مکمل غذایی سینبیوتیک در جیره غذایی ماهیان بنی، باعث بهبود شاخصهای رشد و تغذیه، همچنین بهبود ترکیبات بیوشیمیایی بدن ماهیان در تیمارهای سینبیوتیکی گردید (05/0>P). بررسی نتایج رشد این مطالعه نشان داد که با افزایش سطح سینبیوتیک تا میزان 5/1 گرم در کیلوگرم جیره غذایی، شاخصهای رشد نسبت به تیمار شاهد افزایش یافتند. بعلاوه بهترین ضریب تبدیل غذایی، کارایی غذایی و نسبت بازده پروتئین در ماهیان تیمار 4 مشاهده گردید که اختلاف معنیداری با تیمار شاهد داشت. بنابراین با توجه به نتایج بدست آمده، سطح 5/1 گرم سینبیوتیک بر کیلوگرم جیره غذایی میتواند بهعنوان سطح مطلوب استفاده از مکمل غذایی سینبیوتیک در جیره غذایی ماهی بنی جهت افزایش وزن بدن، بهبود ضریب تبدیل غذایی و محتوای ترکیبات بیوشیمیایی بدن معرفی گردد.
واژههای کلیدی: Mesopotamichthys sharpeyi، سینبیوتیک، شاخص رشد، کارایی تغذیه، ترکیبات بیوشیمیایی بدن.
* نویسنده مسئول، تلفن: 09166312609، پست الکترونیکی: Zakeri.mhd@gmail.com
مقدمه
استفاده از فناوریهای نوین در افزایش بهرهوری و کاهش هزینه تولید ازجمله موارد مهم در آبزیپروری پایدار است. بیشترین مطالعات در آبزیپروری پایدار در ارتباط با استراتژیهای تغذیه و بهینهسازی ترکیبات غذایی برای گونههای مهم ماهیان تجاری قابل پرورش میباشد (12). این مطالعات در جهت افزایش کارایی ترکیبات مغذی نظیر پروتئینها، چربیها و افزایش قابلیت هضم آنها میباشد. تغذیه مناسب بهعنوان شاخص حیاتی در ارتقاء رشد طبیعی و سلامت موجود مؤثر است. بنابراین دستیابی به الگوها و عوامل آنابولیکی که بتواند افزایش بازدهی رشد را به همراه داشته باشد، از اهداف مهم مدیریت پرورشی قلمداد میگردد. بهینهسازی شاخصهای تغذیهای و سلامت میتواند باعث سازگاری اکولوژیکی، رشد بهتر و کاهش تلفات سنگین در پرورش آبزیان گردد (29). افزایش توان تولید ماهی و سایر آبزیان پرورشی ارتباط بسیار نزدیکی با ارتقاء کارآیی تغذیه دارد. سینبیوتیکها میتوانند از طریق بهینهسازی متابولیسم سوختوساز مواد غذایی و ایجاد شرایط اکولوژیکی مطلوب در سیستمهای پرورشی، عملکرد رشد را ارتقاء دهند. باکتریهای موجود در مکملهای سینبیوتیکی برحسب فعالیتهای متابولیکی و آنزیمهای مترشحه خارج سلولی اثرات بسیار مثبتی را در افزایش بهرهبرداری از غذا، قابلیت هضم پروتئین، کارآیی پروتئین و چربی در ماهیان دارند (10). آزمایشها نشان میدهد، بهکارگیری اصولی سینبیوتیکها فاکتورهایی مانند طول و وزن نهایی، ضریب رشد ویژه و وزن نسبی را در آبزیان پرورشی بهبود میبخشد (22 و 38). بنابراین سینبیوتیکها را میتوان بهعنوان یک راهبرد مهم و کارآمد برای تولید بهتر محصولات آبزی از طریق کنترل بیولوژیکی در مزارع پرورشی پیشنهاد نمود (12). در گونههای مختلفی از آبزیان همچون برخی ماهیان دریایی، ماهیان آبشیرین، ماهیان زینتی و میگو از محصولات سینبیوتیکی استفاده شده است که در آنها شاخصهایی چون رشد، تغذیه، ترکیبات بیوشیمیایی بدن، خونشناسی، ایمنیشناسی، مقاومت در برابر بیماری و عوامل تنشزا مورد ارزیابی قرارگرفته است (11، 7 و 25).
