نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
گروه شیلات، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار
چکیده
مطالعه حاضر به منظور بررسی اثر گرسنگی دورهای و مکمل ال- کارنیتین بر شاخصههای بیوشیمیایی (پروتئین کل، گلوکز، کلسترول، تریگلیسرید پلاسما و گلیکوژن کبد) ایمنی غیراختصاصی (فعالیت لیزوزیم پلاسما) ماهی شانک زرد باله طراحی گردید. در این تحقیق، 240 ماهی با میانگین وزنی 46/0±23/3 گرم به صورت تصادفی در 4 گروه 60 تایی ( با سه تکرار و در هر تکرار 20 قطعه ماهی) در مخازن پلاسنیکی 60 لیتری قرار گرفتند. دو گروه به صورت روزانه تغذیه شده و دو گروه دیگر بعد از هر هفت روز محرومیت غذایی به مدت 2 هفته مورد تغذیه قرار گرفتند. همچنین دوگروه از هر رژیم غذایی فوق، با 800 میلیگرم ال کارنیتین در هر کیلوگر م جیره غذایی تغذیه شدند در حالیکه دو گروه دیگر تنها با غذای دستی تغذیه گردیدند. گرسنگی دورهای منجر به کاهش معنیدار میزان پروتئین کل، کلسترول و گلوکز و افزایش معنیدار میزان گلیکوژن کبد، تریگلیسرید و فعالیت لیزوزیم پلاسما گردید (05/0>P). در حالیکه ال- کارنیتین، تاثیر معنیداری بر میزان گلیکوژن کبد، گلوکز پلاسما و فعالیت لیزوزیم پلاسما در بین گروهها نداشت. اثر توام ال- کارنیتین و گرسنگی دوره ای بر میزان شاخصهای بیوشیمیایی و فعالیت لیزوزیم معنیدار نبود. رژیم غذایی حاوی ال- کارنیتین منجر به کاهش معنیدار کلسترول و تری گلیسرید پلاسما در هر دو رژیم غذایی گردید. با توجه به نتایج حاضر میتوان بیان نمود که در رژیم غذایی حاوی 800 میلیگرم ال کارنیتین در هر کیلوگر م جیره غذایی منجر به افزایش متابولیسم چربی و ذخیره پروتئین در ماهی شانک زرد باله شد.
کلیدواژهها
موضوعات
عنوان مقاله [English]
Separate and combined effects of cyclic fasting and dietary l- carnitine supplementation on biochemical and non- specific immune indices in yellowfin seabream (Acanthopagrus latus, Houttyn, 1782)
نویسندگان [English]
Tehran University
چکیده [English]
The present study was investigated the effect of starvation and L- carnitine supplementation on biochemical (plasma total protein, glucose, cholesterol, triglyceride and liver glycogen) and non- specific immune (plasma lysozyme activity) parameters in yellowfin seabream. In this study, a number of 240 fish with mean 3.23± 0.46 g were randomly fell into four groups (three replicates, n=20) in 60- L plastic tanks. Two groups were fed in daily manner and the other two ones were kept starved for 7 days once in 2 weeks. Two groups of feeding regimes were fed with L- carnitine free basal diet and the other were fed with 800 mg L- carnitine kg-1 diet. Cyclic fasting led to significantly decreased plasma total protein, cholesterol, glucose and significantly increased plasma triglyceride, liver glycogen and plasma lysozyme activity, whereas in both the feeding regimes, no significant difference was detected in plasma glucose, liver glycogen and plasma lysozyme activity of fish fed with 800 mg L- carnitine kg-1 diet. No significant differences were observed in biochemical and immunological parameters under combined cyclic fasting and L- carnitine supplementation. The supplemented L- carnitine diet significantly decreased plasma cholesterol and triglyceride (P<0.05). In light of the above results, it can be noted that in both feeding regimes the diet containing 800 mg L- carnitine kg-1 diet had an important role in lipolysis and increasing protein sparing effect of lipids in yellowfin seabream.
