TY - JOUR ID - 1722 TI - بررسی اثرات عصاره میوه عناب (Ziziphus jujube) بر استرس اکسیداتیو هیپو کامپی و اختلال حافظه فضایی القاء شده با مورفین در موش صحرایی نر JO - مجله پژوهشهای جانوری (مجله زیست شناسی ایران)(علمی) JA - JAR LA - fa SN - 2383-2614 AU - هراتیان, زهرا AU - ولی زادگان, فرهاد AU - سید علیپور, باقر AD - گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران AD - گروه زیست شناسی سلولی و مولکولی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 33 IS - 3 SP - 244 EP - 256 KW - حافظه فضایی KW - هیپوکامپ KW - عصاره عناب KW - استرس اکسیداتیو KW - موش DO - N2 - هیپوکامپ یکی از نواحی اصلی دخیل در فرآیند یادگیری و اکتساب حافظه فضایی می باشد. داروهای اپیوئیدی مانند مورفین سبب اختلال در حافظه فضایی می شود. عصاره میوه عناب با خواص آنتی اکسیدانی سبب کاهش استرس اکسیداتیو می شود. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر عصاره میوه عناب بر اختلال حافظه فضایی ناشی از مورفین و سنجش آنزیم های هیپوکامپی می باشد. در این مطالعه تجربی موش ها بصورت تصادفی به شش گروه 7 تایی تقسیم شدند. گروه کنترل، گروه مورفین؛ 5/0میلی گرم بر کیلوگرم مورفین بصورت درون صفاقی، گروه های عصاره 100 و 200 میلی گرم بر کیلوگرم بعلاوه سالین، گروه های عصاره 100 و 200 میلی گرم بر کیلوگرم بعلاوه مورفین؛ عصاره را بصورت گاواژ و مورفین بصورت درون صفاقی به مدت 30 روز دریافت کردند. حافظه فضایی توسط آزمون ماز صلیبی بالاتر از زمینه ارزیابی شد. بعد از جداسازی و هموژن کردن بافت هیپوکامپ، سنجش آنزیم های کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز و استیل کولین استراز انجام شد. زمان ورود به بازوی بسته (Time latency) گروه مورفین بیشتر از گروه کنترل بود. گروه عصاره عناب 200بعلاوه مورفین کاهش معنی داری در روزهای 15و16 (P UR - https://animal.ijbio.ir/article_1722.html L1 - https://animal.ijbio.ir/article_1722_10afc58ca81971f6995b50eab915625b.pdf ER -