نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
هیات علمی دانشگاه شهرکرد
چکیده
این آزمایش با یک طرح کاملا تصادفی با سه گروه تیماری و یک شاهد در سه تکرار، جمعا با 144 ماهی با وزن تقریبی 0.1 ± 2.7 گرم انجام و مطالعهی رنگپذیری پوست ماهیان زینتی پرت که کرمهای خاکی Eisenia fetida پرورش یافته با گیاهان غنی از رنگدانه طبیعی هویج، غده چغندر قرمز و برگ کلم بنفش به یک وعده از سه وعده جیره غذایی روزانه آنها (غذای بازاری) افزوده شده بود، صورت پذیرفت. کرمهای خاکی داده شده به گروه شاهد تا آخر دوره بدون افزودن غذاهای گیاهی مذکور پرورش یافته بودند. سنجش رنگ بدن ماهیان با استفاده از غلظت کارتنوئیدهای بافتها و نیز دستگاه کالرمترTES 135 (پارامترهای L*a*b) پس از 8 هفته نشان داد که تاثیر رنگدانهای طبیعی گیاهان در غده چغندر قرمز اثری فزایندهتر بر تجمع رنگدانهها در بالهها و دم، پوست و گوشت ماهیان دارد و رنگ بخشهای سرپوشهای آبششی با تاثیر بیشتر برگ کلم بنفش همراه بوده است (P<0.05). میزان پارامترهای سنجش شده از رنگهای سطحی بدن (L*a*b) نیز تاثیر بیشتر افزودن برگ کلم بنفش، غده چغندر قرمز و هویج بر غذای کرمهای خاکی را بر سیمای رنگ ماهیان پرت تغذیه کرده از آنها نسبت به کرمهای خاکی شاهد نشان داد.
کلیدواژهها
موضوعات
عنوان مقاله [English]
Enhancement of Coloration Performance of the Ornamental Parrot Fish (Amphilophus citrinellus x Paraneetroplus melanurus) Using Fed Earthworms Reared by High Natural Pigment Plants
نویسندگان [English]
University of shahr e kord
چکیده [English]
Three treatment and control groups were established in a CRD experimental plan with three repeats on 144 fish of approximately initial weight of 2.7 ± 0.1 gr. to study of the ornamental parrotfish skin colorization fed earthworms Eisenia fetida reared by many natural pigment plant resources as carrot, red beetroot and red cabbage. Feeding trial was conducted to assess the effect of supplementary dietary these reared earthworm with commercial dialy diet (one time a day of total three). Control groups were fed supplementary on the common reared earthworms for the entire experiment. The pigment accumulation (red-orange pigments) on the many tissues of the reared fish as skin, dorsal fins, tail, operculum and so the flesh, obtained by the possibly effect of special fed earthworm diets were measured spectrophotometrically. Final measurments of the skin coloration were done with Color Meter set TES 135 (L*a*b parameters) andso by carotenoid concentration measurement method.
Therefore, it was determined the natural plant pigment sources of the red beetroot had an increasing effect on the colorization of the dorsal fin and tail, skin and flesh of the reared fish as well the red cabbage on the operculum of the fish (P<0.05).
Concerning the fish feature coloration, the earthworm reared by the red gabbage, beetroot and carrot extract in diets of treatment groups presented adequate colorimetric (L*a*b) values throughout the days after 8-weeks feeding in coparision with controls.
کلیدواژهها [English]
کاربرد کرمهای خاکی پرورشیافته با غذاهای گیاهی غنی از رنگدانه طبیعی در جیره غذایی بهمنظور افزایش رنگ ماهی زینتی پرت
(Amphilophus citrinellus x Paraneetroplus melanurus)
طاهره شاهقلیان و مهرداد فتح اللهی*
شهرکرد، دانشگاه شهرکرد، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، گروه شیلات
تاریخ دریافت: 4/8/94 تاریخ پذیرش: 26/4/95
چکیده
این آزمایش با یک طرح کاملاً تصادفی با سه گروه تیماری و یک شاهد در سه تکرار، جمعاً با 144 ماهی با وزن تقریبی 0.1 ± 2.7 گرم انجام و مطالعهی رنگپذیری پوست ماهیان زینتی پرت که کرمهای خاکیEisenia fetida پرورشیافته با گیاهان غنی از رنگدانه طبیعی هویج، غده چغندر قرمز و برگ کلمبنفش به یک وعده از سه وعده جیره غذایی روزانه آنها (غذای بازاری) افزودهشده بود، صورت پذیرفت. کرمهای خاکی دادهشده به گروه شاهد تا آخر دوره بدون افزودن غذاهای گیاهی مذکور پرورشیافته بودند. سنجش رنگ بدن ماهیان با استفاده از غلظت کارتنوئیدهای چینیجاها و نیز دستگاه کالرمترTES 135 (پارامترهای L*a*b) پس از 8 هفته نشان داد که تأثیر رنگدانهای طبیعی گیاهان در غده چغندر قرمز اثری فزایندهتر بر تجمع رنگدانهها در بالهها و دم، پوست و گوشت ماهیان دارد و رنگ بخشهای سرپوشهای آبششی با تأثیر بیشتر برگ کلمبنفش همراه بوده است (0.05P<). میزان پارامترهای سنجش شده از رنگهای سطحی بدن (L*a*b) نیز تأثیر بیشتر افزودن برگ کلمبنفش، غده چغندر قرمز و هویج بر غذای کرمهای خاکی را بر سیمای رنگ ماهیان پرت تغذیه کرده از آنها نسبت به کرمهای خاکی شاهد نشان داد.