کلیدواژهها [English]
اثر مجزا و توأم گرسنگی دورهای و مکمل ال- کارنیتین بر شاخصههای بیوشیمیایی و ایمنی غیراختصاصی ماهی شانک زرد باله (Acanthopagrus latus, Houttyn, 1782)
پریا اکبری* و ناصر شهرکی
چابهار، دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار، دانشکده علوم دریایی، گروه شیلات
تاریخ دریافت: 18/5/94 تاریخ پذیرش: 28/7/94
چکیده
مطالعه حاضر بمنظور بررسی اثر گرسنگی دورهای و مکمل ال- کارنیتین بر شاخصههای بیوشیمیایی (پروتئین کل، گلوکز، کلسترول، تریگلیسرید پلاسما و گلیکوژن کبد) ایمنی غیراختصاصی (فعالیت لیزوزیم پلاسما) ماهی شانک زرد باله طراحی گردید. در این تحقیق، 240 ماهی با میانگین وزنی 46/0±23/3 گرم بصورت تصادفی در 4 گروه 60 تایی ( با سه تکرار و در هر تکرار 20 قطعه ماهی) در مخازن پلاستیکی 60 لیتری قرارگرفتند. دو گروه بصورت روزانه تغذیهشده و دو گروه دیگر بعد از هر هفت روز محرومیت غذایی بمدت 2 هفته مورد تغذیه قرار گرفتند. همچنین دوگروه از هر رژیم غذایی فوق، با 800 میلیگرم الکارنیتین در هر کیلوگرم جیره غذایی تغذیه شدند در حالیکه دو گروه دیگر تنها با غذای دستی تغذیه گردیدند. گرسنگی دورهای منجر به کاهش معنیدار میزان پروتئین کل، کلسترول و گلوکز و افزایش معنیدار میزان گلیکوژن کبد، تریگلیسرید و فعالیت لیزوزیم پلاسما گردید (05/0>P). در حالیکه ال- کارنیتین، تأثیر معنیداری بر میزان گلیکوژن کبد، گلوکز پلاسما و فعالیت لیزوزیم پلاسما در بین گروهها نداشت. اثر توأم ال- کارنیتین و گرسنگی دورهای بر میزان شاخصهای بیوشیمیایی و فعالیت لیزوزیم معنیدار نبود. رژیم غذایی حاوی ال- کارنیتین منجر به کاهش معنیدار کلسترول و تریگلیسرید پلاسما در هر دو رژیم غذایی گردید. با توجه به نتایج حاضر میتوان بیان نمود که در رژیم غذایی حاوی 800 میلیگرم ال کارنیتین در هر کیلوگرم جیره غذایی منجر به افزایش متابولیسم چربی و ذخیره پروتئین در ماهی شانک زرد باله شد.
واژه های کلیدی: گرسنگی، ال- کارنیتین، کلسترول، تریگلیسرید، لیزوزیم، ماهی شانک زرد باله
* نویسنده مسئول، تلفن:05431272340 ، پست الکترونیکی: paria.akbary@gmail.com
مقدمه
کارنیتین با فرمول شیمیایی NO3H15C7 بصورت محلول در آب و دارای وزن مولکولی 2/162 میباشد. مهمترین نقش ال- کارنیتین، متابولیسم چربی و انتقال اسیدهای چرب بلند زنجیره به داخل میتوکندری است. ال- کارنیتین با همراهی کردن اسیدهای چرب فعال (آسیل کوآنزیم آ) جهت انتقال به داخل ماتریکس میتوکندری نقش مهمی در تولید انرژی دارد. جیره غذایی ماهی در مقایسه با سایر حیوانات پرورشی به پروتئین بیشتری نیاز دارد زیرا پروتئین بجای مصرف جهت رشد، برای تولید انرژی نیز مورد استفاده قرار میگیرد. از طرفی بخش اقلام پروتئینی جیره هزینه زیادی داشته بنابراین صرفهجویی در مصرف پروتئین برای تولید انرژی اهمیت دارد. لذا ال- کارنیتین با اکسیداسیون چربی که منجر به تولید انرژی زیادی میگردد سبب صرفهجویی در مصرف پروتئین جهت تولید انرژی میشود (18، 26، 37). در طول دو دهه اخیر مطالعات متعددی در خصوص تأثیر رژیم غذایی حاوی ال- کارنیتین بر روی گونههای مختلف ماهیها از قبیل باس راهراه هیبرید (Morone chrysops× M.saxatilis)(41)، فیلماهی (Huso huso)(29) و قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss) (23) انجامشده است اما اکثر این مطالعات به بررسی اثر ال- کارنیتین بر روی شاخصههای رشد، بقاء و کارایی تبدیل غذا پرداختهاند. اخیراً مطالعاتی در زمینه اثر ال- کارنیتین بر روی پاسخهای بیوشیمیایی و ایمنی صورت گرفته است (29، 33، 35).
