نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشجوی کارشناسی ارشد گروه شیلات،واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران
2 استادیار گروه شیلات،واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران
چکیده
در این تحقیق اثر عصاره گیاه مورد (Myrtus communis L.) بر عملکرد رشد، بقا، فاکتورهای خونی و ایمنی ماهی کپور معمولی مورد بررسی قرار گرفت. جهت انجام این آزمایش تعداد 500 عدد بچه ماهی کپور معمولی با میانگین وزن 981/2±153/16 و در تیمارهای 1 شاهد (فاقد عصاره)، تیمار 2 (500 میلیگرم در کیلوگرم عصاره مورد) و تیمار 3 (700 میلیگرم در کیلوگرم عصاره مورد) مورد بررسی قرار گرفتند. غذادهی به میزان 3 درصد وزن بیوماس و به مدت 60 روز انجام گرفت. نتایج این بررسی نشان داد که عصاره گیاه مورد سبب افزایش معنیدار پارامترهای رشد، ایمنی، خون و سرمی در دو تیمار دریافت کننده این عصاره در مقایسه با شاهد شد(05/0>p). میزان کلسترول (تیمار 2 و 3 به ترتیب 76/110 و 54/137(mg/di)) و تری گلیسرید (تیمار 2 و 3 به ترتیب 83/263 و 16/282 (mg/di)) در تیمار های 2 و 3 نسبت به شاهد (کلسترول و تری گلیسرید به ترتیب 93/182 و 99/322 (mg/di)) کاهش معنی داری را نشان دادند(05/0>p). در مورد پارامترهای بیوشیمیایی خون فقط کلسیم تحت تاثیر مثبت عصاره مورد قرار گرفت (05/0>p) و کلر، فسفر و منیزیم تحت تاثیر معنی دار قرار نگرفتند (05/0
کلیدواژهها
موضوعات
عنوان مقاله [English]
The effect of the extract supplements (Myrtus communis L.) on growth, survival, blood and immune system of fish Common carp (Cyprinus carpio)
نویسندگان [English]
1 Department of Fisheries, Ahvaz Branch, Islamic Azad University, Ahvaz, I.R. of Iran
2 Department of Fisheries, Ahvaz Branch, Islamic Azad University, Ahvaz, I.R. of Iran
چکیده [English]
The effects of the herbal supplement (Myrtus Communis L.) are studied on growth performance, survival, safety blood and common carp. For this experiment 500 fry carp with an average weight of 2.981 ± 16.153 and in the group of treatment 1 (control) (no additives), treatment 2 (500 ppm) and treatment 3 (700 mm kg) were studied. Feeding at a rate of 3 percent biomass for 60 days. The results of this study showed that supplementation significantly increased plant growth parameters, safety, blood and serum in the two groups receiving the extract compared to the control (p < 0.05). Cholesterol parameters (treatment 2 and 3, respectively, 110.76 and 137.54 (mg/di)) and triglycerides (treatment 2 and 3, respectively, 263.83 and 282.16 (mg/di)) in the treatment of the recipient extract compared to the control (cholesterol and triglycerides, respectively, 182.93 and 322.99 (mg/di)) showed a significant reduction (p < 0.05). Only calcium on blood biochemical parameters were positively influenced extract (p < 0.05) and chlorine, phosphorus and magnesium were not significantly affected (p>0.05).
کلیدواژهها [English]
بررسی تأثیر عصاره گیاه مورد (Myrtus communis L.) بر روی رشد، بقاء، فاکتورهای خونی و ایمنی ماهی کپور
شبنم بهادری بیرگانی، لاله رومیانی* و مژده چلهمال دزفول نژاد
اهواز ، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اهواز، گروه شیلات
تاریخ دریافت: 27/3/96 تاریخ پذیرش: 3/9/96
چکیده
گیاهان دارویی میتوانند جایگزین مواد دارویی در حفاظت از سلامت و افزایش رشد ماهی در صنعت آبزیپروری شوند. هدف از پژوهش حاضر، تأثیر عصاره گیاه مورد (Myrtus communis L) بر روی رشد، بقاء، فاکتورهای خونی و سیستم ایمنی کپورمعمولی (Cyprinus carpio) بود. جهت انجام این آزمایش تعداد 500 عدد بچه ماهی کپور معمولی با میانگین وزن 981/2±153/16 گرم با عصاره گیاه مورد به مقدار ۵۰۰ (تیمار 2) و ۷۰۰ (تیمار 3) میلیگرم در کیلوگرم به مدت ۶۰ روز تغذیه و با تیمار کنترل (بدون عصاره) مقایسه شدند. پارامترهای رشد و بقاء در بچه ماهیان تغذیهشده با ۵۰۰ میلیگرم عصاره گیاه مورد نسبت به گروه کنترل افزایش داشت. پارامترهای خونی در بیشتر موارد (شامل تعداد گلبولهای سفید و قرمز، هماتوکریت، MCV و MCH، پروتئین، آلبومین و گلوبولین، کلسیم و کلر خون) در بچه ماهیان تغذیه شده با ۵۰۰ یا ۷۰۰ میلیگرم عصاره گیاه مورد نسبت به گروه کنترل بیشتر شد (05/0>P). میزان کلسترول در تیمار 2 و 3 به ترتیب mg/di 76/110 و mg/di 54/137و تریگلیسرید در تیمار 2 و 3 به ترتیب mg/di 83/263 و mg/di 16/282 در نسبت به شاهد (کلسترول و تریگلیسرید به ترتیب mg/di 93/182 و mg/di 99/322) کاهش معنیداری را نشان دادند (05/0>P). در مورد پارامترهای بیوشیمیایی خون فقط کلسیم تحت تأثیر مثبت عصاره مورد قرارگرفت (05/0>P). درمجموع نتایج نشان داد که گیاه مورد میتواند رشد و بازماندگی ماهیکپور معمولی را در شرایط پرورش افزایش دهد. این امر بخصوص در تیمار 500 میلیگرم در کیلوگرم عصاره مورد اختلاف معنیداری در مقایسه با شاهد داشت.
