نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشگاه گیلان
2 عضو هیات علمی دانشگاه گیلان
3 مرکز تحقیقات انار کشور
چکیده
شب¬پره خرنوب Ectomyielois ceratoniae ( Zeller) (Lepidoptera: Pyralidae)یکی از آفات جدی انار در ایران است. این حشره هم¬چنین روی تعداد زیادی از میوه¬ها و میوه¬های خشک در انبار مشاهده شده است. ویژگی¬های زیستی شب¬پره خرنوب (Ectomyielois ceratoniae) در شرایط دمایی 1±30 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5±70 درصدو دوره نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی روی دو رقم تجاری پسته (اکبری و کله¬قوچی ) و غذای مصنوعی بررسی شد.. کوتاه¬ترین دوره رشدی لارو مربوط به غذای مصنوعی و طولانی¬ترین آن مربوط به پسته کله¬قوچی بود. بیشترین مقادیر نرخ ذاتی افزایش جمعیت، نرخ متناهی افزایش جمعیت، نرخ خالص تولید¬مثل و نرخ ناخالص تولید¬مثل در حشرات پرورش یافته روی غذای مصنوعی مشاهده شد. این پارامترها در غذای مصنوعی به ترتیب 0064/0±1407/0روز 1-، 0075/0± 151/ 1روز 1- ، 44/10 ± 94/58 نتاج ماده و 09/2 ±02/95 تخم/ ماده به دست آمد. متوسط مدت زمان یک نسل آفت روی سه میزبان غذای مصنوعی، پسته اکبری و پسته کله¬قوچی به ترتیب 33/0± 05/29، 21/0 ± 92/31 و 27/0 ± 1/33 روز محاسبه شد. غذای مصنوعی به دلیل دوره زندگی کوتاهتر، درصد بالاتر بقا و مقدار تخم بیشتر میزبان مناسب¬تری برای آفت محسوب می¬شود. این اطلاعات اشاره به نقش میزبان در افزایش جمعیت آفت دارد.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Biological Characteristics of carob moth Ectomyelois ceratoniae ( Zeller) (Lepidoptera: Pyralidae) on two commercial pistachio cultivars and artificial diet.
نویسندگان [English]
چکیده [English]
The carob moth, , Ectomyelois ceratoniae ( Zeller) (Lepidoptera: Pyralidae) is a serious pest of pomegranate in Iran and a well known pest of many fruits from a wide range of plant families as well as dried fruits during storage. Biological characteristics of carob moth Ectomyelois ceratoniae was studied in a growth chamber at 30±1 ̊C , relative humidity of 70±5% and a photoperiod of 16:8 (L:D) hours on two commercial Pistachio cultivars and an artificial diet. The shortest larval developmental time belonged to artificial diet and the longest period was on Kalequchi cultivar. The highest rate of the intrinsic rate of increase (rm), finite rate of increase, net reproductive rate (R0) and gross reproductive rate were observed on artificial diet. These parameters were 0.1407±0.0064 d-1, 1.151±0.0075 d-1, 58.94±10.44 female offspring and 95.02±2.09 eggs/female on artificial diet respectively. Mean generation time on artificial diet, Akbari and Kalequchi cultivars were calculated 29.05±0.33, 31.92±0.21 and 33.1±0.27 days, respectively. Artificial diet proved to be the most suitable hosts for E. ceratoniae because of shorter developmental period, higher percentage of survival and higher number of eggs. The data point to the role of host in increasing local E. ceratoniae populations.
