%0 Journal Article %T اثرات میخک و امولسیون اسانس نعناع و متیل سالیسیلات بر بیهوشی و گلوکز خون ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) %J مجله پژوهشهای جانوری (مجله زیست شناسی ایران)(علمی) %I انجمن زیست شناسی ایران %Z 2383-2614 %A روحی, زهرا %A ایمان پور, محمدرضا %A محمدی, حامد %A محمدی, مجید %D 2016 %\ 08/22/2016 %V 29 %N 2 %P 186-194 %! اثرات میخک و امولسیون اسانس نعناع و متیل سالیسیلات بر بیهوشی و گلوکز خون ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) %K بیهوشی %K زمان القاء بیهوشی %K نعناع %K متیل سالیسیلات %K قزل‌آلای‌رنگین‌کمان %R %X استفاده از داورهای بیهوشی یکی از روش‌های متداول جهت به حداقل رساندن و یا کاهش اثرات استرس در ماهیان می‌باشد. هدف از این مطالعه، بررسی اثرات میخک و امولسیون اسانس نعناع و متیل‌سالیسیلات (CMSE) بر بیهوشی و گلوکز خون ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان (25/0±35/27 گرم) بود. ماهیان جهت بیهوشی در معرض غلظت‌های مختلف CMSE (395، 526 و 657 میکرولیتر در لیتر) قرار گرفتند. نتایج به دست آمده نشان داد که زمان القاء بیهوشی با افزایش غلظت CMSE به‌طور معنی‌داری کاهش یافت (05/0>P). با این‌حال، زمان برگشت از بیهوشی با افزایش غلظت بیهوش‌کننده به‌طور معنی‌داری افزایش یافت (05/0>P). سرعت زنش سرپوش آبششی در ابتدا افزایش و سپس با افزایش غلظت بیهوش‌کننده به آرامی کاهش یافت. میزان گلوکز خون به‌طور معنی‌داری تحت تأثیر غلظت بیهوش-کننده بود (05/0>P). بیشترین مقادیر گلوکز بعد از بیهوشی و برگشت از بیهوشی مربوط به غلظت 657 میکرولیتر در لیتر بود. آزمایش دیگری نیز به‌منظور مقایسه امولسیون اسانس نعناع و متیل‌سالیسیلات با پودر گل میخک انجام شد که در آن ماهیان در غلظت 526 میکرولیتر در لیتر CMSE و 200 میلی‌گرم در لیتر پورد گل میخک غوطه‌ور شدند. زمان القاء بیهوشی و زمان برگشت از بیهوشی در گروه CMSE سریع‌تر بود. همچنین، کمترین مقادیر گلوکز و بالاترین سرعت زنش سرپوش مربوط به گروه CMSE بود. در این مطالعه مرگ و میری مشاهده نشد. نتایج این مطالعه نشان می‌دهد که کاربرد امولسیون اسانس نعناع و متیل‌سالیسیلات در غلظت 526 میکرولیتر در لیتر می‌تواند برای بیهوشی ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان مناسب باشد. %U https://animal.ijbio.ir/article_705_a9a1356527b3fc6887fbe016f1f62b5b.pdf