واژههای کلیدی: مورد (Myrtus communis L.)، فاکتورهای رشد، بقا، ایمنی، خونی، کپور معمولی.
* نویسنده مسئول، تلفن: 09166436971 ، پست الکترونیکی: l.roomiani@yahoo.com
مقدمه
رشد فزاینده و روزافزون جمعیت جهان، تأمین غذا و دستیابی به منابع جدید غذایی را به یکی از مهمترین دغدغههای دولتها مبدل ساخته است (3). یکی از شرایط تولید آبزیان پرورشی حفظ بهداشت و جلوگیری از بروز بیماریهای ماهیان ازجمله بیماریهای عفونی و غیرعفونی است (13). کنترل بیماریهای ماهی با استفاده از مواد دارویی نظیر آنتیبیوتیکها مشکلاتی از قبیل افزایش مقاومت دارویی باکتریها، نگرانیهای مصرفکنندگان به دلیل باقیماندههای دارویی و نیز تأثیرات محیطی را در بردارد (26). امروزه مقاومت باکتریایی نسبت به آنتیبیوتیکها بهصورت یک معضل جهانی در امر درمان بیماریها درآمده است (16). از این جهت در سالیان اخیر استفاده از گیاهان دارویی به علت عوارض کمتر آنها بیشتر موردتوجه قرارگرفته است. بهطوریکه 25 درصد کل داروهای موجود در امریکا مشتق از گیاهان دارویی میباشند و میتوانند در بعضی از موارد جانشین مناسبی برای فرآوردههای دارویی شوند (19 و 33). ازآنجاکه منابع طبیعی گیاهان معمولاً پایدار، فراوان و سالم هستند، آمار جهانی نشان میدهد که مصرف سالانه گیاهان دارویی به دلیل افزایش مقاومت عوامل بیماریزا (پاتوژن) به داروهای مصنوعی در کشورهای اروپایی و نیز کشورهای درحالتوسعه در سالهای اخیر پیشرفت چشمگیری داشته است (18). مطالعات مختلفی بر روی تأثیر اسانسها یا عصارههای گیاهی بر روی فاکتورهای رشد، ایمنی و خون ماهیان انجامشده است، ازجمله این مطالعات میتوان به پاراواجی و همکاران (2011) بر روی تأثیر عصاره گیاه (Ocimum sanctum) بر پارامترهای رشد ماهیکپور معمولی (27)، میشرا و کیوپتا (2013) تأثیر عصاره برگ Eclipta albaبرروی پارامترهای رشد و خونی ماهی (Clarias batrachus)(24)، مهدوی و همکاران (2013) تأثیر عصاره Aloe vera بر پارامترهای رشد کپور معمولی (23) اشاره کرد. بابا و همکاران (2016) تأثیر عصاره استویا (Avena sativa) را بر روی رشد، خونشناسی و ایمنی کپورمعمولی (Cyprinus carpio) موردبررسی قراردادند (9). یکی از این گیاهان، گیاه مورد یا مورتMyrtile (Myrtus communis, Myrtaceae) میباشد که دارای خاصیت ضدباکتریایی، ضدقارچی، ضدالتهاب و ضددرد بوده و در کنترل بیماریهایی ازجمله دیابت قندی، بیماریهای ریوی، انواع سرطان بسیار مؤثر میباشد و بهعنوان یک آنتیاکسیدان نیز مطرح است (12) که مطالعات بسیار اندکی بر روی آن انجامشده است. ازآنجاکه استفاده از گیاهان دارویی همیشه با اثرات جانبی کمتری همراه بوده، هدف از انجام این مطالعه اثرات عصاره گیاه مورد بر روی پارامترهای رشد، ایمنی و پارامترهای خونی ماهیکپور معمولی موردبررسی قرارگرفته است.
مواد و روشها
جهت انجام این تحقیق، تعداد 500 عدد بچه ماهیکپور معمولی با میانگین وزن 981/2±153/16 گرم و میانگین طول 829/0±133/10 سانتیمتر از مرکز تکثیر شهید ملکی اهواز تهیه گردید و بااستفاده از تانک مخصوص حمل بچه ماهی و کپسول اکسیژن به مرکز تحقیقات تکثیر و پرورش آبزیان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز منتقل گردید. محیط پرورش شامل 9 عدد تانک 300 لیتری (cm50×50×12) پلیاتیلن و طول دوره پرورش 60 روز در نظر گرفته شد. پارامترهای فیزیکوشیمیایی در طول دوره پرورش در جدول 1 آورده شده است.