Key words: Ectomyelois ceratonia, Pistachio, Demography
کلیدواژهها [English]
ویژگیهای زیستی شبپره خرنوبEctomyelois ceratoniae (Zeller) (Lepidoptera: Pyralidae) روی دو رقم تجاری پسته و غذای مصنوعی
نعیمه تیموری1، جلال جلالی سندی1* و علی جعفری ندوشن2
1 رشت، دانشگاه گیلان، دانشکده کشاورزی، گروه گیاه پزشکی
2 یزد، مرکز تحقیقات انار کشور
تاریخ دریافت: 10/10/90 تاریخ پذیرش: 1/9/91
چکیده
شبپره خرنوب Ectomyielois ceratoniae ( Zeller) (Lepidoptera: Pyralidae)یکی از آفات جدی انار در ایران است. این حشره همچنین روی تعداد زیادی از میوهها و میوههای خشک در انبار مشاهده شده است. ویژگیهای زیستی شبپره خرنوب (Ectomyielois ceratoniae)در شرایط دمایی 1±30 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5±70 درصد و دوره نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی روی دو رقم تجاری پسته (اکبری و کلهقوچی) و غذای مصنوعی بررسی شد. کوتاهترین دوره رشدی لارو مربوط به غذای مصنوعی و طولانیترین آن مربوط به پسته کلهقوچی بود. بیشترین مقادیر نرخ ذاتی افزایش جمعیت، نرخ متناهی افزایش جمعیت، نرخ خالص تولیدمثل و نرخ ناخالص تولیدمثل در حشرات پرورش یافته روی غذای مصنوعی مشاهده شد. این پارامترها در غذای مصنوعی به ترتیب 0064/0±1407/0روز 1-، 0075/0± 151/ 1روز 1-، 44/10 ± 94/58 نتاج ماده و 09/2 ±02/95 تخم/ ماده به دست آمد. متوسط مدت زمان یک نسل آفت روی سه میزبان غذای مصنوعی، پسته اکبری و پسته کلهقوچی به ترتیب 33/0± 05/29، 21/0 ± 92/31 و 27/0 ± 1/33 روز محاسبه شد. غذای مصنوعی به دلیل دوره زندگی کوتاهتر، درصد بالاتر بقا و مقدار تخم بیشتر میزبان مناسبتری برای آفت محسوب میشود. این اطلاعات اشاره به نقش میزبان در افزایش جمعیت آفت دارد.
واژههای کلیدی: Ectomyelois ceratoniae ، پسته، دموگرافی
*نویسنده مسئول، تلفن: 09113309574 ، پست الکترونیکی: jjalali@guilan.ac.ir
مقدمه
درخت پسته اهلی (Pistacia vera L) متعلق به تیره سماق (Anacardiaceae) است. جنس Pistaciae دارای 11 گونه است که همگی از خود، تربانتین یا سقز ترشح میکنند. گیاهان این تیره به صورت درخت یا درختچه هستند (1). آفات متنوعی به قسمتهای مختلف این درخت حمله می کنند و به ریشه، تنه، سرشاخه، برگ و میوه آن صدمه می زنند و در بین آنها عدهای به خوشه، میوه و دانههای پسته از ابتدای تشکیل تا رسیدن کامل و حتی پس از برداشت در انبار خسارت میزنند و گروهی به طور عمده از مغز پسته تغذیه میکنند، این گروه به اصطلاح به نام میوهخوار، مغزخوار و دانهخوار معروفند. یکی از این آفات، شبپره خرنوب میباشد. این آفت در ایران بیشتر با نام کرم گلوگاه انار شناخته میشود. شبپره خرنوب (Ectomyielois ceratoniae ( Zeller) (Lepidoptera: Pyralidae، روی پسته هم در طبیعت، هنگام رسیدن محصول و هم در انبار در مدت نگهداری، زیانهای قابل توجهی وارد میسازد (3). Rice (1987) و Halperin (1986) به ترتیب از کالیفرنیا و فلسطین دو گونه شبپرهApomyelois transitella (Walker) وEctomyelois ceratoniae (Zeller) را که از مغز پسته در مناطق یاد شده تغذیه میکنند گزارش کردند.
در میوه پسته لارو قادر به تغذیه از پوسته نرم پسته به دلیل وجود مواد صمغی و فنولی نمیباشد و رشد و نمو لاروها وابسته به دستیابی آنها به مغز پسته میباشد. از جمله میزبانهای دیگر این آفت مرکبات و خرما نیز ذکر شده است، همچنین فعالیت این شبپره روی انجیر (2) و پسته (3) در ایران گزارش شده است. زمستانگذرانی حشره در طبیعت به صورت لاروهای سنین مختلف در داخل دانه های پسته انجام میشود (3). در رفسنجان حشرات کامل از اواخر فروردین در طبیعت شروع به پرواز روی میزبانهای بهاره کرده و روی آنها از جمله انار تخمگذاری میکنند (3).