سینبیوتیکها مکملهای غذایی هستند که در سالهای اخیر در تغذیه دام، طیور و آبزیان کاربرد پیداکردهاند. این مکمل حاوی ترکیبی از پروبیوتیک (باکتری مفید) و پریبیوتیک (کربوهیدراتهای غیرقابلهضم) میباشند و باعث افزایش رشد باکتریهای مفید روده میزبان میشوند (25). استفاده از سینبیوتیکها میتواند باعث ایجاد نتایج تولیدی بهتری نسبت به استفاده منفرد از پروبیوتیک یا پریبیوتیکها گردد (26). از مهمترین ویژگیهای سینبیوتیکها برخلاف آنتیبیوتیکها علاوه بر بهبود ضریب تبدیل غذایی و کاهش بیماری، عدم باقیمانده بافتی است که درنتیجه، مقاومت باکتریایی ایجاد نمیکند (21) .همچنین مزیتهای استفاده از محرکهای رشد طبیعی شامل افزایش رشد، تحریک و بلوغ سریع سیستم ایمنی، بهبود کارایی غذا، کاهش میزان مرگومیر، بهبود فرایند هضم، رشد سریع میکروفلورهای مناسب روده، تأثیر بر میزان اشتها و افزایش میزان تغذیه است (33). هرچند که در خصوص اثرات ترکیبی مکملهای پروبیوتیکی و پری بیوتیکی مطالعات محدودی از گونههای آب شیرین برای ماهی کلمه (Rutilus rutilus caspicus)، ماهی سفید (Rutilus frisii kutum)، قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss)، فیل ماهی (Huso huso)، کپور معمولی (Cyprinus carpio)، کپور علفخوار (Ctenopharyngodon idella) و شیربت (Barbus gryprus) در داخل کشور گزارششده است (2، 4، 5، 6، 13، 17، 19، 25، 27، 31 و 39).
ماهی بنی (Mesopotamichthys sharpeyi) در مناطق محدودی از دنیا پراکنش دارد. در ایران این ماهی در رودخانههای کارون و کرخه، بهمنشیر، تالاب هورالعظیم و هور شادگان گزارششده است (1). به دلیل بومی بودن و همچنین ارزش اقتصادی بالا، تکثیر و پرورش اینگونه در استان خوزستان موردتوجه میباشد و با موفقیت در تکثیر مصنوعی، این ماهی به چرخه تولید در سیستمهای پرورش چندگونهای ماهیان گرمابی اضافه گردید (3). هرچند که در پرورش این ماهی معضلاتی اعم از، مشکلات در بازسازی ذخایر اینگونه، روند رشد ضعیف و طولانی بودن مرحله انگشتقدی و کمبود تحقیقات کاربردی در مورد مکملهای غذایی کارآمد در ماهی بنی، وجود دارد (1)، مطالعات بیشتر جهت رفع این مشکلات را میطلبد. بنابراین با افزایش تقاضا برای پرورش ماهیان گرمابی ازجمله ماهی بنی، در سالهای اخیر، استفاده و معرفی یک مکمل غذایی مناسب که بتواند باعث بهبود کارایی تولید گردد، لازم به نظر میرسد. اگرچه مفهوم جیرههای غذایی هدفمند در صنعت آبزیپروری نوین است، اما مدل جدیدی برای توسعه جیرههای غذایی ایجاد میکند که رضایتمندی بیشتری را براساس مواد غذایی موردنیاز در موجودات پرورشی ایجاد مینماید (11). براین اساس، مطالعه حاضر باهدف بررسی اثرات سطوح مختلف مکمل غذایی سینبیوتیک بر شاخصهای رشد، کارایی تغذیه، ترکیبات بیوشیمیایی بدن و مقاومت برابر تنش در ماهیان جوان بنی (M. sharpeyi) طراحیشده است.
مواد و روشها
تعداد 740 قطعه بچه ماهی بنی، از مرکز تکثیر و پرورش ماهیان گرمابی شهید ملکی اهواز به آزمایشگاه خیس دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر منتقل گردیدند. مدت 14 روز برای سازگاری با شرایط آزمایشگاهی نگهداری شدند. سپس تعداد 600 قطعه کپور معمولی جوان با میانگین وزن اولیه 20/0±82/3 گرم و طول اولیه 3۸/۰±۷۷/۶ سانتیمتر بهصورت کاملاً تصادفی در 15 تانک استوانهای پلیاتیلنی 300 لیتری دارای هوادهی مناسب توزیع گردیدند (به ازای هر مخزن ۴۰ قطعه ماهی جوان بنی). آزمایش با ۵ تیمار غذایی و سه تکرار به مدت 60 روز انجام شد.
تیمارهای غذایی حاوی پنج سطح مختلف مکمل غذایی سینبیوتیک در جیره غذایی بودند (Biomin IMBO, Austria). بهطوری که تیمار اول (شاهد) تنها شامل جیره غذایی پایه و فاقد مکمل سینبیوتیکی، تیمار دوم ۵/۰ گرم در هر کیلوگرم جیره غذای پایه، تیمار سوم ۱ گرم در هر کیلوگرم جیره غذای پایه، تیمار چهارم ۵/۱ گرم در هر کیلوگرم جیره غذای پایه و تیمار پنجم ۲ گرم در هر کیلوگرم جیره غذای پایه مکمل سینبیوتیکی اضافه شد. مکمل سین بیوتیکی مورداستفاده در این تحقیق شامل ترکیبی از پروبیوتیک پوششدار5×1011 CFU/KG Entrococcus faecium, و فروکتوالیگوساکاریدی بانام اینولین بعنوان پری بیوتیک (40 % از ترکیب مکمل سین بیوتیکی) است. آنالیز بیوشیمیایی جیره غذایی پایه مورداستفاده شامل 19/0±64/36 درصد پروتئین، 51/0±38/8 درصد چربی، 48/0±02/36 درصد کربوهیدرات، 19/0±14/10 درصد رطوبت و 28/0±82/8 درصد خاکستر است. انرژی کل محاسبهشده برای جیره غذایی 02/0±81/1 مگا ژول بر گرم و اندازه دانههای غذایی 2 میلیمتر میباشد. جیرههای غذایی در این آزمایش بهاندازه نیاز و هر دو هفته یکبار آمادهسازی شدند و در کیسههای نایلونی تیره بستهبندی و نامگذاری و تا زمان استفاده در یخچال با دمای 4 درجه سانتیگراد نگهداری شدند.