اجزای جیره طبق جدول 2 آماده شدند. هنگام مخلوط کردن تمامی اقلام خشک باهم، با محاسبه میزان مورد نیاز عصاره مورد برای هر تیمار، با استفاده از آسیاب پودر همگنی بدست آمد که پسازآن آب و روغن ماهی بدان افزوده شد و مجدداً بهصورت کامل با سایر مواد ترکیب شد. ماده حاصله بهوسیله چرخگوشت با دهانه رشتهای سایز 2 بهصورت رشته درآمد.
جدول 1- میانگین پارامترهای فیزیکوشیمیایی اندازهگیری شده در طول دوره پرورش
اکسیژن محلول (میلیگرم در لیتر) |
اسیدیته |
دما (سانتیگراد) |
|
21/7±69/1 |
24/7±58/1 |
50/26±50/2 |
اندازهگیری شده |
9-2 |
5/9-5/6 |
30-16 |
استاندارد |
جدول 2- اجزا جیره (درصد) استفادهشده برای غذای کپور معمولی
آرد جو |
آرد گندم |
سبوس گندم |
کنجاله سویا |
پودر ماهی |
روغن ماهی |
روغن گیاهی(آفتابگردان) |
آنزیمیت |
ملاس |
پرمیکس ویتامین و مواد معدنی |
25 |
10 |
8 |
24 |
20 |
3 |
4 |
2 |
2 |
2 |
رشتهها بهصورت تفکیکشده در آون با دمای 40 درجه سانتیگراد برای مدت 6 ساعت خشک و سپس خردشده و بهصورت پلت درآمدند. پلتها برای 1 روز در دمای اتاق نگهداری شدند تا روغن بهخوبی جذب گردد. پسازآن تمامی غذاها به یخچال با دمای 5 درجه منتقل و نگهداری شدند (13). در جدول 3 آنالیز جیره مورداستفاده نشان دادهشده است.
جدول 3- آنالیز جیره (درصد در وزن خشک) استفادهشده برای غذای کپور معمولی
(Kcal/kg) انرژی خام |
پروتئین خام |
چربی خام |
فیبر |
رطوبت |
خاکستر |
(mg/100g) TVN |
3500 |
38-36 |
10-9 |
5 |
کمتر از 8 |
12-11 |
کمتر از 40 |
عصاره گیاه مورد با استفاده از دستگاه کلونجر (ساخت شرکت گلدیس) برای مدت 4 ساعت با تقطیر بخارآب و بهوسیله شرکت خرمان در شهرک صنعتی خرمآباد استخراج شد. پس از گذشت دو هفته از معرفی ماهیها به مرکز و سازگاری ماهیها با محیط پرورش، آنها را به تانکهای 300 لیتری و به هر تانک 25 بچه ماهی بهصورت کاملاً تصادفی منتقل شدند. تیمارها شامل:
1-گروه شاهد (تیمار 1): بدون عصاره مورد
2- تیمار 2: خوراک حاوی 500 میلیگرم در کیلوگرم عصاره مورد
3- تیمار 3 : خوراک حاوی 700 میلیگرم در کیلوگرم عصاره مورد
غذادهی روزانه به میزان 3 درصد وزن بیوماس و دو وعده در روز برای همه گروهها انجام گرفت.
جهت انجام زیستسنجی در ابتدا، وسط و انتهای دوره از هر تانک بهصورت تصادفی 10 بچه ماهی بهوسیله تور ساچوک صید و سپس به سطل حاوی ppm 100 عصاره داروی بیهوشی 2- فنواکسی اتانول خالص منتقل میگردید تا ماهیها بیهوش شوند (4). بعدازآن بیومتری انجام شد. همچنین با استفاده از ترازوی دیجیتال با دقت 01/0 ± گرم وزن نمونهها محاسبه گردید. شاخصهای رشد اندازهگیری شده شامل:
شاخص افزایش وزن (Weight Gain) که نشاندهنده میزان اضافه شدن وزن در طول دوره پرورش است (10).
)فرمول 1) = W - W0افزایش وزن (گرم)
:W0 وزن اولیه (گرم) W : وزن پایانی(گرم)
افزایش طول (Length Gain) که نمایانگر میزان رشد ظاهری و طولی ماهیها در طول دوره پرورش میباشد (10).
(فرمول 2) = L - L0افزایش طول (میلیمتر)
:L0طول اولیه (میلیمتر) : Lطول نهایی (میلیمتر)
ضریب رشد ویژه (Specific Growth Rate) نمایانگر میزان رشد نمونهها در حدفاصل یک دوره پرورش میباشد (10).
)فرمول 3) = [(LnW-LnW0)/ (T)] ×100درصد رشد ویژه
:T زمان دوره : W0 وزن اولیه (گرم)
:W وزن پایانی(گرم) Ln : لگاریتم
از طریق شاخص ضریب تبدیل غذایی (Feed Conversion Ratio) میتوان دریافت که چه مقدار غذا صرف رشد و افزایش وزن در نمونه شده است (10).
(فرمول 4) = F / Wg ضریب تبدیل غذایی
:Wg افزایش وزن (گرم) :F مقدار غذای مصرفی(گرم)
ضریب چاقی یا فاکتور وضعیت (Condition Factor) نشاندهنده شرایط زیستی آبزی و چاق و لاغر بودن ماهی در طول دوره و در انتهای دوره میباشد (10).