میوه پسته قبل از مغزدار شدن و مساعد شدن پوسته روئی مورد حمله این حشره قرار نمیگیرد به عبارت دیگر این حشره در فصل بهار و ابتدای تابستان روی میزبان یا میزبانهای دیگر به سر میبرد اما با فراهم شدن شرایط، زندگی خود را روی میوه پسته شروع و ادامه میدهد تخم ریزی در میوههایی که در آن ترکیدگی وجود دارد انجام میشودو سپس تمامی مراحل تکاملی آفت درون میوه انجام میگیرد. با توجه به اینکه میزان جمعیت حشره روی میزبان واسط در بهار و اوایل تابستان در مقدار آلودگی دانههای پسته در زمان رسیدن مؤثر است لذا از بین بردن آفت در میزبان های واسط به کاهش آلودگی در میوه پسته کمک میکند به عنوان مثال در میزبان واسطی چون انار با از بین بردن محل تخمریزی آفت (پرچم)، انهدام میوههای آلوده و یا استفاده از زنبورهای تریکوگراما (Trichogramma sp.) میتوان تا حدودی موجب کاهش جمعیت آفت شد. بنابراین میزان آلودگی در میزبان واسط و وجود ترکیدگی در پوسته روئی دانههای پسته از عوامل عمده استقرار این حشره در باغهای پسته میباشد (3).
پارامترهای جمعیتی برای اندازهگیری توانایی رشد جمعیت یک گونه در شرایط خاص حائز اهمیت هستند. این پارامترها همچنین به عنوان شاخصهای نرخ رشد جمعیت در پاسخ به شرایط انتخابی و شرایط اقلیمی برای ارزیابی توانایی رشد جمعیت یک آفت در یک منطقه جدید مورد استفاده قرار میگیرند (18). ایجاد جدولهای زندگی برای مطالعه دینامیکهای مرتبط با توانایی رشد مناسب هستند که همچنین به عنوان پارامترهای دموگرافیک نامیده می شوند (6 و 7). جدولهای زندگی و تولیدمثل ابزارهای قوی برای تجزیه و تحلیل و درک تأثیر یک عامل خارجی روی رشد، بقا، تولیدمثل و نرخ افزایش جمعیت یک حشره هستند (5 و 13).
بررسی منابع نشان میدهد که تاکنون مطالعات جامعی در زمینه دموگرافی این حشره روی ارقام تجاری اکبری و کلهقوچی وغذای مصنوعی صورت نگرفته است و از آنجایی که لازمه تحقیق در زمینه کنترل این آفت پرورش انبوه آن در شرایط آزمایشگاهی میباشد لذا در تحقیق حاضر بررسیهای ذکر شده مورد ارزیابی قرار گرفت.
مواد و روشها
جمعآوری نمونه و پرورش: میوههای انار آلوده از انارستانهای مرکز تحقیقات کشاورزی یزد جمعآوری و به آزمایشگاه منتقل شد. سپس لاروها از درون میوههای آلوده جداسازی شدند و روی میزبانهای مختلف (اکبری و کلهقوچی وغذای مصنوعی) به صورت جداگانه در ظروف پرورش به ابعاد 20×30×13 سانتیمتر قرار گرفتند. پس از سپری شدن سه نسل در آزمایشگاه، حشرات پرورش یافته روی هر کدام از ارقام پسته و غذای مصنوعی به طور جداگانه تخمگیری شدند و اجازه داده شد تا تخمها تفریخ شوند. تمامی آزمایشها داخل اتاق دمای ثابت (1±30 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5±70 درصد و دوره نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی) انجام شد.