در طی دوره انجام تحقیق فاکتورهای کیفی آب شامل درجه حرارت آب، pH، میزان شوری و سطح اکسیژن محلول بطور روزانه هنگام صبح با استفاده از مولتیمتر مدل HQ40d ساخت آلمان پایش و ثبت شدند. بهطوری که در طول دوره آزمایش، میانگین درجه حرارت آب در طول دوره در دامنه 47/1±01/27 درجه سانتی گراد، میانگین pH در محدوده 19/0±02/8، میانگین شوری آب در محدوده 24/11±0/3 قسمت در هزار (ppt) و میانگین سطح اکسیژن محلول 11/1±20/8 میلیگرم در لیتر ثبت گردید. در طول دوره آزمایش هوادهی بطور دائمی جهت نگهداری اکسیژن در حد مطلوب انجام گردید. از تناوب نوری طبیعی در این تحقیق استفاده گردید بهطوری که بین 14-10 ساعت روشنایی و 14-10 ساعت تاریکی متغیر بود. منبع آب شهری جهت تأمین آب استفاده گردید بهطوری که آب شهری پس از انبار شدن در تانکهای 1000 لیتری پلیاتیلنی به مدت 48 ساعت و هوادهی مداوم جهت مصرف در آزمایش استفاده شد. همچنین در طی دوره آزمایش جهت بهبود کیفی آب و کدورت آن در هرروز تقریباً 10 درصد از آب تانکهای پرورشی تعویض گردید.
در طول دوره آزمایش ماهیان بنی در تیمارهای مختلف غذایی در طی سه نوبت در روز در ساعات 8:00 ، 13:00 و 18:00 به میزان 3 درصد وزنتر بدن با جیرههای غذایی مربوطه غذادهی شدند. در این مدت، نیم ساعت پس از هر وعده غذادهی، غذای خورده نشده خارج و پس از خشک نمودن در آون در دمای ۱۰۵ درجه سانتیگراد به مدت ۲۴ ساعت وزنکشی گردید و پس از محاسبه تفاضل کل جیره غذایی داده شده با میزان غذای خورده نشده، میزان غذای مصرفی در هر وعده تعیین گردید (34). مقدار غذای خورده شده بهوسیله ماهیان به طور روزانه محاسبه و ثبت شد. در طول دوره آزمایش بعد از هر بار بیومتری (2 هفته یکبار) میزان خوراک مصرفی بر مبنای افزایش بیوماس هر تانک، اصلاح گردید.
برای اندازهگیری وزن ماهیان از ترازوی دیجیتال با دقت 001/0 گرم (مدل PX3000 ساخت فرانسه) و جهت اندازهگیری طول کل از تخته زیست سنجی بادقت 1/0 سانتیمتر استفاده گردید. همچنین ۵ قطعه ماهی از هر تکرار جهت بهدست آوردن شاخصهای کبدی و احشایی از بافتهای کبد و احشاء تشریح شدند. در ابتدا ماهیان با استفاده از عصاره گل میخک با غلظت 30 میلیگرم برلیتر (35)، بیهوش شدند و سپس هرماهی بعد از زیستسنجی از ناحیه مخرجی به سمت ناحیه سینهای با استفاده از قیچی جراحی بریده شد و احشاء بهطور کامل خارج گردید و با استفاده از ترازوی با دقت 000۱/۰ (مدلSartorius TE 124S ، ساخت هند) وزنکشی شدند، سپس با خارج نمودن کبد از احشاء بهطور جداگانه توزین گردیدند. پس از اتمام نمونهبرداری از تیمارهای آزمایشی، نمونههای جمعآوریشده به فریزر 80- درجه سانتیگراد (OPERON-DFU-128CE، ساخت کره جنوبی) منتقل شدند. در این تحقیق جهت بررسی شاخص-های رشد از درصد افزایش وزن بدن (WG%)، ضریب رشد ویژه (SGR)، میانگین وزن نهایی (FAW)، ضریب چاقی (CF)، شاخص احشایی (VSI)، شاخص کبدی (HSI) و شاخصهای تغذیهای از ضریب-تبدیل غذایی (FCR)، نسبت بازده پروتئین (PER)، کل غذای مصرفی (TFI)، کارایی غذایی (FE)، کل پروتئین دریافتی (PI) استفاده گردید (وزن برحسب گرم، طول برحسب سانتیمتر و زمانبر حسب روز).