(فرمول 5) = (W/L3)×100 ضریب وضعیت
:L طول (میلیمتر) :W وزن (گرم)
نسبت بازده پروتئین (Protein Utilization Net Apparent) نشاندهنده میزان تأثیر پروتئین جیره در وزن گیری و رشد نمونهها در طی دوره پرورش میباشد (10).
(فرمول 6) = Pt /Wg نرخ کارایی پروتئین
Wg: افزایش وزن Pt: پروتئین مصرفشده
بقا (Survival RATE)(10):
(فرمول 7)
درصد بقا= تعداد افراد در ابتدای دوره – تعداد افراد در انتهای دوره × 100
در پایان آزمایش خونگیری (جنس بدنه سرنگ از پلیپروپلین پزشکی دارای پوشش سیلیکونی و سترونشده با گاز اتیلن اکسید و با ظرفیت 2 میلیلیتر) از شریان دمی از ورید ساقه دمی صورت گرفت. برای این کار ابتدا ماهیان با 2-فنوکسی اتانول بیهوش گردیده و برای جلوگیری از ورود آب و موکوس به نمونه خون، کاملاً خشک شدند (25). جهت جلوگیری از لخته شدن خون از ماده ضد انعقاد هپارین در لولههای آزمایش استفاده شد. همچنین سرم خون نیز با استفاده از سانتریفیوژ (3000 دور در دقیقه) به مدت 10 دقیقه بهمنظور اندازهگیری برخی پارامترها جدا گردید (32). شاخصهای موردبررسی شامل:
میانگین حجم گلبول قرمز (14)
(فرمول 8) MCV= 14ظ‡ظ…ط§طھظˆع©ط±غŒطھ ظ…ظ‚ط¯ط§ط±أ—10ظ…غŒظ„غŒظˆظ† طط³ط¨ ط¨ط± ظ‚ط±ظ…ط² ع¯ظ„ط¨ظˆظ„ظ‡ط§غŒ طھط¹ط¯ط§ط¯">
میانگین وزن هموگلوبین گلبول قرمز (14)
(فرمول 9) MCH= 14ظ‡ظ…ظˆع¯ظ„ظˆط¨غŒظ† ظ…ظ‚ط¯ط§ط±أ—10ظ…غŒظ„غŒظˆظ† طط³ط¨ ط¨ط± ظ‚ط±ظ…ط² ع¯ظ„ط¨ظˆظ„ظ‡ط§غŒ طھط¹ط¯ط§ط¯">
میانگین غلظت هموگلوبین گلبول قرمز (14)
(فرمول 10) MCHC = 14ظ‡ظ…ظˆع¯ظ„ظˆط¨غŒظ† ظ…ظ‚ط¯ط§ط±أ—100ظ‡ظ…ط§طھظˆع©ط±غŒطھ ظ…ظ‚ط¯ط§ط±">
برای شمارش تعداد گلبول قرمز از پیپتهای حبابدار (ملانژور) استفاده شد. تعداد گلبولهای قرمز با استفاده از لام نئوبار (شرکت HBG، ساخت آلمان) بعد از رقیقسازی خون منعقد نشده با محلول داسیس (رقت 200/1) شمارش شد. از مربع میانی (5 خانه وسط) لام نئوبار برای شمارش گلبولهای قرمز استفاده و عدد بدست آمده در عدد 10000 ضرب شد. تعداد گلبولهای قرمز در یک میلیمتر مکعب خون محاسبه گردید (37). گلبولهای سفید با استفاده از پیپت حبابدار (ملانژور) شمارش شد. تعداد گلبولهای سفید با استفاده از لام نئوبار بعد از رقیقسازی خون منعقد نشده با محلول داسیس (رقت 50/1) شمارش شد. از 4 مربع کناری لام نئوبار برای شمارش گلبولهای سفید استفاده و عدد بدست آمده در عدد 50 ضرب شد. تعداد گلبولهای سفید در یک میلیمتر مکعب خون محاسبه گردید (37). برای تعیین مقدار هموگلوبین، مقدار 20 میکرولیتر خون منعقد نشده با 50 میلیلیتر محلول درابکین مخلوط شده و 10-5 دقیقه در محیط تاریک قرارداده شد. سپس بوسیله اسپکتروفتومتر در طولموج 540 نانومتر مقدار جذب را قرائت کرده و درنهایت مقدار هموگلوبین نمونه موردنظر بهوسیله منحنی استانداردی که قبلاً تهیهشده بود و براساس رابطه زیر محاسبه گردید (14).
(فرمول 11)
غلظت استاندارد×( ODاستاندارد/OD نمونه)=(g/dl) Hb
حجم فشرده گلبولی یا PCV به روش میکروهماتوکریت و بااستفاده از لولههای میکروهماتوکریت و سانتریفوژ نمونه به مدت 10 دقیقه در 10000 دور در دقیقه با استفاده از سانتریفوژ تعیین شد (14). میزان پروتئین کل سرم براساس روش بیهوده و با دستگاه اسپکتروفتومتر با طولموج 495 نانومتر به کمک نمونه استاندارد پروتئین موردسنجش قرارگرفت. میزان آلبومین بااستفاده از روش BCG و بااستفاده از کیتهای تشخیصی و سطح گلبولین پلاسما براساس نسبت آلبومین از پروتئین تام پلاسما محاسبه شد. گلوکز پلاسما براساس روش آنزیمی گلوکز اکسیداز و در طولموج 500 نانومتر، سطح کلسترول پلاسما نیز به روش آنزیمی (CHO-PAP) در طولموج 510 نانومتر و تریگلیسرید براساس روش آنزیمی GPO-PAP و در طولموج 510 نانومتر اندازهگیری گردید (20). عصارهگیری با اسیدکلریدریک از خاکستر تهیه شده از نمونه بافت و قرائت با دستگاه فیلم فتومتریک جهت اندازهگیری یونهای کلسیم و منیزیم بکار گرفته شد. یون فسفر نیز با استفاده از عصارهگیری خاکستر نمونه بافت با اسیدکلریدریک و اضافه کردن معرف به آن و قرائت با دستگاه اسپکتروفتومتر (ساخت کشور بلژیک) بدست آمد. کلر به روش رنگسنجی تیوسیانات جیوه با استفاده از کیت آزمایشگاهی زیستشیمی (ساخت ایران) و بهوسیله دستگاه اسپکتروفتومتر موردسنجش قرارگرفت.