رشد اقتصادی و تغذیه جمعیت روبه تزاید و کیفیت برتر پروتئین آبزیان، صید در دریاها را چنان توسعه بخشیده است که کاهش گونههای متعددی از آبزیان ارزشمند ازجمله ماهی شانک زرد باله (Acanthopagrus latus) در خلیجفارس را همراه داشته است بنابراین توجه و دستیابی بطول دوره محرومیت غذایی بمنظور بهینهسازی استراتژی تغذیه و رشد جبرانی، همچنین استفاده از ال- کارنیتین بمنظور صرفهجویی از پروتئین بهعنوان منبع انرژی در مزارع پرورش ماهی حائز اهمیت است (24، 6).
گونههای مختلف ماهیان، از طریق تنظیم مکانیسمهای بیوشیمیایی و فیزیولوژیک خود میتوانند دوره محرومیت غذایی را در شرایط محیطی نامناسب تحمل نمایند (1، 8، 39). در ماهیانی که ذخیره چربی زیادی نداشته باشند میزان پروتئین ماهیچه سفید در طول گرسنگی کاهش پیدا میکند (12). گروه دیگری از ماهیان ذخیره پروتئین را حفظ کرده و بیشتر از چربی و یا گلیکوژن برای تأمین انرژی استفاده میکنند. معمولاً افزایش گلوکز و انسولین، منجر به مهار لیپولیز چربیها و درنتیجه منجر به کاهش سطح اسید چرب آزاد پلاسما میشود (13). این موضوع بیشتر در حیواناتی که از رژیم غذایی حاوی کربوهیدرات بالا تغذیه میکنند اتفاق افتاده و در موقع محرومیت غذایی، بمنظور حفظ گلوکز خون در حد طبیعی، از گلیکوژن کبد استفاده مینماید (13، 28). بدنبال کاهش گلیکوژن کبد، ذخایر چربی برای کسب انرژی استفاده میشود (28). لذا پاسخهای فیزیولوژیکی و شیمیایی به تغذیه مجدد بستگی به شرایط محیطی، دوره محرومیت غذایی، گونه ماهی، اندازه جثه و تغذیه اولیه ماهی متفاوت است (30،32). اخیراً مطالعاتی در زمینه اثر گرسنگی بر شاخصهای هماتولوژیکی در ماهی فیلماهی (Huso huso)(31)، بیوشیمیایی در ماهی گربهماهی آفریقایی (Rhamida quelen) (2)، ماهی قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss) (18) و ماهی سوف جویباری ببری (Scortum barcoo) (25)، ایمنی در ماهی باس دریایی (Dicebtrarchus labrax) (9) و مارماهی اروپایی (Anguilla Anguilla) (10) و فعالیت آنتیاکسیدانی در ماهی قزلآلای جویباری (Salmo trutta) (4)، قورباغه ماهی زرد (Pseudosciaena crocea) (44) انجامشده است. اما تاکنون مطالعههای کمی در زمینه اثر گرسنگی روی شاخصهای بیوشیمیایی و هماتولوژیکی گونههای مختلف این خانواده صورت گرفته است. بعنوان مثال، اولین مطالعه در زمینه اثر گرسنگی کوتاهمدت و تغذیه مجدد بر روی پارامترهای هماتولوژیکی، بیوشیمیایی و ایمنی غیراختصاصی در شانک خط قرمز (Pagrus pagrus) توسط Caruso و همکاران (8) انجامشده است.