وزن اولیه بدن/[وزن اولیه بدن -وزن نهایی بدن]Í100 =WG%
۱۰۰Í[طول دوره پرورش/ (وزن اولیه بدن ln – وزن نهایی بدن ln)] =SGR%
تعداد ماهیان در انتهای دوره / وزن نهایی بدن = FAW %
(طول نهایی بدن)۳ /۱۰۰Í وزن نهایی بدن =CF
وزن کل بدن / ۱۰۰ Í وزن احشاء =VSI
وزن کل بدن / ۱۰۰ Í وزن کبد =HSI
افزایش وزن بدن / غذای مصرفشده =FCR
پروتئین مصرفشده (گرم) / افزایش وزن =PER
100/ (رطوبت غذا-100)×کل غذای خورده شده (گرم وزنتر) =TFI
100× (کل غذای مصرفی(گرم)/ افزایش وزن نهایی ماهیان) =FE
100/ پروتئین جیره × کل غذای خورده شده (گرم وزن خشک) =PI
بهمنظور آنالیز تقریبی ترکیبات بیوشیمیایی بدن اولیه 10 ماهی و ترکیبات بیوشیمیایی بدن نهایی از هر تکرار 3 ماهی انتخاب شد و با استفاده از روشهای استاندارد جزءبهجزء (8) و با سه تکرار محاسبه شد. میزان رطوبت بوسیله خشککردن نمونهها در آون در دمای oC 105 به مدت 24 ساعت تا رسیدن به وزن ثابت تعیین گردید. خاکستر بوسیله سوزاندن نمونهها در کوره در دمای oC 550 به مدت 12 ساعت محاسبه گردید. محاسبه پروتئین خام بدن پس از هضم نمونهها (Buchi, Digest Automat K438, Germany) و تعیین مقدار نیتروژن کل در نمونهها با استفاده از روش کجلدال (Buchi, Auto Kejldahl k370, Germany) و ضرب آن در عدد 25/6 تعیین شد. میزان چربی خام با استفاده از روش سوکسله اندازهگیری گردید (Behr E6, Germany).
تجزیهوتحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار آماریSPSS نسخه 19 در سطح خطای 05/0 استفاده شد. دادهها در فصل نتایج بهصورت میانگین±خطای استاندارد بیانشدهاند. از آنالیز واریانس یکطرفه (One way ANOVA) جهت اندازهگیری اختلاف بین تیمارهای جیره غذایی (05/0>P) استفاده شد. برای مقایسه میانگینها در صورت همگنی واریانسها از پسآزمون Tukey جهت تعیین اختلاف بین تیمارها استفاده گردید.
نتایج
تأثیر سطوح مختلف مکمل غذایی سینبیوتیک بر شاخصهای رشد و ریختشناسی در ماهیان آزمایشی پس از 60 روز غذادهی در جدول 1 ارائهشده است. در شروع آزمایش پنج تیمار از لحاظ میانگین وزن اولیه تقریباً یکسان بودند و تفاوت معنیداری بین تیمارهای مورد بررسی وجود نداشت (05/0P>). با توجه به نتایج بدست آمده از سنجش شاخصهای رشد بین تیمارهای سینبیوتیکی با تیمار شاهد اختلاف معنیداری مشاهده شد (05/0P˂). نتایج حاصل از درصد افزایش وزن بدن، ضریب رشد ویژه و میانگین وزن نهایی نشان داد که در بین تیمارهای آزمایشی، بیشترین میزان این شاخصها در تیمار 4 مشاهده شد (به ترتیب 55/4±54/90 درصد، 04/0±07/1 درصد و 03/0±55/7 گرم) که دارای اختلاف معنیداری با تیمار شاهد و دیگر تیمارهای سینبیوتیکی بود (05/0P<). کمترین میزان این شاخصها نیز به تیمار شاهد تعلق داشت. نتایج بررسی شاخص ضریب چاقی در تیمارهای آزمایشی نشان داد که بین تیمارهای 3، 4 و 5 سینبیوتیکی با تیمار شاهد اختلاف معنیداری وجود دارد (05/0P<). کمترین میزان این شاخص با میزان 02/0±91/0 درصد در تیمار 4 (میزان 5/1 گرم مکمل سینبیوتیک در هر کیلوگرم جیره غذایی) و بیشترین مقدار شاخص ضریب چاقی در تیمار شاهد به میزان 01/0±15/1 درصد ثبت شد. اختلاف معنیداری بین تیمار شاهد با تیمار 4 مشاهده شد (05/0P<).