نتیجهگیری و تحلیل دادهها بر پایه طرح کاملاً تصادفی و آزمون واریانس یکطرفه One way Ancova در سطح اطمینان 95 درصد (05/0P<) و همچنین آزمون دانکن برای وجود یا عدم وجود اختلاف معنیدار بین تیمارها توسط نرمافزار SPSS (ویرایش هجدهم) استفاده شد. نرمال بودن دادهها نیز بااستفاده از آزمون شاپیرو-ویلک موردسنجش قرارگرفت.
نتایج
همانطور که در جدول 4 و شکل 1 و 2 نشان دادهشده است، فاکتورهای وزن، رشد ویژه، بازده پروتئین، ارزیابی غذا و بقا در تیمار 2 (500 میلیگرم در کیلوگرم عصاره مورد) نسبت به تیمار 3 (700 میلیگرم در کیلوگرم عصاره مورد) و شاهد (بدون عصاره) با اختلاف معنیدار مقدار بالاتری را نشان داد (05/0P<). در مورد پارامترهای طول استاندارد، افزایش وزن بدن، شاخص وضعیت و درصد افزایش وزن در دو تیمار کنترل و تیمار 3 اختلاف معنیداری نداشت (05/0<P) اما هر دو تیمار با تیمار 2 اختلاف معنیدار داشتند (05/0P<) و تیمار 2 مقدار بالاتری را نشان داد.
شکل 1- بررسی تأثیر تیمارهای کنترل، 500 و 700 میلیگرم در کیلوگرم عصاره مورد بر روی ضریب تبدیل غذایی کپور معمولی
جدول 4-بررسی تأثیر تیمارهای کنترل، 500 و 700 میلیگرم در کیلوگرم عصاره مورد بر روی فاکتورهای رشد و ضریب تبدیل غذایی کپور معمولی
تیمار فاکتور |
کنترل (بدون عصاره) |
عصاره 500 میلیگرم در کیلوگرم (تیمار 2) |
عصاره 700 میلیگرم در کیلوگرم (تیمار 3) |
وزن (گرم) |
a25/1±60/30 |
b72/1±16/37 |
c86/1±24/33 |
طول استاندارد (سانتیمتر) |
a29/0±80/12 |
b38/0±99/14 |
a25/0±74/12 |
افزایش وزن بدن (W)(گرم) |
a46/0±61/13 |
b0/1±40/16 |
a81/0±16/14 |
شاخص وضعیت (CF) |
a23/0±54/1 |
b06/0±89/1 |
a08/0±62/1 |
ضریب رشد ویژه (SGR)(درصد/روز) |
a08/0±62/0 |
b10/0±25/1 |
c12/0±89/0 |
نسبت بازده پروتئین (PER)(%) |
a01/0±48/0 |
b07/0±76/0 |
c02/0±52/0 |
درصد افزایش وزن (%) |
a13/4±05/62 |
b82/3±49/79 |
a51/4±95/70 |
کارایی غذا (FER)(%) |
a03/0±17/0 |
b02/0±38/0 |
c01/0±22/0 |
بقا |
a08/0±95 |
b07/0±100 |
c04/±98 |
حروف غیرمشابه به معنی اختلاف معنادار در سطح 05/0 است.
شکل 2- بررسی تأثیر تیمارهای کنترل، 500 و 700 میلیگرم در کیلوگرم عصاره مورد بر روی ضریب رشد ویژه کپور معمولی
در جدول 5 تأثیر عصاره مورد بر روی فاکتورهای خونی ماهیکپور معمولی موردبررسی قرارگرفته است. فاکتورهای MCV،MCHC ، هموگلوبین، تعداد گلبولهای قرمز در تیمار 2 نسبت به تیمار 3 و با اختلاف معنیدار مقدار بالاتری را نشان داد (05/0P<). در مورد پارامترهایMCH و هماتوکریت در دو تیمار 2 و تیمار 3 اختلاف معنیداری نداشت (05/0<P) اما هر دو تیمار با تیمار کنترل اختلاف معنیدار داشتند (05/0P<). گلبولهای سفید در تیمار 2 در مقایسه با شاهد با اختلاف معنیدار مقدار بالاتری را نشان داد (05/0P<) اما با تیمار 3 اختلاف معنیداری نداشت (05/0<P).