ازآنجاکه تاکنون مطالعهای در زمینه اثر گرسنگی و ال- کارنیتین بر روی شاخصهای بیوشیمیایی و ایمنی غیراختصاصی ماهی شانک زرد باله (Acanthopagrus latus) صورت نگرفته لذا در این تحقیق به بررسی اثر گرسنگی و ال- کارنیتین بصورت مجزا و توأم بر برخی شاخصهای بیوشیمیایی (پروتئین کل، گلوکز، کلسترول، تریگلیسرید و گلیکوژن کبد) و ایمنی غیراختصاصی (فعالیت لیزوزیم) در این ماهی پرداختهشده است.
مواد و روشها
این تحقیق، در اردیبهشتماه 1393 در انستیتو موسسه تحقیقات شیلات چابهار و با انتقال 240 قطعه ماهی شانک زرد باله با میانگین وزنی 46/0±23/3 گرم از اسکله زمین واقع در 5 کیلومتری بندر چابهار بوسیله صید گرگور توسط صیاد به محل آزمایش، انجام شد. پس از طی مرحله سازگاری بمدت دو هفته و اطمینان از سلامتی ماهیها، با تراکم 20 قطعه به 12 مخزن 60 لیتری (چهار گروه با سه تکرار) منتقل شدند. در طول دوره، پارامترهای فیزیکی و شیمیایی آب اندازهگیری شد. بهطور میانگین در کل دوره شوری 97/0±38 گرم بر لیتر، درجه حرارت آب 5/0±2/28درجه سانتیگراد، اکسیژن محلول 87/0± 01/7 میلیگرم بر لیتر و pH آب 4/0±8/7 بود. در طی دوره آزمایش دوره نوری بصورت 12 ساعت روشنایی، 12 ساعت تاریکی بود. بمنظور هوادهی و تأمین اکسیژن به هر یک از مخزنها یک سنگ هوا که به منبع هواده متصل بود نصب گردید. پس از 7 روز سازگاری با شرایط موجود، دو گروه بصورت روزانه در دو نوبت (8 صبح و 5 عصر) تغذیه شدند (بنام گروههای تغذیهشده) در حالیکه دو گروه دیگر بعد از هر 7 روز محرومیت غذایی بمدت 2 هفته تا پایان دوره آزمایش (64 روز) تغذیه شدند (بنام گروههای تغذیه نشده دورهای). یک گروه از هر رژیم غذایی (تغذیهشده و تغذیه نشده دورهای) تنها با غذای کنسانتره (شرکت تعاونی تولیدی 21 بیضاء، شیراز با میزان پروتئین 48 درصد، چربی 14 درصد، فیبر9/1 درصد و خاکستر جیره غذایی57/10 درصد) تغذیه شدند (تغذیه شده (0) و تغذیه نشده دورهای (0). در حالیکه دو گروه دیگر از غذای کنسانتره حاوی 800 میلیگرم ال- کارنیتین در هر کیلوگرم جیره غذایی که بهمراه 20 میلیلیتر آببروی غذا اسپری شد، پس از خشک شدن استفاده نمودند (تغذیه شده (800) تغذیه نشده دورهای (800)).
بمنظور تعیین شاخصهای بیوشیمیایی (پروتئین کل، گلوکز، کلسترول، تریگلیسرید و گلیکوژن کبد) و ایمنی غیراختصاصی (فعالیت لیزوزیم) در پایان دوره آزمایش (روز64)، بصورت تصادفی از 9 قطعه ماهی از هر گروه پس از بیهوشی با پودر گلمیخک (2گرم برلیتر) و قطع ساقه دمی خونگیری صورت گرفت و خون جمعآوریشده در میکروتیوبهای 2 میلیلیتری آغشته به هپارین ریخته شد. سپس با دور 3000 بر دقیقه بمدت 10 دقیقه سانتریفوژ گردید و پلاسمای آن جدا گردید و میکروتیوبهای 2 میلیلیتر در دمای 70- درجه سانتیگراد نگهداری شد. همچنین بمنظور تعیین میزان گلیکوژن کبد، تعداد9 قطعه ماهی از هر گروه را بصورت تصادفی انتخاب نموده و پس از کشتن، کبد آنها را بیرون آورده و در200 میکرولیتر آب مقطر و با استفاده از همزن هموژنیزه نموده سپس با 3000 دور بر دقیقه بمدت 10 دقیقه سانتریفوژ گردید و مایع رویی را در میکروتیوبهای 2 میلیلیتر در دمای 20- درجه سانتیگراد نگهداری شد.