آماده سازی غذای مصنوعی: رژیم غذایی مصنوعی استفاده شده بر اساس روش Gothilf (1968) با اعمال تغییراتی به صورت زیر تهیه شد: آرد 72 گرم، مخمر 1 گرم، گلیسیرین 10 گرم، عسل 12 گرم، آب 5 سیسی، این مواد توسط مخلوط کن با هم مخلوط شدند.
تعیین جدول زندگی: تعداد 150 عدد ظرف درپوشدار پلاستیکی به ابعاد 5/3× 7×5 سانتیمتر انتخاب شد که تعدادی سوراخ ریز روی درپوشها جهت تهویه مناسب تعبیه شد. در ادامه مقدار معینی پسته و غذای مصنوعی برای هر تیمار وزن و درون ظرف قرار داده شد. در هر ظرف یک عدد لارو سن یک گذاشته شد و ظروف حاوی حشرات از مرحله تخم تا پایان عمر حشرات کامل به صورت روزانه به طور دقیق مورد بررسی قرار گرفت. تعداد سنین لاروی با مشاهده باقیمانده کپسول سر تعیین شد. شب پرههای حاصل پس از تعیین جنسیت و شمارش به قفسهای جفتگیری منتقل و در 24 ساعت بعد به ظروف تخمگیری انتقال داده شدند. این ظروف شامل یک ظرف پتری به قطر 9 سانتیمتر که کف آن با پارچه پوشیده شده و یک کاسه پلاستیکی به قطر 8 سانتیمتر با سوراخهایی برای تهویه بود. تعداد تخمها روزانه تا زمان مرگ حشره ماده شمارش شد و نگهداری به منظور تعیین تعداد تخمهای بارور و نابارور صورت گرفت. در طول دوره پرورش و تخمگیری رلپنبههای آغشته به آب برای تغذیه شبپرهها در نظر گرفته شد.
با استناد به دادههای مطالعات زیستی، جدول زندگی این حشره به روش دو جنس و بر اساس یک برنامه رایانهای (TWOSEX-MSChart) (9) تهیه شد، و تغییرات روزانه برای هر یک از مراحل رشدی به طور جداگانه روی سه میزبان در نظر گرفته شد. در این بررسی نرخ تولیدمثل خالص (R0) تعداد نسل ماده که به وسیله ماده تولید می شود، نرخ ذاتی افزایش جمعیت (rm) که به عنوان تعداد مادههای تولید شده در روز است. ظرفیت کامل افزایش(λ) که به معنی تعداد دورانی است که یک جمعیت در واحد خود را افزایش میدهد. متوسط مدت زمان یک نسل (T) که بنا به تعریف عبارت است از " مدت زمانی که یک جمعیت نیاز دارد که به اندازه نرخ خالص تولیدمثل افزایش یابد". مقدار تولید مثل (Vij)، که بنا به تعریف فیشر عبارت است از "تعداد نتاجی که انتظار میرود توسط یک فرد در سن i و در مرحله رشدیj در باقی مانده عمرش تولید شود" یا به عبارت دیگر مقدار تولید مثل، معیار ویژه سنی است که مشارکت نسبی هر گروه سنی را با نسلهای آینده بیان میکند (10) و نرخ های بقای ویژه سن-مرحله (Sxj)، باروری ویژه مرحله-سن (FXJ) و نرخ بقای ویژه نسل(Ix) مورد ارزیابی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار SAS (Version 9.00 (Ts M0)) (17) انجام شد. مقایسه میانگینها بر اساس آزمون توکی در سطح 5 درصد انجام پذیرفت. برای ترسیم نمودارها از نرمافزار Excel استفاده شد.