واژههای کلیدی: رنگپذیری، کرمخاکی، ماهی زینتی پرت، رنگدانههای طبیعی.
* نویسنده مسئول، تلفن:03834424423 ، پست الکترونیکی: mehrdad.fatollahi@nres.sku.ac.ir
مقدمه
ماهیان معمولاً قادر به سنتز رنگدانههای موردنیاز برای خود نیستند و این رنگدانهها باید از طریق غذا به بدن آنها وارد شود. در ماهیان زینتی برای ایجاد بازار پسندی وجود مواد حاوی کاروتنوئیدها در جیره برای توفیق پرورشدهندگان آنها ضروری است (14). علاوه بر استفاده از رنگدانهی افزودنی بهعنوان یک عامل خوشرنگ کنندهی پوست، مواد رنگدانهای با اثر بر فیلهی ماهیان خوراکی نیز برای غذادهی به ماهیان مورداستفاده قرار میگیرند. بهمانند موارد مشابه در صنایع غذایی در حال حاضر در کنار رنگدانههای مصنوعی مجاز، ترکیبات مشابه ولی ممنوع شده و یا ترکیبات شیمیایی دیگر با اثرهای مشابه نیز برای استفاده در بازار وجود دارند که اثرات بسیار ناگوار آنها بر انسان مانند ایجاد آلرژیهای شدید، واکنشهای مقابلهای بدن و حتی مزههای غیرطبیعی اعلامشده است (20). بعلت قیمت بالای مواد سنتتیک و نیز ماهیت شیمیایی آنها، بعضی از متخصصین در جستجوی جایگزینهایی با اثرات مشابه و حتی بهتر هستند که با مزایایی ازجمله قیمت ارزان و در دسترس بودن و نیز نبودن مشکلات مربوط به تقلبی بودن و یا کهنه بودن مواد خریداریشده دغدغهی مصرفکنندگان را در بروز خطرهای ناشی از استفاده از این مواد کاهش دهند. در مورد ماهیان، رنگآمیزی بدن از طریق سیستم عصبی و سیستم درونریز کنترل میگردد، اما رنگدانه های موجود در منابع غذایی یعنی هر مادهای که قابلیت رنگ بخشیدن به بافت را داشته باشد، نقش مهمی در تعیین رنگ ماهیان به عهده دارد (8، 12). کاروتنوئیدها یکی از فراوانترین رنگدانههای طبیعی بوده که مسئول بسیاری از رنگها در طبیعت با عملکردهای مختلف در جانوران میباشند (1). این رنگدانههای محلول در چربی عامل رنگدهی به پوست ماهیان آکواریومی هستند. رنگهای زرد، نارنجی و قرمز پوست ماهیان نتیجه تجمع گروهی از رنگدانههای کاروتنوئیدی است که شامل کاروتنها و گزانتوفیلهاست. کاروتنوئیدها همچنین مواد غذایی حیاتی برای رشد، متابولیسم و تولیدمثل هستند. بسیاری از حیوانات نیز مانند ماهیها قادر به سنتز کاروتنوئیدها نبوده و این ماده را از منابع غذایی خود به دست میآورند. حدود 600 گونه از گیاهان و ارگانیسمهای آبزی شناسایی شدند که بهصورت طبیعی دارای کاروتنوئید در بافتهای خود هستند (11 و 18).
