نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 بلوار 15خرداد دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم
2 بلوار جمهوری جمهوری38 چهارراه اول سمت راست پلاک 7 طبقه 2 کدپستی: 3716749454
چکیده
سرطان سینه یکی از سرطان های شایع درزنان است. زنجبیل به دلیل دارار بودن ترکیبات پلی فنولیک از خاصیت آنتی اکسیدانی ، ضد التهابی و ضد دردی قوی ای برخوردار است.
با توجه به اثرات مذکور، هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر عصاره اتانولی زنجبیل بر وزن بدن و روند رشد تومور در سرطان پستان موش BALB/c می باشد.
روش کار: در این تحقیق موشهای ماده 6 تا 8 هفته ای در 4 گروه( n=5) تقسیم شدند. که عبارتند از گروه سرطانی دریافت کننده نرمال سالین، گروه های سرطانی دریافت کننده دوزهای مختلف عصاره اتانولیک زنجبیل (20،50،100mg/kg ). تمامی گروه ها به مدت 21 روز به صورت درون صفاقی تحت تیمار قرار گرفتند ، بعد ازاین مدت موش ها را بیهوش نموده، تومور را جدا کرده اندازه و وزن آن نیز تعیین شد. پس از ثبت تمامی داده ها، آنالیز آماری بر مبنای مقایسه میانگین ها و آزمون آنالیز واریانس یکطرفه و تست توکی انجام گرفت.
یافته ها نشان می دهند که اختلاف وزن بدن ثانویه از اولیه در موشهای دریافت کننده دوز 100 نسبت به موش های سرطانی دریافت کننده سالین افزایش معنی داری دارد. اما اندازه تومور در دوز 50 و وزن تومور در دوز های 20 و 50 نسبت به گروه سرطانی دریافت کننده سالین کاهش معنی داری یافته بود .
احتمالا این اثرات ناشی از خواص آنتی اکسیدانی و حاصل از افزایش اشتهای عصاره اتانولی زنجبیل می باشد.
کلمات کلیدی: سرطان پستان ، عصاره اتانولی زنجبیل ، وزن بدن موش ، رشد تومور ، موش BALB/C
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Ethanolic ginger extract on body weight and breast cancer tumor growth in mice BALB / C
نویسندگان [English]
چکیده [English]
The breast cancer is one of the common cancers in women. Ginger is due to the polyphenols compounds has antioxidant properties, anti-inflammatory and strong analgesic.Due to these effects, The aim of present study investigated to be theGinger Ethanolic effects on body weight and breast cancer tumor growth in mice, female BALB /C.
Methods: In this study, female mice 6 to 8 weeks in the 4 groups (n=5) groups. These include cancer group received normal saline, cancer receiving different doses of ethanolic ginger (20,50,100 mg / kg). All groups were treated intraperitoneally for 21 days and after this period, mice were anesthetized and the tumor removed the size and weight was determined. After recording the all data,statistical analysis and comparison based on one-way ANOVA and Tukey's test was performed.
Conclusion:The findings suggest that differences in initial body weight of the mice receiving the second dose 100 compared to mice receiving saline breast cancer increased significantly. But tumor size in a dose 50 and tumor weight at doses of 20 and 50 cancer group receiving saline was significantly lower .
This is probably due to antioxidant effects of ethanol extract of ginger is caused by increased appetites.
Keywords: breast cancer, Ethanolic extract of ginger, body weight of mice, tumor growth, BALB /C mic.