نتایج و بحث
در این بررسی تأثیر دو رقم تجاری پسته و رژیم غذایی مصنوعی بر مراحل مختلف رشدی (تخم، 5 سن لاروی، شفیره، حشره کامل) و فعالیتهای حشره کامل شبپره خرنوب مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصله نشان داد بیشتر مراحل دوران رشدی شبپره خرنوب در رژیم غذایی مصنوعی کوتاهتر از دو رقم دیگر است. همچنین مطالعه حاضر نشان داد رقم گیاه میزبان تأثیر معنیداری روی طول دوره انکوباسیون تخم در شبپره خرنوب ندارد که با یافتههای مهرنژاد (1371) و نوروزی[91] و همکاران (2008) مطابقت داشت (3 و16). بین طول دورهی لاروی در سه میزبان مورد مطالعه تفاوت معنیدار مشاهده شد (P<0.05). نوروزی و همکاران (2008) اثر رژیم غذایی بر طول دوره لاروی را مطالعه و گزارش کردند که این زمان در شبپره خرنوب روی چهار میزبان انار، انجیر، خرما و پسته به طور معنیداری متفاوت است(16). بر اساس نتایج تحقیق حاضر، طول دوره شفیرگی در سه میزبان مورد مطالعه تفاوت اندکی دارد که معنیدار نیست. نوروزی و همکاران (2008) نیز عنوان کردند که طول دوره شفیرگی در لاروهای شبپره خرنوب پرورش یافته روی چهار میزبان رژیم غذایی تفاوت معنیداری ندارند (P>0.05). نتایج این تحقیق نشان داد طول زندگی حشره کامل نر در سه میزبان مورد مطالعه دارای تفاوت معنیدار نیست (P>0.05). اما در حشره کامل ماده بین پسته اکبری و غذای مصنوعی تفاوت معنیدار است اما پسته کلهقوچی با دو میزبان تفاوت معنیدار ندارد. مقایسه طول زندگی حشره کامل روی 4 رژیم غذایی نشان داد که تفاوت معنی داری در طول عمر حشرات کامل وجود ندارد (15). نتایج مطالعه زیست شناسیEctomyelois ceratoniae نسل سوم در شرایط آزمایشگاهی روی دو رقم پسته و غذای مصنوعی در جدول 1 آورده شده است.
جدول 1- طول دوره مراحل رشدی شبپره خرنوب پرورش یافته روی سه میزبان مصنوعی، پسته اکبری و پسته کله قوچی در دمای 1±30 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5±70 درصدو دوره نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی.
پسته کله قوچی |
پسته اکبری |
غذای مصنوعی |
پارامترهای زیستی |
48/3±071/0a |
36/3±069/0ab |
200/3±057/0b |
طول دوره انکوباسیون (روز) |
88/3±046/0a |
84/3±052/0a |
34/3±068/0b |
طول دوره سن اول لاروی (روز) |
68/3±067/0a |
26/3±063/0b |
58/2±071/0c |
طول دوره سن دوم لاروی (روز) |
82/3±055/0b |
76/3±061/0a |
44/3±071/0a |
طول دوره سوم لاروی (روز) |
78/4±059/0a |
18/4±055/0b |
38/3±069/0c |
طول دوره چهارم لاروی (روز) |
22/4±059/0a |
16/4±06/0a |
44/3±071/0b |
طول دوره پنجم لاروی (روز) |
4/20±14/0a |
18/19±97/0b |
4/16±19/0c |
طول دوران لاروی (روز) |
1a |
1a |
1a |
طول دوره مرحله پیش شفیرگی (روز) |
34/5±068/0a |
54/5±091/0a |
58/5±076/0a |
طول دوره مرحله شفیرگی (روز) |
80/4±071/0ab |
68/4±075/0b |
00/5±057/0a |
طول زندگی حشره کامل ماده (روز) |
40/4±068/0a |
57/4±071/0a |
66/4a±062/0a |
طول زندگی حشره کامل نر (روز) |
حروف غیر مشترک دارای تفاوت معنی دار در سطح 5 درصد می باشند.
جدول 2- پارامترهای جمعیت پایدار شبپره خرنوب پرورش یافته روی سه میزبان غذای مصنوعی، پسته اکبری و پسته کلهقوچی در دمای 1±30 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5±70 درصدو دوره نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی.