مواد گیاهی غنی از کاروتنوییدها مانند هویج، جو زرد، پودر گلجعفری، عصاره فلفل قرمز، گل همیشهبهار، ذرت، یونجه، چغندر قرمز، جلبکها، اسفناج و غیره که حاوی رنگدانههایی نظیر گروههای بتاسیانین و بتاگزانتینها هستند در آزمایشهای محققین بهطور موفقیتآمیزی بعنوان غذا یا افزودنیهای جیره در غذای ماهیان خوراکی یا زینتی باهدف افزایش رشد، افزودن رنگ به گوشت یا پوست به کار گرفته و گزارششدهاند (6، 8، 10 و 21). در همهی تحقیقات انجامشده به نظر میرسد که تنها شیوه برای رساندن رنگدانهها به جیره بجز جلبکها که بهراحتی میتوانند به غذا اضافه شوند، از طریق عصارهگیری این مواد است و مطمئناً این شیوه با پارهای از مشکلات برای مصرفکنندگان و تهیهکنندگان غذای ماهی مانند دشوار و وقتگیر بودن و نیز فاسدشدن عصارهها قبل از استفاده در غذا یا بعد از اسپری کردن و حتی کپکزدگی غذاها در صورت رطوبت گرفتن غذاهای گرانقیمت ماهیان همراه است. برای استفاده از جاندارانی مانند روتیفرها که به عنوان بیمهرگان آبزی به صورتهای مختلف از جمله نغذیه مستقیم یا غنی شده در تغذیه ماهیان به ویژه لاروها و بچه ماهی به عنوان غذای زنده مورد استفاده می گیرند علی رغم شرایط سخت پرورش و نگهداری آنها تولید آنها با زیست توده بالایی همراه نیست و کیفیت آب در کیفیت جمعیت تولید شده بسیار تاثیر دارد (2). حساسیت جمعیت علاوه بر در این تحقیق کرمخاکی Eisenia fetida پرورش دادهشده با مواد گیاهی غنی از رنگدانه بهعنوان رساننده واسط این رنگدانههای طبیعی بهصورت تازه در تغذیه ماهی پرت به کار گرفته شد تا نتایج مربوط تأثیر این نوع تغذیه در میزان رنگ ایجادشده در ماهیان بررسی شود. همچنین در این روش غذادهی، مشکل دشواری تهیه و عصارهگیری گیاهان و حفظ تازگی آنها در جیره با استفاده از بهکارگیری یک طعمه غذایی واسط مناسب غنی از پروتئین برای ماهیان نیز کاهش مییابد. کرمهای خاکی جنس Eisenia از شاخه کرمهای حلقوی و گونه E. fetida، میتوانند همهی مواد آلی با منشأ گیاهی و جانوری پوسیده را مورد تغذیه قرار دهند، بیشتر بر روی خاک و درون لاشبرگها زندگی میکنند و سبب مخلوط شدن محدود لایههای آلی و معدنی خاک میشوند. این کرمها توانایی حفر کانال در خاک را ندارند و میل به ماندن در سطح خاک را دارند، که بهاینترتیب در شرایط پرورشی غذادهی به آنان راحت صورت میگیرد. کرمهای این گروه اکولوژیک ازلحاظ اندازه نسبت به بقیهی گروهها کوچکتر میباشند (7). مشاهده و تجربه عملی نگارندگان نشان داده بود که هنگام تغذیه از موادی که رنگدانه طبیعی دارند رنگ کرمخاکی تغییر میکند و رنگپذیری کرمها از غذای مصرفی محتمل و عملی است. علت انتخاب چند محصول گیاهی در این تحقیق وجود نوسان فصلی قیمت و فراوانی آنها در بازار بعنوان انتخابهایی جایگزین برای مصرفکنندگان بوده است.
مواد و روشها
تهیه ماهی و سازگاری با شرایط آزمایشگاهی: این تحقیق بر روی 132 قطعه بچهماهی زینتی پرت (Amphilophus citrinellus X paraneetroplus melanurus) تهیهشده از یک مرکز تکثیر و پرورش ماهیان زینتی (وزن متوسط 10/0± 5/2 گرم و طول استاندارد 2/0± 7/3 سانتیمتر) در آزمایشگاه شیلات دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین دانشگاه شهرکرد صورت پذیرفت. به این بچه ماهیان در صنعت پرورش ماهیان زینتی، بچه ماهیان دو بندانگشتی رنگ نگرفته اطلاق میگردد. نتایج آزمایش در 12 تانک 150 لیتری پرورشی با حجم آب حدود110 لیتر با تعداد 11 عدد بچهماهی برای هر تکرار از 4 گروه آزمایشی بعد از دو ماه تغذیهی بعد از یک دوره سازگاری ثبت و آنالیز شدند. دوره سازگاری پیش از تغذیه آزمایشی، 15 روز و با غذادهی با یک جیره تجاری (غذای بازاری کوپنز، شرکت کوپنز هلند، پروتئین 56 درصد، چربی خام 15درصد، سلولز 5/0 درصد، خاکستر4/8 درصد، فسفر 4/1درصد، کلسیم 3/2درصد و سدیم 7/0 درصد) انجام شد تا ماهیان کاملاً به غذاگیری جدید عادت کرده و از استرس اولیه شامل رفتارهای گوشهگیری و سیاه شدن رنگ خارج شوند. برای مشاهده علاقه ماهیان زینتی پرت مورد آزمایش به تغذیه از کرمخاکی و اطمینان از طعمهگیری و نیز رفتار مناسب آنها در مقابل این طعمههای زنده و یا قطعهقطعه شده، در دوره سازگاری مذکور هر دو روز مقداری کرمخاکی کامل (با سایزهای بسیار کوچک) و نیز قطعهقطعه شده به ماهیان، در یک وعده از غذادهی روزانه، تا حد سیری داده شد. پس از اطمینان کامل از عادی بودن رفتار غذایی ماهیان با این طعمه ازجمله علاقه به خوردن طعمه، نترسیدن، عدم بروز پرخاش درمیان ماهیان، از میزان علاقه آنها به این غذا اطمینان لازم حاصل و غذادهی طبق طرح آزمایش آغاز گردید.
هوادهی توسط یک کمپرسور مرکزی و فیلتراسیون توسط یک دستگاه فیلتر در هر تانک آزمایشی انجام شد. تأمین دمای یکسان با استفاده از یک دستگاه بخاری در داخل هر آکواریوم (27-28 درجه سانتیگراد) صورت پذیرفت.