جدول 5- بررسی تأثیر تیمارهای کنترل، 500 و 700 میلیگرم در کیلوگرم عصاره مورد بر روی فاکتورهای خونی کپور معمولی
تیمار فاکتور |
کنترل (بدون عصاره) |
عصاره 500 میلیگرم در کیلوگرم (تیمار 2) |
عصاره 700 میلیگرم در کیلوگرم (تیمار 3) |
µm3) MCV 10-1) |
a05/8±47/216 |
b17/5±15/305 |
c09/8±25/283 |
µm3) MCH 10-1) |
a48/3±19/50 |
b17/4±54/73 |
b09/5±62/65 |
µm3) MCHC 10-1) |
a41/0±23 |
b24/0±2/27 |
c02/0±6/25 |
گلبولهای سفید (103cell.mm-3) |
a19/10±36 |
b69/7±2/59 |
ab83/6±47 |
گلبولهای قرمز(106 cell.mm-3) |
a08/0±16/1 |
b04/0±74/1 |
c06/0±31/1 |
هموگلوبین (g/dI ) |
a05/1±08/8 |
b05/1±67/10 |
a08/1±59/8 |
هماتوکریت (درصد) |
a97/1±5/30 |
b42/2±66/37 |
b12/6±33/37 |
حروف غیرمشابه به معنی اختلاف معنادار در سطح 05/0 است.
در جدول 6 تأثیر عصاره مورد بر روی پارامترهای سرمی ماهی کپور معمولی موردبررسی قرارگرفته است. فاکتورهای پروتئین کل و گلوبولین در تیمار 2 (عصاره 500 میلیگرم در کیلوگرم عصاره مورد) نسبت به تیمار 3 (عصاره 700 میلیگرم در کیلوگرم عصاره مورد) و شاهد (بدون عصاره) با اختلاف معنیدار مقدار بالاتری را نشان داد (05/0P<). در مورد پارامترهای آلبومین و کلسترول در دو تیمار 2 و 3 اختلاف معنیداری نداشت (05/0<P) اما هر دو تیمار با تیمار کنترل اختلاف معنیدار داشتند (05/0P<). در مورد گلوگز تیمار 2 در مقایسه با شاهد با اختلاف معنیدار مقدار بالاتری را نشان داد (05/0P<) اما با تیمار 3 اختلاف معنیداری نداشت (05/0<P). کلسترول و تریگلیسرید در تیمار 2 در مقایسه با شاهد با اختلاف معنیدار مقدار کمتری را نشان داد (05/0P<).
در جدول 7 تأثیر عصاره مورد بر روی پارامترهای بیوشیمیایی خون کپور معمولی موردبررسی قرارگرفته است. فاکتور کلسیم در 3 تیمار موردبررسی اختلاف معنیدار داشت (05/0>P). بالاترین مقدار این فاکتور در تیمار 2 (mg/di 97/8) و کمترین مقدار این فاکتور در تیمار 1 (mg/di 11/6) مشاهده شد.
جدول 6- بررسی تأثیر تیمارهای کنترل، 500 و 700 میلیگرم در کیلوگرم عصاره مورد بر روی پارامترهای سرمی کپور معمولی
تیمار فاکتور |
کنترل (بدون عصاره) |
عصاره 500 میلیگرم در کیلوگرم (تیمار 2) |
عصاره 700 میلیگرم در کیلوگرم (تیمار 3) |
پروتئین کل (mg/di) |
a29/0±33/4 |
b18/0±55/5 |
c28/0±80/4 |
آلبومین (mg/di) |
a06/0±59/2 |
b06/0±66/3 |
b1/0±64/3 |
گلوبولین (g/di) |
a10/0±45/0 |
b10/0±92/0 |
c11/0 ±72/0 |
گلوگز (mg/di) |
a74/6±42/65 |
b72/7±81/85 |
ab00/6±00/75 |
کلسترول (mg/di) |
b24±93/182 |
a45/14±76/110 |
a18/26±54/137 |
تری گلیسرید (mg/di) |
b12/21±99/322 |
a35/22±83/263 |
ab74/25±16/282 |
حروف غیرمشابه به معنی اختلاف معنادار در سطح 05/0 است.
جدول 7- بررسی تأثیر تیمارهای کنترل، 500 و 700 میلیگرم در کیلوگرم عصاره مورد بر روی پارامترهای بیوشیمیایی خون ماهی کپور معمولی
تیمار فاکتور |
کنترل (بدون عصاره) |
عصاره 500 میلیگرم در کیلوگرم (تیمار 2) |
عصاره 700 میلیگرم در کیلوگرم (تیمار 3) |
کلسیم (mg/dI) |
a 36/0±11/6 |
b21/0±97/8 |
c24/0±84/6 |
کلر (mg/dI) |
a78/10±53/98 |
a47/14±58/109 |
a40/10±63/104 |
فسفر (mg/dI) |
a86/0±76/5 |
a71/0±36/6 |
a92/0±93/5 |
منیزیم (mg/dI) |
a28/0±58/2 |
a22/0±98/2 |
a22/0±76/2 |
حروف غیرمشابه به معنی اختلاف معنادار در سطح 05/0 است.