پسته کله قوچی |
پسته اکبری |
غذای مصنوعی |
پارامترهای جمعیت |
1126/0±0054/0b |
1261/0±0052/0ab |
1407/0±0064/0a |
نرخ ذاتی افزایش جمعیت |
122/1±0057/0b |
1352/1±0058/0b |
151/1±0075/0a |
نرخ متناهی افزایش جمعیت |
61/62±903/1c |
42/73±67/2b |
02/95±09/2a |
نرخ ناخالص تولیدمثل |
86/40±19/7a |
24/55±98/8a |
94/58±44/10a |
نرخ خالص تولیدمثل |
1/33±27/0c |
92/31±21/0b |
05/29±33/0a |
متوسط مدت زمان یک نسل |
حروف غیر مشترک دارای تفاوت معنی دار در سطح 5 درصد می باشند
شکل 1- منحنی نرخ بقای ویژه سن-مرحله رشدی شبپره خرنوب پرورش یافته روی غذای مصنوعی در دمای 1±30 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5±70 درصدو دوره نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی.
شکل 2- منحنی نرخ بقای ویژه سن-مرحله رشدی شبپره خرنوب پرورش یافته روی پسته اکبری در دمای 1±30 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5±70 درصدو دوره نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی.
تحلیل دموگرافیک Ectomyelois ceratoniae با استفاده از روش Chi and Liu (1985)(8): درک پارامترهای دموگرافی یک آفت برای توسعه استراتژیهای مدیریت تلفیقی آفات ضروری است. این پارامترها نرخ رشد جمعیت یک حشره آفت را در نسل کنونی و بعدی فراهم میکنند (11).
شکل 3- منحنی نرخ بقای ویژه سن-مرحله رشدی شبپره خرنوب پرورش یافته روی پسته کلهقوچی در دمای 1±30 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5±70 درصدو دوره نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی.
شکل 4- منحنی امید به زندگی ویژه سن-مرحله رشدی شبپره خرنوب پرورش یافته روی غذای مصنوعی در دمای 1±30 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5±70 درصدو دوره نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی.
شکل 5- منحنی امید به زندگی ویژه سن-مرحله رشدی شبپره خرنوب پرورش یافته روی پسته اکبری در دمای 1±30 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5±70 درصدو دوره نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی.
محققین زیادی به بررسی اثر رقم گیاه میزبان روی پارامترهای دموگرافی پرداختهاند. عوامل مختلفی از قبیل مواد فرار گیاهی، مورفولوژی میزبان و کیفیت تغذیهای میزبان روی پارامترهای رشد جمعیت اثرگذارند (19). در مطالعهی حاضر مشخص شد که نوع میزبان روی پارامترهای جمعیتی شبپره خرنوب تأثیر دارد. نرخ خالص تولیدمثل (R0)، تعداد افراد ماده متولد شده از هر فرد ماده را با در نظر گرفتن مرگومیر افراد ماده در هر مرحله سنی نشان میدهد. مقدار این پارامتر برای شبپره پرورش یافته روی غذای مصنوعی، پسته اکبری و کلهقوچی در جدول 2 آمده است. نرخ خالص تولیدمثل بیان کننده نرخ رشد هر نسل از جمعیت است.
نرخ ناخالص تولیدمثل (GRR)، از حاصل جمع ستون mx به دست میآید که مقدار آن برای
Ectomyelois ceratoniae پرورش یافته روی سه میزبان مورد بررسی در جدول 2 آورده شده است. نرخ ذاتی افزایش جمعیت (rm)، نرخ رشد سرانه جمعیت بوده که مقدار آن برای شبپره خرنوب پرورش یافته روی غذای مصنوعی، پسته اکبری و پسته کلهقوچی در جدول 2 بیان شده است. مقدار پارامتر نرخ متناهی افزایش جمعیت (λ) برای میزبانهای مذکور برآورد و در جدول 2 ارائه شده است. با توجه به اینکه مقدار λ بیشتر از 1 است نتیجهگیری میشود که میزان جمعیت با گذشت زمان افزایش مییابد. مقدار پارامتر متوسط مدت زمان یک نسل (T) برای شبپره پرورش یافته روی غذای مصنوعی، پسته اکبری و پسته کلهقوچی در جدول 2 آورده شده است. در مطالعه نوروزی و همکاران (2008) مقدار نرخ ذاتی افزایش جمعیت در انار، پسته، انجیر و خرما به ترتیب 013/0±107/0، 003/0±100/0، 0032/0±055/0 و 002/0±018/0 روز به دست آمد که بیشترین مقادیر مربوط به انار و پسته بود. مقادیر نرخ متناهی افزایش جمعیت و نرخ خالص تولیدمثل نیز در پسته و انار بیش از دو میزبان دیگر گزارش شد. که نشان میداد انار و پسته نسبت به خرما و انجیر، منابع غذایی مناسبتری برای رشد جمعیت شبپره میباشند (15). بر اساس نتایج نی و پرینگ (2008) مقادیر نرخ ذاتی افزایش جمعیت، نرخ متناهی افزایش جمعیت و نرخ خالص تولید مثل شبپره خرنوب Ectomyelois ceratoniae روی خرمای رسیده (تمر) به ترتیب: 0928/0 روز، 0972/1 روز و 1/38 تخم/ ماده/ روز به دست آمد. این مقادیر نسبت به نتایج مربوط به حشرات پرورش یافته روی دو مرحله کیمری و خلال خرما کمتر بود (14).