سنجش کلسترول به روش کلسترول اکسیداز (7)، تری گلیسرید توسط آنزیم لیپاز، گلیسرول کیناز و پر اکسیداز (7)، گلوکز به روش واکنش پراکسیداز- اکسیداز گلوگز (40)، پروتئین تام به روش بیوره (42)، تریگلیسرید کبد براساس روش Bidinotto (5)، آلانین آمینو ترانسفراز توسط آنزیم کلستریل استراز و اسپارتات آمینو ترانسفراز توسط آنزیم کلسترول اکسیداز (11) توسط دستگاه اتوآنالایزر (PFP7 ساخت کشور انگلستان)، با استفاده از محلولها و استانداردهای مربوطه و کیتهای تجاری (پارس آزمون، تهران) موردسنجش قرارگرفت.
سنجش میزان لیزوزیم پلاسما براساس روش توصیهشده توسط Ellis در سال 1990 صورت گرفت (14). ابتدا 175 میلیلیتر از سوسپانسیون میکروکوکوس لیزودیکتیکوس ( (Micrococcus lysodeikticus (سیگما) (معادل مقدار 375/0 گرم بر لیتر بافر فسفات سدیم با 05/0 مولار و pH برابر 2/6) با میزان 250 میکرولیتر از هر نمونه مخلوط و در دمای 22 درجه سانتیگراد انکوبه شد. میزان جذب نوری پس از 15 و 180 ثانیه به روش اسپکتروفتومتری و در طولموج 600 نانومتر قرائت گردید. سپس تفاوت جذب نوری بین اولین و دومین مرحله نورسنجی ثبت شد و نتایج حاصله برحسب واحد بر میلیلیتر محاسبه شد.
تجزیهوتحلیل دادههای حاصل از اندازهگیری شاخصهای بیوشیمیایی و ایمنی غیراختصاصی با استفاده از آزمون تحلیل واریانس/کوواریانس تک متغیره (UNIANOVA) و آزمون مقایسه چند دامنهای دانکن انجام گرفت (05/0>P). برای تجزیهوتحلیل دادهها از نرمافزار SPSS 16 در محیط ویندوز XP استفاده گردید. با استفاده از تست کالموگراف اسمیرنوف نرمال بودن دادهها بررسی شد.
نتایج
میزان شاخصهای بیوشیمیایی پلاسما و کبد ماهی شانک زرد باله تحت رژیمهای تغذیه مختلف (تغذیه شده و تغذیه نشده دورهای) و رژیمهای غذایی آزمایشی (0 و 800 میلیگرم ال کارنیتین در هر کیلوگرم جیره غذایی) در پایان دوره آزمایش در جدول 1 آورده شده است. ال- کارنیتین منجر به افزایش معنیدار پروتئین کل پلاسما و کاهش معنیدار کلسترول و تریگلیسرید پلاسما در هر دو رژیم تغذیه مختلف (تغذیه شده و تغذیه نشده دورهای) شد (05/0>P). بیشترین میزان پروتئین پلاسما در گروه تغذیه شده (800) مشاهده شد. در حالیکه ال- کارنیتین تأثیر معنیداری بر گلیکوژن کبد و گلوکز پلاسما نداشت. گرسنگی منجر به افزایش معنیدار میزان گلیکوژن کبد و تریگلیسرید پلاسما و کاهش معنیدار میزان پروتئین کل و کلسترول گردید (05/0>P). در حالیکه اثر توأم گرسنگی و ال کارنیتین بر شاخصهای بیوشیمیایی بهاستثنای کلسترول معنیدار نبود (05/0<P).
