TY - JOUR ID - 468 TI - تأثیر محدودیت غذایی بر وزن بدن، میزان لیپیدها و نیتریک اکساید سرم خون در جوجه های گوشتی JO - مجله پژوهشهای جانوری (مجله زیست شناسی ایران)(علمی) JA - JAR LA - fa SN - 2383-2614 AU - رحیمی رتکی, ماشااله AU - دستار, بهروز AU - محسنی, صفر AU - خمیری, مرتضی AD - دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان AD - دانشیار دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان AD - استادیار گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه گلستان AD - دانشیار دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان Y1 - 2015 PY - 2015 VL - 28 IS - 1 SP - 44 EP - 51 KW - جوجه گوشتی KW - محدودیت غذایی KW - نیتریک اکساید KW - لیپیدهای خون DO - 28105 N2 - برنامه‌های اصلاح نژادی موجب افزایش سرعت رشد جوجه‌های گوشتی در چند دهۀ گذشته شده است. متاسفانه این افزایش سرعت رشد همراه با افزایش بیماری‌های قلبی عروقی از جمله آسیت و عارضه مرگ ناگهانی می‌باشد. به منظور کاهش این عوارض از محدودیت غذایی استفاده می‌شود. در آزمایش حاضر تاثیر محدودیت غذایی بر وزن بدن، میزان لیپیدها و نیتریک اکساید سرم خون در جوجه‌های گوشتی مورد بررسی قرار گرفت. جوجه‌های گوشتی از سن 7 تا 35 روزگی تحت سه گروه محدودیت غذایی قرار گرفتند. پرندگان گروه اول بدون محدودیت غذایی (تغذیه آزاد) و گروه-های دوم و سوم تحت تاثیر محدودیت 4 و 8 ساعته بودند که در آن‌ها به ترتیب خوراک روزانه به مدت 4 ساعت و 8 ساعت از دسترس پرندگان خارج می‌شد. در سن 35 روزگی جوجه‌ها وزن‌کشی شدند و از خون آن‌ها نمونه‌گیری شد. نتایج نشان داد که محدودیت غذایی سبب کاهش معنی‌دار وزن بدن و انرژی مصرفی جوجه‌های گوشتی شد (05/0P<). در عین‌حال، میزان کلسترول، تری گلیسرید و HDL سرم خون ‌‌تحت محدودیت غذایی قرار نگرفت. محدودیت غذایی سبب افزایش میزان نیتریک اکساید سرم خون شد و این مقدار در گروهی که روزانه 8 ساعت محدودیت غذایی داشتند بطور معنی‌داری بیشتر از گروه تغذیه آزاد بود (05/0P<). UR - https://animal.ijbio.ir/article_468.html L1 - https://animal.ijbio.ir/article_468_93a8eb848a5dce49d046493939148463.pdf ER -