بحث
در مطالعه حاضر ثابت شد که ضمن افزایش شاخصهای رشد شامل افزایش وزن، افزایش وزن بدن و نیز کاهش ضریبتبدیلغذایی، نشاندهنده شرایط رشد مناسب با استفاده از جیرههای غذایی حاوی عصاره مورد بوده است. باتوجه به اینکه یکی از عوامل اقتصادی بودن پرورش آبزیان ضریب تبدیل غذا است بهطوریکه علاوه بر کاهش هزینههای غذا و غذادهی، به علت کاهش مصرف غذا، از آلودگی ثانویه آب محیط پرورش و بهتبع آن کاهش پارامترهای کیفی آب جلوگیری خواهد نمود (21). گابور و همکاران (2012) در تحقیقی با استفاده از ترکیبات گیاهی سیر (Allium sativum) و زنجبیل (Zingiber officinalis) در یک گروه و پونه (Mentha pulegium.) و سرخارگل (Echinacea purpurea) در گروه دوم رشد قزلآلای رنگینکمان را موردبررسی قراردادند (15) و نتایج حاکی از افزایش رشد در هر دو گروه ترکیبات گیاهی سیر، زنجبیل، پونه و سرخارگل نسبت به شاهد بود. همچنین در پژوهش بررسی نصرالهزاده و علافنوریان (1392) در بررسی سطوح متفاوت ریشه گیاه نی (Phragmites australis) در ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) (4) و نیز پژوهش صادقیان و همکاران (1395) در بررسی تأثیر آویشن شیرازی بر روی رشد ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio)(2) نیز مشاهده شد. در تحقیق حاضر افزایش رشد در تیمارهای دریافتکننده عصاره مورد، نیز مشاهده شد، به گونهایی که تیمارهای مصرفکننده گیاه مورد بهخصوص تیمار 2 یا 500 میلیگرم در کیلوگرم بهبود شاخصهای رشد را نشان دادند. این مطالعه با نتایج مطالعه رخشان و چلهمال دزفول نژاد (1395)، در مورد تأثیر گیاه مورد بر روی شاخصهای رشد ماهی قزلآلای رنگینکمان همخوانی ندارد (1)، زیرا آنها هیچ افزایشی را در سطح پارامترهای رشد مشاهده نکردند، که البته بهاحتمالزیاد این عدم تأثیر ناشی از شرایط نامناسب آب و هوایی در زمان پرورش و متفاوت بودن گونه بوده است که توسط نویسندگان نیز ذکرشده است. ازجمله دلایل افزایش رشد و پارامترهای رشدی در اثر مصرف عصاره مورد را میتوان به وجود موادی نظیر لیمونن، کارواکرول و انتول در عصاره (11،28 و34) اشاره کرد، که این مواد بهعنوان محرک رشد و اشتهاآور در ماهیان محسوب شده و با بالا بردن مصرف غذا، ضمن کاهش هدر رفت غذا، کاهش ضریب غذایی را نیز توجیه میکند (21). در تحقیق حاضر بهترین ضریب تبدیل غذایی و رشد در تیمار حاوی 500 میلیگرم در کیلوگرم مشاهده شد که نشان از کارایی و قابلیت هضم بهتر جیره در این تیمار در مقایسه با تیمار شاهد و تیمار 700 میلیگرم در کیلوگرم عصاره مورد دارد. در مورد پارامتر بقا، نتایج نشان داد که مصرف عصاره مورد در سطح 500 میلیگرم در کیلوگرم تأثیر معنیداری بر روی بقاء داشته است که این امر باتوجه به بهبود رشد و پارامترهای ایمنی و خونی که در ادامه ذکرشده است، قابل پیشبینی بوده است. شناخت فاکتورهای خونی هم ازنظر تشخیصی و هم ازنظر اقتصادی میتواند در شناسایی بیماریها، نوع تغذیه و تعیین شرایط بهداشتی و سلامت ماهی مفید باشد. استفاده از گیاهان دارویی در مطالعات متعدد سبب افزایش تعداد گلبولهای سفید شده است که آن را ناشی از وجود ترکیباتی مانند ترپینولن، سینئول، لینالول، ترپینئول، لینالین استات، تانن و فلاونوئیدها میدانند که سبب بهبود روند تولید گلبولهای سفید و یا موجب تحریک تکثیر آنها میشوند (31). در تحقیق حاضر نیز میزان گلبولهای سفید با افزودن عصاره مورد نسبت به شاهد افزایش یافت و تیمار 2 بالاترین تعداد گلبولهای سفید را نشان داد. این امر در مورد گلبولهای قرمز و شاخص گلبولی نیز صادق بود. تجزیه عصاره برگ گیاه مورد نشان داده که این برگ حاوی تانن، فلاونوئید و ویتامین C است (30) که همانطور که ذکر شد محرکی برای افزایش تولید گلبولهای سفید میباشند، که در تحقیق حاضر نیز چنین افزایشی مشاهده شد. نیس و اویسین (2009) بیان کردند که پودر گیاه زنجبیل به دلیل وجود فلاوونوئیدها و ویتامین C درصد گلبولهای سفید و نوتروفیل را در ماهی Zingiber officinalis افزایش داده است (25). همچنین بررسیها نشان داد که ترکیبات موجود در برگ گیاه مورد میتوانند لیپواکسیژناز و سیکلواکسیژناز را مهار و تشکیل اکسیژن آزاد را نیز در لکوسیتها مهار کنند، که خود سبب افزایش تعداد گلبولهای سفید میشود (30). ریگی و همکاران (2015) در تحقیقی اثر پودر پیاز بر روی برخی شاخصهای خونی ماهی قرمز حوض (Carassius auratus) را موردبررسی قراردادند (29). در بررسی آنها تعداد گلبولهای قرمز، هموگلوبین و هماتوکریت افزایش یافت. آنها این امر را به اثر تعدیلکنندگی آلکنیلپلیسولفیدها و یا گلیکوزیدهای فلاوونول که در پوست پیاز وجود دارد نسبت دادند. همانطور که ذکر شد، عصاره مورد نیز حاوی چنین موادی است و این امر افزایش سطح اندیسهای گلبولی، هماتوکریت و هموگلوبین را توجیه میکند. همچنین شلابی و همکاران (2006) گزارش کردند که افزایش میزان سیر در جیره غذایی، سبب افزایش سطح گلبولهای قرمز در ماهی تیلاپیا شده است، که با نتایج تحقیق حاضر همخوانی دارد (32). همچنین در تحقیق حاضر میزان گلوگز در حضور عصاره مورد افزایش معنیداری را نشان داد و بالاترین سطح گلوگز در تیمار 2 اندازهگیری شد (21). چنین نتیجهای در اثر مصرف عصارههای گیاهی نظیر علف چای (Hypericum perforatum) نیز مشاهدهشده است. قیسی و همکاران (2015) در تحقیقی اثر عصاره آبی گیاه علف چای را بر شاخصهای خونی، سرمی و بازماندگی قزلآلای رنگینکمان در شرایط استرس را موردبررسی قراردادند (26). نتایج آنها افزایش سطح گلوگز را در تیمارهای دریافتکننده این عصاره نشان داد. همچنین در تحقیق آنها میزان پروتئین و آلبومین نیز بهعنوان شاخصهای مهم در پاسخ به استرسهای محیطی مشابه تحقیق افزایش نشان دادند. مطالعات لیو و همکاران (2012) (22) و نیز زی و همکاران (2008) (36) نشان داد که استفاده از عصاره ریواس (Rheum officinalis) بهعنوان ضد استرس موجب بهبود پروتئین تام سرم و آلبومین در کپور معمولی و ماهی سرخو تحت استرس تراکم و گرما شده است. آنها این بهبود را به وجود مواد آنتیاکسیدان در عصاره مرتبط دانستهاند، که آزمایشات وجود چنین موادی را در عصاره تأیید کردهاند (30). مطالعه اکبری و همکاران (1394) (6) نشان داد که عصاره دانه اسپند توانست در سطح 100 و 150 میلیگرم بر کیلوگرم تأثیر مثبتی بر سیستم ایمنی غیراختصاصی قزلآلای رنگینکمان داشته باشد. ازاینرو به نظر میرسد باتوجه به دمای بالای هوا در استان خوزستان و تراکم پرورش، استفاده از گیاه مورد میتواند به بهبود مقاومت ماهیکپور در شرایط پرورش کمک بسزایی کند. میزان غلظت تریگلیسرید و کلسترول بهعنوان شاخصهای اصلی وضعیت سلامت ماهیان استخوانی عالی است. تغییر در غلظت کلسترول مبین سوختوساز کبد بوده و افزایش بیشازحد کلسترول نشاندهنده سوختوساز چربی و لیپوپروتئین و درنتیجه تخریب کارایی فیزیولوژیک کبد است (17). تعداد زیادی از گیاهان از طریق افزایش سطح آنزیم 7 آلفا کلسترول هیدروکسیلاز در سلولهای کبد موجب افزایش دفع میزان کلسترول و کاهش سنتز کلسترول سلولی میشوند که تأییدکننده کاهش سطح کلسترول و تریگلسیرید در اثر مصرف عصاره مورد است (5 و 35). چنین امری در مطالعه ایمانپور و روحی (2015) در اثر مصرف عصاره گیاهی سنگروویت در بچه ماهیسفید (Rutilus frisii kutum) (20) نیز مشاهده شد که با نتایج تحقیق حاضر همخوانی دارد. تطابق تقریبی نتایج فاکتورهای رشد، فاکتورهای ایمنی، بیوشیمیایی و سرمی که در ادامه گفته میشود تأییدکننده این فرضیه است که با تقویت ایمنی ماهی میتوان رشد ماهی را نیز تسریع نمود. البته شاید اجزای مواد بررسی که در تحریک ایمنی ماهی نقش داشتهاند، تحریک رشد را نیز باعث شدهاند. چنین امری در تحقیق علیشاهی و همکاران (2012) (7) و عطائی مهر و همکاران (2014) (8) نیز مشاهدهشده است. در مورد پارامترهای بیوشیمیایی خون ماهیکپور معمولی فقط مقدار کلسیم تحت تأثیر قرارگرفت و کلر، فسفر و منیزیم تحت تأثیر قرارنگرفتند که این امر ممکن است به ترکیب عصاره مورد و یا توانایی ماهی برای بازگرداندن سریع مقادیر یونها به اندازههای مجاز مربوط باشد.
در یک ارزیابی کلی، استفاده از گیاهان دارویی در آبزیپروری بدون شک تأثیرات مفیدی بر سلامت ماهیان و بازدهی تولید دارد. نتایج مطالعه حاضر براساس دادههای رشد، خون و سرمی نشان داد که گیاه مورد میتواند رشد، مقاومت و بازماندگی ماهیکپور معمولی را در شرایط پرورش افزایش دهد. این امر بخصوص در تیمار 2 و با 500 میلیگرم در کیلوگرم عصاره مورد اختلاف معنیداری در مقایسه با تیمار شاهد داشت.