جدول1- تغییرات میانگین (میانگین± خطای معیار) شاخصهای بیوشیمیایی ماهی شانک زرد باله تحت رژیمهای تغذیه مختلف (گروه تغذیه شده و گروه تغذیه نشده دورهای) و رژیمهای غذایی آزمایشی ( 0 و 800 میلیگرم ال کارنیتین در هر کیلوگرم جیره غذایی) در پایان دوره آزمایش (9=n)
|
گروههای آزمایش |
|
سطح معنی دار |
||||||
تغذیه شده(0) |
تغذیه شده(800) |
تغذیه نشده دوره ای (0) |
تغذیه نشده دوره ای (800) |
کارنیتین |
گرسنگی |
کارنیتین× گرسنگی |
|||
پروتئین کل (گرم بر دسیلیتر)) |
98/0±23/6 |
09/0±68/7 |
87/0±93/5 |
65/0±98/6 |
|
* |
* |
ns |
|
کلسترول (میلیگرم بر دسیلیتر) |
1/2±9/127 |
8/0±15/86 |
89/3±90/96 |
9/1±15/55 |
|
* |
* |
* |
|
تریگلیسرید (میلیگرم بر دسیلیتر) |
9/0±49/78 |
8/1±24/65 |
1/11±75/83 |
2/13±2/75 |
|
* |
* |
ns |
|
گلوکز (میلیگرم بر دسیلیتر) |
87/0±2/15 |
17/0±8/14 |
19/1±47/17 |
90/0±8/16 |
|
ns |
ns |
ns |
|
گلیکوژن کبد(میلیمول گلوکز بر گرم) |
87/2±4/ |
8/2±27/51 |
90/1±47/67 |
6/4±30/65 |
|
ns |
* |
ns |
|
جدول2- تغییرات میانگین (میانگین± خطای معیار) فعالیت لیزوزیم ماهی شانک زرد باله تحت رژیمهای تغذیه مختلف (گروه تغذیه شده و گروه تغذیه نشده دورهای) و رژیمهای غذایی آزمایشی (0 و 800mg/kg ال کارنیتین) در پایان دوره آزمایش (9=n)
|
گروههای آزمایش |
|
سطح معنی دار |
|||||
تغذیه شده(0) |
تغذیه شده(800) |
تغذیه نشده دوره ای (0) |
تغذیه نشده دوره ای (800) |
کارنیتین |
گرسنگی |
کارنیتین× گرسنگی |
||
لیزوزیم (واحد بر میلی-لیتر) |
4/0±60/29 |
87/0±5/30 |
46/1±38/36 |
18/0±2/36 |
|
ns |
* |
ns |
میزان فعالیت لیزوزیم پلاسما شانک زرد باله تحت رژیمهای تغذیه مختلف (تغذیه شده و تغذیه نشده دورهای) و رژیمهای غذایی آزمایشی (0 و 800 میلیگرم ال- کارنیتین در هر کیلوگرم جیره غذایی) در پایان دوره آزمایش در جدول 2 آورده شده است. ال- کارنیتین تأثیر معنیداری بر میزان فعالیت لیزوزیم نداشت. گرسنگی منجر به افزایش معنیدار فعالیت لیزوزیم در دو گروه تغذیه نشده دورهای (0) و تغذیه نشده دورهای (800) گردید (05/0>P). در حالیکه اثر توأم گرسنگی و ال کارنیتین بر فعالیت لیزوزیم در مقایسه با گروه تغذیه نشده و رژیم غذایی فاقد ال- کارنیتین معنیدار نبود.
بحث
نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که ال- کارنیتین بهعنوان مکمل غذایی تأثیر معنیداری بر میزان پروتئین پلاسما در هر دو رژیم تغذیه (تغذیه شده و تغذیه نشده دورهای) داشت و میزان پروتئین پلاسما (09/0±68/7 گرم بر دسیلیتر) در گروه تغذیه شده (800) بیشتر از گروه تغذیه شده (0) بود این موضوع نشان میدهد که ال- کارنیتین نقش مهمی در اکسیداسیون چربی بمنظور تولید انرژی داشته و سبب بهبود صرفهجویی در مصرف پروتئین جهت تولید انرژی میشود (19).