تیمار بندی و غذادهی به ماهیان: برای انجام این تحقیق با 3 تیمار آزمایشی و یک شاهد در سه تکرار در نظر گرفتهشده، یک طرح کاملاً تصادفی طراحی شد. غذادهی تکمیلی در حد سیری ظاهری در یک نوبت از سه نوبت (8صبح، 12 ظهر، 16 بعدازظهر) با کرمهای تازه قطعهقطعه شده پرورشیافتهی تغذیهی شده با گیاهان چغندر قرمز، کلم قرمز و هویج برای تیمارها و کرمهای پرورشیافته با کود و برگ خشک معمولی انجام شد. در دو نوبت سنجش در ابتدای آزمایش ماهیان هر تانک با وزن متوسط حدود 5/2 گرم 5/1 ± 4/6 گرم و در هفته هفتم ماهیان هر تانک با وزن متوسط حدود 3/3 گرم 4/1 ± 2/10 گرم کرمخاکی تازه را مورد مصرف قرار میدادند. دو نوبت دیگر از غذادهی روزانه برای گروههای تیماری و شاهد نیز با غذای بازاری کوپنز انجام شد.
سنجش میزان غلظت کاروتنوئید: زمان پایان آزمایش با مشاهدهی چشمی ظاهر ماهیان و با تأیید رنگ گرفتگی پوست حداقل یک گروه از تانکها با یک ظاهر رنگی نارنجی تا قرمز قابلقبول برای ماهیان زینتی، در نظر گرفته شد. در پایان آزمایش اندازهگیری غلظت کاروتنوئید بافت ماهیان (چهار نقطه) از 9 نمونه از هر تیمار (سه ماهی از هر تکرار) انجام شد (18). از ماهیان تازه کشتهشده، شسته و خشکشده با تنظیف سفید، نمونه پوست بدون فلس از هر دو طرف بدن بین ناحیه شکمی و سینهای، بالههای پشتی و دمی و همچنین سرپوش آبششی برداشته شد. 200 میلیگرم نمونه از هرکدام از این بافتها، هموژن و درون لولهی فالکن 20 میلیلیتری قرارگرفتند و سپس 10 میلیلیتر استون و 1گرم سولفات سدیم بدون آب به نمونهها اضافه شدند. بعد از آبگیری اولیه نمونههای بافت، عصارههای حاصل 3 یا 4 بار با رساندن هر بار استون به 10 میلیلیتر و فوراً شسته شدند. سپس نمونه صافشده و با 10 میلیلیتر حلال به مدت 3 روز در دمای 4 درجه سانتیگراد بهصورت کاملاً دربسته در یخچال گذاشته شدند. درنهایت لولههای حاوی نمونه بعد از خروج بافتها و رسوبگیری نهایی، با 1000 دور در دقیقه به مدت 3 دقیقه سانتریفوژ، و در انتها برای خواندن میزان کارتنوئید محلول با کاغذ صافی واتمن 1 فیلتر شدند. میزان جذب رنگدانه در طیف 450 نانومتر، توسط دستگاه اسپکتروفتومتر خوانده شد (17، 19،23). بعد از خواندن میزان جذب، غلظت کاروتنوئید برحسب میکروگرم بر گرم وزن نمونه از رابطه زیر به دست آمد (18، 19).
غلظت کاروتنوئید (میکروگرم بر گرم) = = 1 × As × 106/ Ws/ 2340
که در آن As: میزان جذب نمونه در مقابل شاهد استون، Ws: وزن نمونه برحسب گرم است.
بعد از تست نرمال بودن دادهها، برای تجزیهوتحلیل آماری از روش آنالیز واریانس یکطرفه (Anova) استفادهشد. مقایسه میانگین دادهها با کمک آزمون چند دامنهای دانکن و در سطح خطای مجاز 5 درصد با استفاده از نرمافزار آماری SPSS (IBM SPSS Advanced Statistics 17.0) (25) انجام شد.
رنگ سنجی پوست ماهیان: در این تحقیق، رنگ سنجی توسط دستگاه کالرمتر یا رنگسنج (Image Pardazesh, IRAN) و براساس مؤلفههای L*a*b* هر 15 روز یکبار انجام گرفت. مدت انجام رنگسنجی در یک روز کاری و حداکثر در دو ساعت و با رعایت کامل سکوت برای محیط پرورشی بود. مقادیر مؤلفه * L معادل روشنایی تصویر بین 0 مشکی و 100 انعکاس کامل نور است. مقادیر مؤلفه *a در دامنه 200 – تا 200 نشاندهنده تغییر جلوه رنگ از سبز به سمت قرمز (از سبز به سمت قرمز شدن) و b* در همین دامنه و نشاندهنده تغییر جلوه رنگ از آبی به سمت زرد (از آبی به سمت زرد شدن) در اجسام است (22). رفتار پرخاش و بروز رقیب و تعقیب ماهی در تانکها سیاه شدن ناگهانی رنگ پوست را برای بچه ماهیان زینتی پرت به همراه دارد. به همین دلیل سعی شد تا در رنگسنجی بدن و پوست از منطقهای استفاده شود که کمترین تیرگی بر روی بدن ماهی ظاهر میگردد (پشت سرپوش آبششی بالای خط جانبی). در ضمن زمان پایان آزمایش برای سنجش میزان رنگها با دستگاهها و روشهای آزمایشگاهی با مشاهدهی ظاهر ماهیان و با تأیید رنگ گرفتگی ظاهری پوست حداقل یک گروه از تانکها با یکرنگ مقبول نارنجی تا قرمز برای یک ماهی زینتی توسط سه فرد خبره متخصص در پرورش ماهیان زینتی تعیین و تأیید شد.