جدول 1- شاخصهای رشد و ریختشناسی ماهیان جوان بنی (Mesopotamichthys sharpeyi) تغذیهشده با سطوح مختلف مکمل غذایی سینبیوتیک در پایان 60 روز آزمایش (9=n) |
|||||
شاخص* |
تیمار 1 (شاهد) |
تیمار 2 |
تیمار 3 |
تیمار 4 |
تیمار 5 |
وزن اولیه (گرم) |
06/00±0/4 |
12/93±0/3 |
06/90±0/3 |
09/97±0/3 |
15/03±0/4 |
WG |
a97/96±1/67 |
a03/58±2/73 |
ab58/28±3/80 |
b55/54±4/90 |
a83/94±3/73 |
SGR |
a02/86±0/0 |
a02/92±0/0 |
ab03/98±0/0 |
b04/07±0/1 |
a04/92±0/0 |
FAW |
a07/72±0/6 |
b06/00±0/7 |
b04/03±0/7 |
c03/55±0/7 |
b03/18±0/7 |
CF |
c01/15±0/1 |
c02/14±0/1 |
ab01/98±0/0 |
a02/91±0/0 |
b03/04±0/1 |
VSI |
a09/13±0/7 |
ab09/29±0/7 |
bc08/64±0/7 |
c09/71±0/7 |
c06/74±0/7 |
HSI |
a04/33±0/1 |
b05/66±0/1 |
b07/83±0/1 |
b06/83±0/1 |
b04/87±0/1 |
*WG: درصد افزایش وزن بدن، SGR: ضریب رشد ویژه (درصد)، FAW: میانگین وزن نهایی (گرم)، CF: ضریب چاقی، VSI: شاخص احشایی، HSI: شاخص کبدی |
|||||
حروف متفاوت در هر ردیف نشانه وجود اختلاف معنیدار بین تیمارهای آزمایشی است (05/0P<، میانگین ± خطای استاندارد) |
همچنین اختلاف معنیداری بین تیمارهای سینبیوتیکی آزمایش با تیمار شاهد در شاخص احشائی مشاهده شد (05/0P<). بطوریکه بیشترین میزان این شاخص در تیمار 5 (میزان 2 گرم مکمل سینبیوتیک در هر کیلوگرم جیره غذایی) و به میزان 06/0±74/7 درصد و کمترین آن به میزان 09/0±13/7 درصد در تیمار شاهد ثبت شد. بعلاوه نتایج بدست آمده از بررسی شاخص کبدی در میان تیمارهای آزمایشی نشان داد که در میان تیمارهای سینبیوتیکی آزمایش با تیمار شاهد اختلاف معنیداری وجود دارد (05/0P<). هرچند که بین تیمارهای حاوی مکمل سین بیوتیکی اختلاف معنیداری مشاهده نشد.
در جدول 2 نتایج مربوط به اثرات سطوح مختلف مکمل غذایی سینبیوتیک بر شاخصهای تغذیهای ماهیان جوان بنیآورده شده است. با توجه به نتایج بدست آمده از افزودن مکمل سینبیوتیک به غذای ماهیان در این آزمایش در شاخصهای ضریب تبدیل غذایی، نسبت بازده پروتئین و کارایی غذایی بهبود حاصلشده و بین تیمارهای آزمایشی سینبیوتیکی با تیمار شاهد اختلاف معنیداری مشاهده گردید (05/0P<). براساس نتایج آزمون آماری، ماهیان تغذیهشده با میزان 5/1 گرم مکمل سینبیوتیک در هر کیلوگرم جیره غذایی بطور معنیداری بهترین شاخصهای تغذیهای (FCR، PER و FE) را بخود اختصاص دادند. هرچند که در شاخصهای میزان کل غذای مصرفی و پروتئین دریافتی در بین تیمارهای آزمایشی اختلاف معنیداری بین تیمار شاهد و تیمارهای تغذیهشده با مکمل سینبیوتیک دیده نشد (05/0P>).
نتایج اثرات سطوح مختلف مکمل غذایی سینبیوتیک بر ترکیبات بیوشیمیایی بدن ماهیان جوان بنی نشان داد که محتوای پروتئین و درصد خاکستر بدن، در تیمارهای تغذیهشده با مکمل غذایی سینبیوتیک نسبت به تیمار شاهد افزایش معنیداری داشت (05/0P˂)، اما در دیگر شاخصهای ترکیبات بیوشیمیایی بدن مانند محتوای چربی و درصد رطوبت بدن بین تیمارهای آزمایشی اختلاف معنیداری مشاهده نشد (05/0P>، جدول 3). بیشترین و کمترین میزان پروتئین بدن بطور معنیداری، به ترتیب در تیمار 4 به مقدار 20/0±57/15 درصد و تیمار شاهد به مقدار 15/0±70/13 درصد ثبت گردید (05/0P˂). همچنین در بین تیمارهای آزمایشی بیشترین میزان خاکستر بدن بطور معنیداری و به میزان 08/0±88/10 درصد مربوط به تیمار 5 میباشد (هرچند که بین تیمار 5 و 4 اختلاف معنیداری وجود نداشت) و کمترین مقدار این شاخص در تیمار شاهد و به میزان 05/0±16/9 درصد مشاهده و ثبت گردید (05/0P˂).