در حالیکه Ozorio (34) گزارش کردند که اضافه کردن 550 میلیگرم ال- کارنیتین در هر کیلوگرم جیره غذایی به جیره غذایی، منجر به کاهش معنیدار پروتئین کل از 36 به 32 گرم بر دسیلیتر شد که با نتایج مطالعه حاضر همخوانی نداشت که دلیل آن را میتوان به میزان فاکتورهای مغذی نظیر میزان ال- کارنیتین طبیعی و چربی در بدن گونههای مختلف ماهی مربوط دانست. گرسنگی سبب کاهش معنیدار میزان پروتئین پلاسما در هر دو رژیم غذایی حاوی 0 و 800 میلیگرم ال کارنیتین در هر کیلوگرم جیره غذایی در مقایسه با گروه تغذیه شده گردید که با نتایج بدست آمده بر روی کپور معمولی (Cyprinus carpio) (17) همخوانی داشت. این موضوع نشان میدهد که احتمالاً پروتئین بعنوان منبع سوخت در طول دوره گرسنگی مورد استفاده قرارگرفته است.
نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد اثر توأم گرسنگی و ال- کارنیتین تأثیر معنیداری بر میزان گلوکز پلاسما نداشت احتمال دارد دلیل آن، افزایش گلیکوژنولیز و گلوکونئوژنز باشد که غلظت گلوکز را در حد ثابت نگهداشته است (23) همچنین افزایش معنیدار گلیکوژن کبد نیز در اثر گرسنگی میتواند ثبات گلوکز پلاسما را تأیید نماید. میزان گلوکز سرم در ماهی آزاد چینوک (Oncorhynchus tshawytcha) و قزلآلای رنگینکمان (O.mykiss) بصورت معنیداری بعد 28 ،20 و 48 روز گرسنگی کاهش یافت (3،15). در حالیکه در کفشک ماهی زیتونی (Paralichthys olivaceus) بعد از 4 هفته محرومیت غذایی میزان گلوکز سرم بصورت معنیداری در گروه تغذیه نشده در مقایسه با گروه تغذیه شده افزایش یافت (36). اما گرسنگی تأثیر معنیداری بر میزان گلوکز سرم در سوف خط قرمز (Pagrus pagrus) نداشت (8) . که با نتایج بدست آمده از این تحقیق همخوانی داشت.
در هردو رژیم تغذیه، ال- کارنیتین بهعنوان مکمل غذایی تأثیر معنیداری بر میزان گلوکز پلاسما نداشت که با نتایج بدست آمده بر روی گربهماهی آفریقایی(Clarias gariepinus) توسط Ozorio(34) که نشان داد افزایش میزان ال- کارنیتین در جیره غذایی منجر به کاهش میزان گلوکز سرم شد مغایرت داشت. که علت مغایرت نتایج بدست آمده مطالعات فوق میتواند به عواملی نظیر سن، گونه و میزان غلظت ال- کارنیتین مربوط باشد (34).
گرسنگی منجر به کاهش معنیدار میزان کلسترول پلاسما در هر دو رژیم غذایی آزمایشی (0و800 میلیگرم بر کیلوگرم( در مقایسه با گروههای تغذیه شده گردید که با نتایج بدست آمده روی اردکماهی (Esox lucius) .که بیان نمودند که میزان کلسترول سرم وابسته به طول دوره گرسنگی میباشد (21) همخوانی داشت.
تریگلیسرید بعنوان یکی از منابع چربی میتواند در طول دوره گرسنگی به گلیسرول و اسیدهای چرب آزاد تجزیه گردد (20). در تحقیق حاضر، گرسنگی منجر به افزایش معنیدار میزان تریگلیسرید پلاسما در ماهی شانک زرد باله در هر دو رژیم غذایی حاوی 0 و 800 میلیگرم ال- کارنیتین در هر کیلوگرم جیره غذایی شد که با نتایج بدست آمده از تحقیق صورت گرفته بر روی تاس ماهی ( Acipencer persicus) همخوانی داشت (43) که این موضوع نشان میدهد که تریگلیسرید ممکن است بعنوان منبع سوخت اولیه از بین مواد مغذی دیگر بمنظور تأمین انرژی در طول دوره گرسنگی مورد مصرف قرار بگیرد (43).