یکی از مهمترین توابع زندگی، امید به زندگی (ex) در سن x میباشد. در مرحله تخم (e0) امید زندگی برای شبپره پرورش یافته روی غذای مصنوعی، پسته اکبری و کلهقوچی بهترتیب 76/30، 72/33 و 76/34 روز است.و سپس به آهستگی از میزان امید زندگی کاسته میشود (شکلهای 1[92] الی 6).
مقدار تولیدمثل (Vij)، برای اولین بار توسط فیشر در سال 1930 ارائه شد و سپس توسط اکولوژیستهای تکاملی و محققین ژنتیک به مفهوم نظری مورد استفاده قرار گرفت (6). نتایج برای گروه مورد مطالعه نشان میدهد که در غذای مصنوعی شروع تولیدمثل از روز 22 میباشد و اوج آن مربوط به روز 27 است و در روز 35 به پایان میرسد. در پسته اکبری تخمریزی از روز 26 شروع میشود و در روز 29 به اوج خود میرسد، و در روز 36 تمام میشود. در پسته کلهقوچی شروع تخمریزی روز 27 است در روز 30 به اوج خود میرسد و در روز 37 به پایان میرسد (شکلهای 7 الی 9).
در بررسی تابع بقا (lx) برای شبپره پرورش یافته روی سه میزبان هیچگونه مرگومیری در هیچیک از مراحل زندگی مشاهده نشد. در مرحله حشره کامل یعنی از روز ظهور تا پایان عمر میزان بقا همراه با افزایش سن، بهتدریج کاهش مییابد. بنابراین تابع بقا یک تابع نزولی یکنواخت است (شکلهای 1 الی 3).
شکل 6- منحنی امید به زندگی ویژه سن-مرحله رشدی شبپره خرنوب پرورش یافته روی پسته کلهقوچی در دمای 1±30 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5±70 درصدو دوره نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی.
شکل 7- منحنی میزان تولید مثل ویژه سن-مرحله رشدی شبپره خرنوب پرورش یافته روی غذای مصنوعی در دمای 1±30 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5±70 درصدو دوره نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی.
شکل 8- منحنی میزان تولید مثل ویژه سن-مرحله رشدی شبپره خرنوب پرورش یافته روی پسته اکبری در دمای 1±30 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5±70 درصدو دوره نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی.
سادهترین توصیف از مرگومیر، توصیف گرافیکی آن می باشد، اگر بقا (lx) در برابر سن ترسیم شود، منحنی بقا حاصل میشود که شکل این منحنی رابطه بین توزیع مرگ با سن را نشان میدهد (18).