جدول 2- شاخصهای تغذیهای ماهیان جوان بنی (Mesopotamichthys sharpeyi) تغذیهشده با سطوح مختلف مکمل غذایی سینبیوتیک در پایان 60 روز آزمایش (9=n) |
|||||
شاخص* |
تیمار 1 (شاهد) |
تیمار 2 |
تیمار 3 |
تیمار 4 |
تیمار 5 |
FCR |
c08/64±0/2 |
b02/31±0/2 |
b06/20±0/2 |
a02/96±0/1 |
b02/18±0/2 |
PER |
a04/24±0/1 |
b01/42±0/1 |
b03/52±0/1 |
c02/67±0/1 |
b02/50±0/1 |
TFI |
23/17±9/244 |
36/89±3/232 |
01/19±5/228 |
02/14±4/238 |
95/12±6/226 |
FE |
a84/59±0/44 |
b41/94±0/50 |
b86/80±0/54 |
c69/16±0/60 |
b72/95±0/53 |
PI |
32/90±3/87 |
21/84±1/83 |
80/15±1/82 |
45/73±1/85 |
50/41±2/81 |
*FCR: ضریب-تبدیل غذایی، PER: نسبت بازده پروتئین، TFI: کل غذای مصرفی (گرم)، FE: کارایی غذایی (درصد)، PI: کل پروتئین دریافتی (گرم) |
|||||
حروف متفاوت در هر ردیف نشانه وجود اختلاف معنیدار بین تیمارهای آزمایشی است (05/0P<، میانگین ± خطای استاندارد) |
جدول 3- ترکیبات بیوشیمیایی بدن ماهیان جوان بنی (Mesopotamichthys sharpeyi) تغذیهشده با سطوح مختلف مکمل غذایی سینبیوتیک در پایان 60 روز آزمایش براساس درصد وزنتر (9=n) |
|||||
شاخص (درصد) |
تیمار 1 (شاهد) |
تیمار 2 |
تیمار 3 |
تیمار 4 |
تیمار 5 |
پروتئین |
a15/70±0/13 |
ab42/20±0/14 |
abc19/67±0/14 |
c20/57±0/15 |
bc20/20±0/15 |
چربی |
01/98±0/5 |
01/97±0/5 |
06/90±0/5 |
08/90±0/5 |
19/63±0/5 |
خاکستر |
a05/16±0/9 |
b05/71±0/9 |
b08/88±0/9 |
c07/22±0/10 |
c08/88±0/10 |
رطوبت |
49/16±1/71 |
11/11±1/70 |
29/54±1/69 |
62/31±1/68 |
13/29±2/68 |
حروف متفاوت در هر ردیف نشانه وجود اختلاف معنیدار بین تیمارهای آزمایشی است (05/0P<، میانگین ± خطای استاندارد) |
بحث
امروزه تقاضای جهانی برای دریافت غذاهای دریایی سالم، تحقیقات در مورد محرکهای رشد طبیعی در جیره غذایی آبزیان را ارتقا داده است (16). مکمل غذایی سینبیوتیکی مزایای پروبیوتیکها و پریبیوتیکها را بهصورت توأم دارند و علاوه بر تغییر توازن فلورباکتریایی روده به سمت باکتریهای بالقوه مفید، اثرات بسیار زیادی بر بافت روده و کبد ماهیان دارند. سینبیوتیکها از طریق تولید اسیدهای چرب زنجیره کوتاه و ویتامینهای محلول در آب سبب هضم مواد غذایی پیچیده در جیره غذایی و افزایش مواد معدنی در روده میشوند. همچنین آنها سبب افزایش کارایی رشد و بازماندگی در طی دوره پرورش میشوند (25). پروبیوتیکها و پریبیوتیکها همواره به دلیل داشتن مزایای فراوان بهعنوان یکی از راهکارهای افزایش بازده در آبزیپروری مطرح بودهاند. از میان فواید فراوان پروبیوتیک و پریبیوتیکها، محققین تأثیر آنها را در بهبود رشد آبزیانی که در جیره غذایی آنها از این مکملها استفاده شده بود، گزارش کردهاند و مشاهده گردید که سینبیوتیکها (ترکیب پروبیوتیک و پریبیوتیکها) اثرات همافزایشی بیشتری را به دنبال دارند (11).