آنالیز دادهها: آنالیز دادهها با استفاده از نرمافزار 17 SPSS (IBM SPSS Advanced Statistics 17.0) (25) و رسم نمودارها نیز با نرمافزار Excel انجام شد. برای بررسی معنیدار بودن و تفاوت میانگین تیمارها در هر آزمایش با بقیه تیمارها از آزمون تجزیه واریانس (ANOVA) یکطرفه و آزمون چند دامنهای دانکن در سطح خطای مجاز 5% استفاده شد.
نتایج
مشاهده مستقیم تمایل ماهیان مورد آزمایش به تغذیه از کرمخاکی و رفتار غذایی آنها در مقابل این طعمهها بصورت زنده و یا قطعهقطعه شده در دوره سازگاری، انتخاب درست این غذای زنده را برای این گروه از ماهیان زینتی برای ابتدا تا پایان این آزمایش تأیید نمود. زمان پایان آزمایش با مشاهدهی چشمی ظاهر ماهیان و بارنگ گرفتگی پوست حداقل یک گروه از تانکها با یک رنگ مقبول نارنجی تا قرمز برای یک ماهی زینتی در هفته هشتم آزمایش تأیید شد (شکل 1) .
شکل1- سیمای ماهیان تغذیه کرده از کرمهای خاکی با جیره غذایی گیاهان غنی از رنگدانه طبیعی بعد هشت هفته : بالا سمت : راست هویج ، بالا چپ : غده چغندر قرمز، پایین راست : برگ کلم بنفش و پایین چپ: شاهد با تغذیه از کرمهای معمولی
غلظت بافتی کارتنوئید: نتایج نشان میدهد که غلظت تجمع یافته کارتنوئیدها در بافتهای معین نمونهبرداری شده از ماهیان تحت تیمارهای آزمایش باهم برابر نبوده و میانگینهای این غلظت در تیمارهای مختلف نیز باهم تفاوت معنیداری داشتهاند (05/0 P<). با توجه به نتایج جدول 1 بیشترین تجمع رنگدانههای نارنجی در میان بافت پوشاننده سرپوش برانشی در گروه تیماری تغذیه با کرمهای پرورشیافته با برگکلمقرمز حاصل شد. ترتیب میزان تجمع رنگدانهها در بافتهای پوششی سرپوش آبششی، در گروههای تیماری ماهیان تغذیهشده با کرمهای پرورشیافته با برگهای کلمبرگقرمز، غدهچغندرقرمز و هویج و سپس شاهد بوده است. میانگین غلظت کارتنوئیدها و تجمع رنگدانهها در پوست گروههای تیمار و شاهد نشان داد که تجمع رنگدانهها در اثر تغذیه ماهیان با کرمهای خاکی پرورشیافته با غده چغندر قرمز بهطور معنیداری از سایر گروههای تیماری و شاهد بیشتر بوده است. بروز رنگبر روی پوست ماهیان در دو گروه از کرمهای تغذیهشده با کلمبرگقرمز و هویج تازه بیشتر از گروه شاهد تغذیه شدهی با کرمخاکی تغذیهشده با غذای معمولی یعنی خاکبرگ و کود خشک دامی بود. در گوشت ماهیان (فیله) مورد آزمایش اثر کرمخاکی تغذیهشده با چغندرقرمز تازه بیشتر از سایر گروههای تیماری بوده است. کرمهای خاکی تغذیهشده با تیمارهای چغندر قرمز تازه، کرمهای شاهد بدون غذای گیاهی افزودنی، کلم و هویج به ترتیب بیشترین تأثیر را در رنگدهی به فیله ماهیها داشتهاند. بالهها و بهویژه بالههای دم و پشتی از سایر مناطق روی بدن ماهیان زودتر رنگهای بروز کرده بر روی بدن را نشان میدهند و این بخشها میتوانند برای تجمع کارتنوئیدها و سنجش آن بهخوبی مورد قضاوت قرار گیرند. نتایج نشان داد که ازنظر رنگپذیری بالهها و دم در گروههای آزمایشی، بیشترین تأثیر مربوط به تیمار مرتبط به کرمهای تغذیهشده با غده چغندر قرمز بوده است و سایر گروههای تیماری نیز ازنظر میزان کارتنوئیدهای تجمع یافته در بالههای دمی و پشتی باهم تفاوت معنیداری داشتهاند. ترتیب بعدی غلظت رنگدانهها در این بخش مربوط به گروههای تیماری کرمهای تغذیهشده با برگ کلمقرمز، هویج و کرمهای شاهد بودهاند.