نرخ بقای ویژه سن-مرحله رشدی (Sij)احتمال بقاء افراد تازه متولد شده را در سن i و مرحله رشدی jنشان میدهد. این پارامتر نه تنها توصیف کاملی از بقاء است بلکه تمایز مراحل رشدی و نرخ متنوع رشد و نمو را نیز نشان میدهد. با توجه به اینکه Sij تنوع در نرخ های رشد و نمو در میان افراد را در نظر می گیرد، ما را قادر می سازد، تا همپوشانی بین مراحل رشدی را توصیف کنیم (4). نرخ بقای ویژه –سن (lx)، باروری ویژه سن-مرحله رشدی حشرات ماده (fx9)، باروری ویژه-سن (mx) و آبستنی ویژه-سن (lxmx) شبپره خرنوب پرورش یافته روی غذای مصنوعی، پسته اکبری و پسته کلهقوچی در شکلهای 10 الی 12 نشان داده شده است.
شکل 9- منحنی میزان تولید مثل ویژه سن-مرحله رشدی شبپره خرنوب پرورش یافته روی پسته کلهقوچی در دمای 1±30 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5±70 درصدو دوره نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی.
شکل 10- نرخ بقای ویژه –سن (lx)، باروری ویژه سن-مرحله رشدی حشرات ماده (fx9)، باروری ویژه-سن (mx) و آبستنی ویژه-سن (lxmx) شبپره خرنوب پرورش یافته روی غذای مصنوعی در دمای 1±30 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5±70 درصدو دوره نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی.
شکل 11- نرخ بقای ویژه –سن (lx)، باروری ویژه سن-مرحله رشدی حشرات ماده (fx9)، باروری ویژه-سن (mx) و آبستنی ویژه-سن (lxmx) شبپره خرنوب پرورش یافته روی پسته اکبری در دمای 1±30 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5±70 درصدو دوره نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی.
شکل 12- نرخ بقای ویژه –سن (lx)، باروری ویژه سن-مرحله رشدی حشرات ماده (fx9)، باروری ویژه-سن (mx) و آبستنی ویژه-سن (lxmx) شبپره خرنوب پرورش یافته روی پسته کلهقوچی در دمای 1±30 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5±70 درصدو دوره نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی.
نرخ بقای ویژه-سن احتمال بقا یک فرد تازه متولد شده تا سن x است و با ادغام همه افراد هر دو جنس محاسبه می شود. در واقع منحنی lx شکل سادهتر منحنیهای ارائه شده در شکلهای 1، 2 و 3 است. منحنی mx بر اساس سن بعد از تولد رسم شده است. درصد بقاء (lx)، در ابتدای عمر حشره بیشترین مقدار را داشته و با افزایش سن رو به کاهش میگذارد.
10. Fisher, R. A., 1930. The genetical theory of natural selection. pp: 227. Calrendon Press, Oxford.
11. Frel, A. G. H., Cardona, C., and Dorn., S., 2003. Antixenosis and antibiosis of common beans to Thrips palmi. Journal of Economic Entomology. 93.1577-1584.
12. Gothilf, S., 1968. The biology of the carob moth Ectomyelois ceratoniae (Zell) in Israel. I. Mass culture on artificial diet. Israel Journal Entomology 3: 109- 118.
13. Halperin, J., 1986. Occurrence of the carob moth in pistachio, Alon Hanotea, 40 (10).
14. Landahl, J. T., and Root, R. B., 1996. Differences in the life tables of tropical and temperate milkweed bugs, genus Oncopeltus (Hemiptera: Lygaeidae). Ecology. 50: 734-737.
15. Nay, J. E., and Perring, T. M., 2008. Influence of host plant stages on carob moth (Lepidoptera: Pyralidae) Development and fitness. Environmentall Entomology, 37(2): 568- 574.
16. Norouzi, A., Talebi, A. A., and Fathipour, Y., 2008. Development and demographic parameters of the carob moth Apomyelois ceratoniae on four diet regimes. Bulletin of Insectology. 61(2): 291-297.
17. Rice, R. E., 1978. Navel orange worm: a pest of pistachio nuts in California. Journal 0f Economic and Entomology. 71: 822-824.
18. SAS Institute, 1997. SAS/STAT User`s Guide for Personal Computers, SAS Institute, Cary, NC.
19. Southwood, T. R. E., and Henderson, P. A., 2000. Ecological methods. 3rd ed. 592 P. Blackwell Sciences,Qxford.