با مقایسه نتایج در پایان آزمایش حاضر بین تیمارهایی که در آنها ماهیان جوان بنی از جیره غذایی حاوی مکمل غذایی سینبیوتیک تغذیهشده بودند نسبت به تیمار شاهد، نشان از بهبود شاخصهای رشد و ریختشناسی در ماهیان این تیمارها دارد، بهطوری که ماهیان تیمار 4 که از سطح 5/1 گرم سینبیوتیک در هر کیلوگرم جیره غذایی تغذیه شدند، نسبت به سایر تیمارها بهترین عملکرد رشد را نشان داد. بعضی از سویههای باکتری Enterococcus faecium، غیربیماریزا و دارای توانایی تولید اسیدلاکتیک هستند (18) و میتوانند با تولید این ماده کارایی رشد جاندار میزبان را افزایش دهند. نتایج مشابهی نیز در این خصوص در گونههای مختلف گزارششده است (37، 25، 27 و 28). به نظر میرسد همافزایشی اثر پروبیوتیک و پریبیوتیک موجود در این ترکیب سینبیوتیکی با افزایش کارایی غذا (جدول 2)، سبب افزایش کارایی رشد ماهیان مورد آزمایششده است، که میتواند یا از طریق تأثیر مستقیم در جذب مواد غذایی و یا از طریق تولید مواد غذایی و ویتامینها، ایجاد شود. بررسی نتایج رشد این مطالعه نشان داد که با افزایش سطح سینبیوتیک تا میزان 5/1 گرم در کیلوگرم جیره غذایی، شاخصهای رشد شامل میانگین وزن نهایی، درصد افزایش وزن بدن و ضریب رشد ویژه نسبت به تیمار شاهد افزایش یافتند. همچنین رابطهای مستقیم بین محتوای سطوح سین بیوتیکی مورداستفاده در جیره غذایی و افزایش شاخصهای احشایی و کبدی در ماهیان بنی، مشاهده گردید. در مطالعه وانگ و همکارانش گزارش گردید که استفاده از پروبیوتیک Bacillus sp. باعث افزایش رشد و کاهش ضریب تبدیل غذایی در ماهیان کپور معمولی میگردد (36). مطالعات مشابهای در خصوص اثرات مثبت مکملهای سین بیوتیکی در ماهیان سفید دریای خزر (31)، قزلآلای رنگینکمان (25) و کپور معمولی (39) گزارششده است. در این مطالعه، با افزایش سطح سینبیوتیک به میزان 2 گرم در هر کیلوگرم جیره غذایی از میزان بهبود شاخصهای رشد و تغذیه نسبت به سطح 5/1 گرم سینبیوتیک در هر کیلوگرم جیره غذایی کاسته شده که دلیل آن میتواند افزایش بیش از نیاز میزان پریبیوتیک (فروکتوالیگوساکارید) موجود در سینبیوتیک و عدم توانایی پروبیوتیک (Entrococcus faecium) در تخمیر مقادیر بالای این پریبیوتیک در جیره غذایی و تجمع آن در روده آبزی باشد. همچنین گزارششده است که سطح مطلوب و بهینه مکمل سینبیوتیکی بر کارایی دستگاه گوارش تأثیر مطلوبی دارد و سبب افزایش هضم و جذب جیرههای غذایی میگردد و این امر نیز درنهایت منجر به بهبود شاخصهای رشد در ماهیان تغذیهشده از جیرههای غذایی حاوی سینبیوتیک، شده است (19).
یکی از عوامل اقتصادی شدن صنعت پرورش آبزیان کاهش ضریب تبدیل غذایی است (23). در آزمایش حاضر بهترین ضریب تبدیل غذایی، کارایی غذایی و نسبت بازده پروتئین در ماهیان تیمار 4 با جیره حاوی 5/1 گرم سینبیوتیک به ازای هر کیلوگرم جیره غذایی مشاهده گردید که اختلاف معنیداری با تیمار شاهد داشت. بهبود شاخصهای تغذیهای نشاندهنده کارایی و قابلیت هضم بهتر و جذب کاملتر غذا است (32). فروکتوالیگوساکارید (FOS) موجب کاهش سرعت عبور مواد غذایی در لوله گوارشی میشود. این امر فرصت بیشتری را برای افزایش قابلیت هضم و جذب مواد غذایی و کارایی تغذیه فراهم مینماید. همچنین FOS غذایی مناسب برای باکتریهای مفید روده است و موجب برتری جمعیت مفید میکروبی روده میگردد (4). از طرف دیگر این احتمال وجود دارد که پروبیوتیکها، اشتها را تحریک کرده و از طریق تولید ویتامین، سمزدایی ترکیبات غذا و شکستن ترکیبات غیرقابلهضم، سبب بهبود تغذیه شوند (21).