ازنظر غلظت تجمع یافته کارتنوئیدها بهطورکلی در سه بخش نمونهبرداری شده از بافتها یعنی پوست و بالهها تأثیر افزودن غده چغندر قرمز به غذای کرمخاکی مورد تغذیه ماهیان بیش از سایر محصولات گیاهی در نظر گرفتهشده بوده و برگ کلمبنفش پس از غده چغندر قرمز بیشترین تأثیر را نشان داد. تنها درروی سرپوش برانشی میزان غلظت کارتنوئیدها در گروههایی که کرمهای تغذیهشده با برگ کلمبنفش را مورد مصرف قرار داده بودند، بیشتر بوده است.
جدول1 - نتایج سنجش غلظت کارتنوئیدها در عصاره بافتهای مختلف ماهیان پرت در پایان دوره آزمایش
تیمار (نوع جیره کرمهای خاکی پرورش یافته) |
سرپوش برانشی |
پوست |
گوشت |
بالهدمی و پشتی |
شاهد-کود حیوانی |
c 02/0 ± 74/0 |
c 05/0 ± 13/0 |
b 005/0 ± 025/0 |
c 25/0 ± 99/0 |
برگ کلم بنفش |
a 55/0 ± 5/3 |
b 06/0 ± 32/0 |
b 003/0 ± 016/0 |
b 25/0 ± 6/3 |
هویج |
b 14/0 ± 35/1 |
b 04/0 ±30 /0 |
c 001/0 ± 004/0 |
b 19/0 ± 83/2 |
چغندر |
b 22/0 ± 72/1 |
a 09/0 ± 58/0 |
a 001/0 ± 039/0 |
a58/0 ± 91/4 |
F, P<0.05 One Way ANOVA Duncan test |
*p<0.05 |
*p<0.05 |
*p<0.05 |
*p<0.05 |
غلظت کارتنوئیدی µg/gr
رنگ سنجی ماهیان سطح پوست با استفاده از دستگاه کالرمتر: نتایج اولین رنگسنجی بعد از دوره سازگاری گروههای مورد آزمایش از ماهیان نشان میدهد که سنجش رنگ ظاهری پوست ماهیان با استفاده از دستگاه رنگسنج (کالرمیتر) تفاوت معنیداری را در هیچیک از پارامترهای موردنظر برای قضاوت در خصوص تفاوت اولیه در رنگ نمونهها نشان نمیدهد. بهاینترتیب اختلاف رنگ اولیه ماهیان برای همه ماهیان گروههای شاهد و تیمار در ابتدای آزمایش یکسان بوده است و رنگ اولیه نمیتوانست در میزان رنگنهایی و بعدی گروهها تأثیرگذار باشد.
نتایج بهدستآمده از سنجش پارامترهای نشاندهنده رنگهای ایجادشده بر روی پوست ماهیان با استفاده از دستگاه کالرمتر در هفته هشتم و بعد از پایان دوره آزمایشی غذادهی در گروههای تیماری و نیز شاهد نشان میدهد (جدول 3) که اختلاف میان گروههای تیماری در درخشش پوست یعنی بزرگی پارامترL* و نیز بروز رنگ زرد یعنی بزرگی پارامترb* معنیدار (05/0 P<). ولی ازنظر میانگین قرمزی پوستa* اختلاف میان گروهها غیرمعنیدار بوده است (05/0 P<). گروه شاهد با داشتن کوچکترین متوسط پارامتر a* کمترین قرمزی رنگ پوست را نشان داد. اختلاف گروه شاهد با گروه کرمهای پرورشیافته تحت تغذیه مکمل برگ کلمبنفش ازنظر قرمزی رنگ پوست معنیدار و با دو گروه دیگر این اختلاف معنیدار نبود. ازنظر مقدار پارامتر نشاندهنده رنگ زرد (تمایل رنگ آبی به زرد) یعنیb* بهترین جلوه مربوط به گروه کلم و کمترین مربوط به گروه شاهد (0.05 P<) بوده است. گروه شاهد ازنظر آماری با گروه کرمهای پرورشیافته با غذای غنیشده با هویج و نیز چغندرقرمز اختلاف معنیداری نداشته است و تنها با گروه کرمهای تغذیهشده کلم اختلاف معنیداری داشته است. بهطورکلی در بروز رنگ قرمز یا پارامتر a و رنگ زرد یا پارامتر b سه گروه تغذیهشده با غذاهای کرمهای پرورشیافته با غذای غنی از رنگدانههای طبیعی از گروه شاهد میانگینهای بهمراتب بزرگتری بهعنوان القای رنگهای مطلوب به ماهیان داشتهاند. ازنظر تغییرات رنگ گروهها در خصوص رنگ زردتر پوست (از آبی به زرد) بازهم پارامترb* در سه گروه تیماری گفتهشده از گروه شاهد جلوه بیشتری داشته است.