کاربرد ال- کارنیتین بعنوان مکمل غذایی در تحقیق حاضر، سبب کاهش معنیدار کلسترول و تری گلیسرید پلاسما در هر دو رژیم تغذیه (تغذیه شده و تغذیه نشده دورهای) گردید که این موضوع نشان میدهد که مهمترین نقش ال- کارنیتین متابولیسم چربی و انتقال اسیدهای چرب بلند زنجیره به داخل میتوکندری است (19،34). Sang و همکاران (38) گزارش نمودند که میزان کلسترول و تریگلیسرید سرم قورباغه ماهی زرد(Pseudosciaena crocea) با اضافه نمودن ال- کارنیتین بهعنوان مکمل غذایی به جیره غذایی بصورت معنیدار کاهش یافت همچنین بیان نمودند که میزان غلظت ال- کارنیتین نقش مهمی بر میزان شاخصهای بیوشیمیایی ایفا میکنند (38).
نتایج حاصل از این تحقیق، نشان داد که میزان گلیکوژن کبد تنها تحت تأثیر عامل گرسنگی قرارگرفت و ال- کارنیتین و اثر توأم گرسنگی و ال کارنیتین تأثیر معنیداری بر میزان گلیکوژن کبد نشان ندادند. Mendez و همکاران (27) گزارش کردند که گرسنگی بمدت 7 روز منجر به افزایش میزان گلیکوژن کبد (2 الی 5 برابر ) در مقایسه با گروه کنترل شد که با نتایج حاصل از این تحقیق همخوانی داشت. این موضوع نشان میدهد که گلیکوژن بعنوان کربوهیدرات ذخیرهشده در کبد اولین منبع انرژی در طول دوره گرسنگی بوده که مورد استفاده قرارگرفته سپس با تغذیه مجدد میزان ذخیره گلیکوژن کبدی افزایشیافته است (2،27،39). در ارتباط با اثر ال کارنیتین بر گلیکوژن کبد تاکنون مطالعهای صورت نگرفته است
ال- کارنیتین اثر معنیداری بر میزان فعالیت لیزوزیم پلاسمای ماهی شانک زرد باله در هر دو رژیم تغذیه نداشت در حالیکه گرسنگی برای 7 روز و تغذیه مجدد بمدت 2 هفته منجر به افزایش معنیدار میزان فعالیت لیزوزیم پلاسما گردید که نتایج حاصل از این تحقیق باFeng و همکاران در سال 2011 بر روی تاس ماهی چینی Acipenser sinensis همخوانی داشت. آنها نشان دادند که با افزایش طول دوره گرسنگی میزان لیزوزیم در تاس ماهی افزایش یافت (16). لیزوزیم یکی از فاکتورهای ایمنی مؤثر برای مقاومت در برابر بیماریهای عفونی است و افزایش یا کاهش میزان آن وابسته به سن، اندازه، جنس و گونه ماهی است (8).
در کل میتوان نتیجه گرفت که گرسنگی دورهای منجر به کاهش معنیدار میزان پروتئین کل، کلسترول و گلوکز و افزایش معنیدار میزان گلیکوژن کبد، تری گلیسرید و فعالیت لیزوزیم پلاسما گردید (05/0>P). در حالیکه ال- کارنیتین بعنوان مکمل غذایی، تأثیر معنیداری بر میزان گلیکوژن کبد، گلوکز پلاسما و فعالیت لیزوزیم پلاسما در بین گروهها نداشت. اثر توأم ال- کارنیتین و گرسنگی دورهای بر میزان شاخصهای بیوشیمیایی (بهاستثنای کلسترول) و فعالیت لیزوزیم معنیدار نبود. ال- کارنیتین منجر به کاهش معنیدار کلسترول و تریگلیسرید پلاسما در هر دو رژیم غذایی گردید، با توجه به نتایج حاضر میتوان بیان نمود که در هر دو رژیم غذایی حاوی 800 میلیگرم ال- کارنیتین در هر کیلوگرم جیره غذایی منجر به افزایش متابولیسم چربی و ذخیره پروتئین در ماهی شانک زرد باله شد.
تشکر و قدردانی
به این وسیله از همکاری ریاست و پرسنل محترم انستیتو موسسه تحقیقات شیلات چابهار، کارشناس محترم آزمایشگاه دانشکده دامپزشکی شیراز، آزمایشگاه تشخیص طبی و پاتوبیولوژی صدف چابهار و پژوهشکده غدد متابولیسم و درونریز شهید بهشتی تهران تشکر و قدردانی میگردد.