باکتری Enterococcus faecium به کمک FOS مورداستفاده در سینبیوتیک آزمایش حاضر در روده ماهی بنی، میتواند از طریق ترشح مواد خارج سلولی نظیر آنزیمهای گوارشی، باعث هضم و جذب بهتر غذا در روده و بهبود کارایی تغذیه در این ماهیان سینبیوتیکی نسبت به ماهیان تیمار شاهد گردد. همچنین در این مطالعه رابطه مستقیمی بین نسبت بازده پروتئین و میزان رشد مشاهده گردید. بطوریکه افزایش میزان PER همراه با افزایش WG و SGR بود. با در نظرگرفتن این نکته که جیرههای غذایی در تمامی تیمارها حاوی پروتئین و انرژی یکسان بودهاند، بنابراین میتوان استفاده از مکمل غذایی سینبیوتیک در جیرههای غذای ماهیان آزمایشی را عامل اصلی این رویکرد مثبت در رشد دانست. باکتریهای موجود در مکمل سینبیوتیک از طریق فعالیتهای آمیلولیتیک، سلولولیتیک، پروتئولیتیک و لیپولیتیک خارج سلولی و تخمیر مواد غذایی، کارایی مصرف غذا را افزایش داده و ضریب تبدیل غذایی را کاهش میدهند (14). باکتریهای مفید میتوانند فعالیت هضم را بهواسطه تولید ویتامینها و کوفاکتورها و یا از طریق بهبود فعالیتهای آنزیمی ارتقاء دهند. درنتیجه پروبیوتیکها درروند رشد و تغذیه آبزی سبب افزایش وزن، روند رشد سریعتر، ضریب تبدیل غذایی پایینتر و نسبت کارایی بهتر پروتئین میگردند (28). نتایجی مشابه با نتایج مطالعه حاضر، در آزمایشهای یی و همکارانش در سال 2011 بر روی ماهیان جوان کفشک ژاپنی (Paralichthys olivaceus، (40)، مهرابی و همکارانش در سال 2011 بر روی ماهی انگشتقد قزلآلای رنگینکمان (25) و همچنین یاراحمدی و همکارانش در سال 2014 بر روی کپور معمولی (39)، به دست آمد که بیشترین نسبت بازده پروتئین و کمترین ضریب تبدیل غذایی را در تیمارهای تغذیهشده با مکمل غذایی سینبیوتیک مشاهده کردند و تیمارهای سینبیوتیکی این مطالعات اختلاف معنیداری نسبت به تیمار شاهد نشان دادند.
ترکیبات بیوشیمیایی بدن همواره تحت تأثیر ترکیب جیره غذایی، مقدار غذادهی و درصد غذادهی روزانه قرار میگیرد (15). مکمل غذایی سینبیوتیکی با تأثیر بر باکتریهای مفید روده، باعث افزایش تعداد این باکتریها شده و درنهایت با افزایش قابلیت هضمپذیری، بر ترکیبات بیوشیمیایی بدن نیز تأثیرگذار خواهند بود (4). براساس نتایج بهدستآمده از تغییرات ترکیبات بیوشیمیایی بدن ماهیان جوان بنی در آزمایش حاضر، محتوای پروتئین بدن در تیمارهای سینبیوتیکی آزمایش با تیمار شاهد اختلاف معنیداری نشان داد و دارای روند افزایش معنیداری تا تیمار 4 بود، این نتیجه ممکن است به بهرهبرداری بیشتر اسیدآمینه و قابلیت هضم جیره غذایی در این تیمارهای سینبیوتیکی نسبت به تیمار شاهد مرتبط باشد (16)، هرچند که با افزایش سطح مکمل سینبیوتیکی به 2 گرم در کیلوگرم جیره غذایی محتوای پروتئین بدن کاهش یافت که دلیل آن میتواند افزایش بیش از نیاز میزان پریبیوتیک موجود در سینبیوتیک و عدم توانایی پروبیوتیک در تخمیر مقادیر بالای آنها و بهتبع کاهش نسبی توانایی در هیدرولیز پروتئینهای جیره غذایی نسبت به تیمار 4 (سطح 5/1 گرم سینبیوتیک در کیلوگرم جیره غذایی) باشد (20). تحقیقات مختلف نشان داده است که شرایط فیزیکی و ریختشناسی موجود و عوامل محیطی و تغذیهای ازجمله مواردی هستند که در ترکیبات بیوشیمیایی بدن موجود تأثیر میگذارند (9). در همین راستا آزمایشی با استفاده از فرکتوالیگوساکارید و گالاکتو الگیوساکارید روی آزادماهی اقیانوس اطلس(Salmo salar) انجام گرفت و نتایج آن نشان داد که این مکمل غذایی میزان پروتئین بدن را افزایش داده است (14). همچنین استفاده از پروبیوتیک Bacillus circulansدر ماهیان کاتلا جوان (Catla catla) میزان پروتئین بدن را بهطور معنیداری بهبود داده است (9). بطورکلی ترکیبات مختلف غذایی دارای اثرات متفاوتی بر ترکیب بیوشیمیایی بدن ماهیان هستند. علاوه بر آن کیفیت غذای مصرفی ماهیان پرورشی از مهمترین شاخصهای کنترل کیفیت ترکیبات بیوشیمیایی بدن برای این موجودات محسوب میشود (30).
نتایج بهدستآمده در پایان آزمایش نشان داد که شاخصهای رشد، ریختشناسی و کارایی تغذیه در تیمارهای تغذیهشده با مکمل غذایی سینبیوتیک وضعیت مطلوبتری نسبت به تیمار شاهد داشتند و سینبیوتیک افزودهشده به جیره غذایی توانست باعث بهبود این شاخصها گردد. بنابراین با توجه به نتایج بهدستآمده در آزمایش حاضر، سطح 5/1 گرم سینبیوتیک بر کیلوگرم جیره غذایی مطلوبترین تیمار آزمایشی است، لذا این مقدار میتواند بهعنوان سطح مطلوب استفاده از این مکمل غذایی برای افزایش وزن و بهبود ضریب تبدیل غذایی در جیره غذایی ماهی بنی (M. sharpeyi) پیشنهاد گردد.