جدول2- نتایج سنجش رنگ پوست با استفاده از پارامترهای رنگ سنجی L*a*b در ابتدای آزمایش
L |
a |
b |
کرمهای خاکی غذادهی شده با : |
65/3 ± 90/86 |
03/2 ± 80/2 - |
5/5 ± 83/4 |
شاهد |
22/6 ± 03/80 |
40/3 ± 07/7- |
18/3 ± 58/2 |
هویج |
5/1 ± 61/81 |
79/1 ± 01/1 - |
34/5 ± 73/3 |
برگ کلم بنفش |
80/3 ± 10/85 |
13/2 ± 80/2 - |
43/1 ± 80/3 |
غده چغندر قرمز |
Non sig. |
Non sig. |
Non sig. |
F, P<0.05 |
Non sig. : غیر معنیدار |
جدول 3 - نتایج سنجش رنگ پوست با استفاده از پارامترهای رنگ سنجی L*a*b بعد از هشت هفته غذادهی ماهیان پرت با کرمهای خاکی غذادهی شده با گیاهان غنی از کاروتنوئیدهای طبیعی (mean±SD )
کرمهای خاکی غذادهی شده با |
b* |
a* |
L* |
شاهد |
b 4/1 ± 73/3 |
b 30/3 ± 0/6 - |
a 10/4 ± 60/70 |
هویج |
ab 2/2 ± 54/4 |
ab 70/1 ± 36/0 |
b 8 ± 90/46 |
برگ کلم بنفش |
a 14/1 ± 40/8 |
a 1 ± 63/2 |
b 2 ± 67/43 |
غده چغندر قرمز |
ab 9/1 ± 60/5 |
ab 90/2 ± 69/1 |
b 23/4 ± 50/51 |
F, P<0.05 , One Way ANOVA Duncan test |
*p<0.05 |
*p<0.05 |
*p<0.05 |
بحث
در این تحقیق تلاش شد تا نقاط و بافتها ازنظر میزان رنگ نهایی در ماهیان موردتوجه برای سنجش رنگ قرارگیرد که بیانگر رنگپذیری و سیمای مناسب این ماهیان بهعنوان یک ماهی زینتی در اثر تیمارهای آزمایشی باشند. تنوع ماده غذایی بکار گرفتهشده در پرورش کرمهای خاکی مورد تغذیهی ماهیان و نیز واکنش مناسب رفتاری ماهیان در تمایل به خوردن آنها در این آزمایش میتواند انتخاب و بهکارگیری تکتک یا ترکیبی از این محصولات گیاهی را با توجه به فصل، فراوانی و قیمت تمامشده برای پرورش کرمخاکی به علاقهمندان به پرورش ماهیان زینتی ارائه کند و از مشکلات پرورش بیمهرگان آبزی مانند روتیفرها که به شیوههای مختلف ازجمله تغذیه مستقیم یا غنیشده برای لاروها و بچهماهی بهعنوان غذای زنده مورداستفاده میگیرند کاسته شود. مشکلاتی مانند شرایط سخت پرورش و نگهداری آنها که باوجودآن، تولید آنها نیز با زیستتوده بالایی همراه نیست و کیفیت آب آنها نیز در کیفیت جمعیت تولیدشده آنها بسیار تأثیر دارد (2). در این آزمایش حتی تأثیر متفاوت نوع محصول گیاهی مورد تغذیه کرمهای خاکی را نیز بر روی رنگ گروههای ماهیان میتوان از نتایج بهدستآمده مشخص نمود. مقادیر عددی غلظت کاروتنوئیدهای تجمع یافته در درون بافتهای پوششی ماهیان پرت و نیز اختلاف آماری مشاهده شده در میان تیمارهای مختلف و گروه شاهد در بخش نتایج نشان داد که تغذیه ماهیان با کرمهای خاکی پرورشیافته با چغندر قرمز در بافتهای پوست و بالهها بیشترین تجمع کارتنوئید را داشته و تغذیه ماهیان با کرمهای پرورشیافته با برگ کلمبنفش در رنگپذیری بیشتر بخش سرپوش آبششی مؤثر بوده است. در حالیکه ماهیان شاهد تغذیهشده با کرمهای خاکی پرورش دادهشده بدون جیره غنی از رنگدانههای گیاهی کمترین تجمع کارتنوئید را در همهی بخشهای سنجیده شده سطحی بدن یعنی پوست، سرپوش آبششی، بالهها و دم داشتهاند. نتایج سنجش رنگ در سطح پوست که در این آزمایش در نقطهی پشت سرپوش برانشی و بالای خط جانبی ماهیان انتخاب شد نیز نشان داد که کرمهای خاکی تغذیهشده با گیاهان غنی از کاروتنوئید نسبت به ماهیان شاهد تغذیهشده بدون غذاهای غنی از رنگدانه، رنگهای قرمز و زرد بیشتری را تولید کردهاند که البته در این روش سنجش میزان تأثیر برگ کلمبنفش در ایجاد هر دو رنگ قرمز (*a) و رنگ زرد (*b) بهتر بود و سپس تیمار غده چغندر قرمز بیشترین تأثیر را نشان داد. در خصوص یکسان نبودن تأثیر مواد غذایی در دو روش سنجش به کار گرفتهشده ازنظر مقادیر عددی بهدستآمده در آزمایش از دو ماده غذایی مورد تغذیه کرمهای خاکی میتوان عنوان نمود که درروش سنجش غلظت کاروتنوئیدها در درون بافتها، غلظت رنگدانههای مربوط به بخش بافت پوششی سرپوش آبشش، در گروه تیمارهای مربوط به برگ کلم بنفش بیشترین و درروش سنجش رنگ روی سطح پوست ماهیان با دستگاه کالرمتر که نقطهی سنجش دستگاه نزدیک به سرپوش برانشها در نظر گرفتهشده بود نیز تیمار تغذیه با کرمهای پرورشیافته با برگ کلمبنفش مؤثرتر از سایر تیمارها بوده است. درنتیجه میتوان گفت که تأثیرپذیری سلولهای تجمع رنگدانه در اطراف و روی سرپوش برانشی از نوع رنگدانههای برگ کلمبنفش نسبت به دیگر گیاهان غذایی به کار گرفتهشده بیشتر از سایر اندامها مانند بالهها بوده است و در حقیقت دو نتیجه بدست آمده از دو روش سنجش متفاوت نیز، همدیگر را تأیید میکنند.
علیرغم ترتیب عنوانشده در میزان تجمع کاروتنوئیدها در قسمت گوشت فیله و تأثیر بیشتر تغذیه ماهیان با کرم تغذیهشده با چغندر قرمز میتوان عنوان نمود که، بهطورکلی غلظت کاروتنوئیدها در این آزمایش در گوشت قابلتوجه نبوده و نسبت به میانگینهای سنجش شده میزان بالایی نداشته است. به نظر میرسد برای رسیدن به رنگ بیشتر در گوشت ماهی دوره غذادهی باید افزایش یابد.
توجه ویژه در خصوص ضرورت تأمین مواد مفید برای ماهیان زینتی با روشهای مختلف افزودن ترکیبات موردنظر متخصصان در غذا و یا استفاده از موجوداتی که خود باعث ایجاد رنگ مطلوب در بدن ماهیان میشوند در گزارشهای محققان دیده میشود (3، 9، 13 و 23) ولی گزارشی از آزمایش انجامشده برای بهکارگیری کرمخاکی تغذیهشده و پرورشیافته با گیاهان غنی از کارتنوئید یا سایر مواد ضروری برای تغذیه ماهیان یا آزمایشهایی مشابه در منابع موردمطالعه در زمان نگارش این تحقیق مشاهده نشد. محققین اعتقاد دارند که با توجه به نقش کاروتنوییدها در رشد، تحریک ایمنی و رنگ، استفاده از منابع کاروتنوییدی در جیره غذایی آبزیان ضروری است (11) و افزایش سطوح رنگدانه در جیره غذایی موجب افزایش کاروتنوئید در بدن ماهیان میگردد (15، 16) که به نظر میرسد استفاده از روش بکار گرفتهشده در آزمایش جاری علاوه بر تأمین رنگ ظاهری ماهی در تأمین جیرهای با کارتنوئیدهای طبیعی نیز بازده مناسبی داشته باشد. البته برای قضاوت قطعی در خصوص اعلام میزان و چگونگی بالا رفتن مقادیر کارتنوئید یا هر ترکیب ضروری در کرمهای خاکی پرورش دادهشده با جیرههای مختلف، باید تحقیق ویژه و سنجش میزان این ترکیبات در بافتهای کرمهای خاکی در دوران پرورش انجام گیرد که میتواند گام بعدی تکمیلکننده نتایج این آزمایش یا آزمایشهای مشابه دیگر باشد.
از سویی به دلیل امتناع ماهیان گوشتخوار از رژیم علفخواری، استفاده از مواد گیاهی برای این ماهیان بهصورت مستقیم بهجز موارد استفاده از جلبکهای ریز و پودر شده در جیره (4، 5، 6) و نیز بهصورت عصاره، به دلیل مشکلات و وقتگیر بودن عصارهگیری و یا کپک زدن غذا در صورت اسپری کردن محلولهای عصاره در هزینۀ سرانۀ خدماتهها با بازده مناسبی همراه نیست و تنها استفاده از کاروتنوئیدهای موجود در گیاهانی مانند یونجه (Medicago sativa) بهعنوان منبع کاروتنویید طبیعی (22) و یا اثر گل همیشهبهار (17) در رژیم غذایی ماهیان نزدیک به گیاهخواری مانند گلدفیش میتواند طور مستقیم امکانپذیر باشد. حالآنکه مطابق تحقیق جاری با یک واسط غنی از پروتئین همچون کرمخاکی این گیاهان خود یا ترکیبات غنی آنها میتوانند مستقیماً به بدن مصرفکننده گوشتخوار نیز وارد گردند.
جدای از نتیجهی موفق بهکارگیری این روش تغذیه برای ماهیان زینتی پرت، به نظر میرسد برای بهکارگیری بدون دغدغه کرمخاکی بهمنظور یک جانور مصرفکنندهی هدفمند مواد گیاهی و با کاربردی دومنظوره بهعنوان یک ماده غذایی تأمینکننده پروتئین (7) و نیز غنیشده با ترکیبات ثانویه حاصل از تغذیه با مواد گیاهی ویژه با پاسخ به این سؤال امکانپذیر است که کرم خاکی تغذیهشده ازنظر ترکیبات بدنی تا چه میزان از ترکیبات مورد هدف اولیه غنی میگردد و تغذیه ماهی موردنظر با کرمخاکی تا چه حد با مسائلی مانند وجود یا عدم وجود مواد بازدارنده رشد در بدن کرمخاکی مواجه خواهد شد. پاسخ به این سؤال با کارهای بعدی محققین قابل انجام خواهد بود.