کلیدواژهها [English]
بررسی اثر عصاره اتانولیک زنجبیل بر وزن بدن و رشد تومور در سرطان پستان موش ماده BALB/C
نسرین حیدریه و مریم فرجی*
قم، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم، دانشکده علوم پایه، گروه زیست شناسی
تاریخ دریافت: 5/2/92 تاریخ پذیرش: 1/8/92
چکیده
سرطان سینه یکی از سرطانهای شایع در زنان است. علیرغم وجود روشهای درمانی جدید به علت عوارض جانبی داروهای شیمیایی، برای درمان آن به گیاهان دارویی روی آورده شده است. زنجبیل به عنوان ادویه مصرف گستردهای در رژیم غذایی سراسر جهان دارد. این گیاه به دلیل دارار بودن ترکیبات پلی فنولیک از خاصیت آنتی اکسیدانی، ضد التهابی وضد دردی قویای برخوردار است. با توجه به اثرات مذکور، هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر عصاره اتانولی زنجبیلبروزن بدن و روند رشد تومور در سرطان پستان موشBALB/c میباشد. در این تحقیق موشهای ماده Balb/c 6 تا 8 هفته ای (gr23-16) در 4 گروه( n=5) تقسیم شدند. که عبارتند از گروه سرطانی دریافت کننده نرمال سالین، گروه های سرطانی دریافت کننده دوزهای مختلف عصاره اتانولیک زنجبیل (mg/kg 20،50،100). توموری نمودن به این ترتیب بود که تحت شرایط استریل تومورها از یک موش با سرطان خود به خودی سینه جدا و به قطعات تقریبا پنج میلیمتری تقسیم شدند. ابتدا موش ها بیهوش شده و از طریق جراحی قطعات توموری در زیر پوست ناحیه پهلوی راست آنها پیوند زده و با کلیپس مخصوص بخیه شد. تمامی گروه ها به مدت 21 روز به صورت درون صفاقی تحت تیمار قرار گرفتند و بعد ازاین مدت موش ها را بیهوش نموده، تومور را جدا کرده اندازه و وزن آن نیز تعیین شد. پس از ثبت تمامی داده ها، آنالیز آماری بر مبنای مقایسه میانگین ها و آزمون آنالیز واریانس یکطرفه و تست توکی انجام گرفت. یافته ها نشان می دهند که اختلاف وزن بدن ثانویه از اولیه در موشهای دریافت کننده دوز 100
mg/kg نسبت به موش های سرطانی دریافت کننده سالین افزایش معنی داری (P<0.05* ) دارد. اما اندازه تومور در دوز mg/kg 50 و وزن تومور در دوز های 20 و mg/kg50 نسبت به گروه سرطانی دریافت کننده سالین کاهش معنی داری یافته بود (P<0.05*). احتمالا این اثرات ناشی از خواص آنتی اکسیدانی و حاصل از افزایش اشتهای عصاره اتانولی زنجبیل می باشد.
واژههای کلیدی: سرطان پستان، عصاره اتانولی زنجبیل، وزن بدن موش، رشد تومور، موشBALB/C
* نویسنده مسئول، تلفن: 37780001-0251، پست الکترونیکی: augustf1983@gmail.com
مقدمه
سرطان پستان شایعترین سرطان در زنان است وعلت اصلی مرگ در اثر بدخیمی، در زنان 40 تا 44 ساله را تشکیل میدهد. این سرطان مسئول 33 درصد تمام سرطانهای زنان و 20 درصد مرگ ناشی از سرطان می باشد (27). امروزه درمانهای متداول سرطان شامل جراحی، شیمی درمانی و رادیوتراپی میباشد، با اینکه در اغلب سرطانها مشکل اصلی شکست درمان متاستاز سلولهای سرطانی میباشد، متاسفانه باید گفت که جراحی و رادیوتراپی تنها در درمان سرطانهای موضعی کاربرد دارند و در مورد متاستازهای سرطانی کارایی ندارند. در چنین مواردی روش درمان اغلب بر پایه شیمی درمانی استوار است. البته کارایی این روش هم به خاطر اثرات جانبی سمی که در دوزهای بالا دارد عملاً محدود می باشد، اما به خوبی معلوم شده است که این نوع از درمان حتی بیشتر ازخود سرطان باعث تضعیف و از بین بردن سیستم دفاعی بدن، بی اشتهایی، تهوع و کاهش وزن میشوند. لذا به دلیل اثرات جانبی بالای داروهای شیمیایی وکمتر بودن این اثرات در گیاهان دارویی گرایش محققین به سمت این گیاهان و استفاده از ترکیبات فعال آن در درمان سرطانها افزایش یافته است. در طی سالهای اخیر گیاهان متعددی در درمان سرطان مورد بررسی قرارگرفتند و اثرات آنتی اکسیدانی بسیاری از این ترکیبات گیاهی به اثبات رسیده است.گیاه زنجبیل به عنوان دارو، ادویه وخوراک لذیذ در دنیا استفاده میگردد (38).ترکیبات زنجبیل شامل منوترپنها، آلدییدها، سیترال (Citral) و سزکوئیترپن (Sesquiter penes)های هیدروکربنه (عامل بو و عطر زنجبیل)فارنسن و مشتقات اکسیژنه آن که شامل زینجبرن (Zingiberne)، آر- کورکومن(A-R-Curcumene)، بتاسزکویی فلاندرن (B-Sesquiphellandrene) و بتا- بیزابولن (B-bisabolene) پیروگالول ها (Pyrogalloles) جینجرول ها (gingerols) و شوگائلها (shogaols)، پارادول، زینجرون و روغنهای فراری است که 3 درصد وزن زنجبیل تازه را تشکیل می دهند (13،8). دیگر ترکیبات برگرفته از ریشه ی زنجبیل، ژرمانیوم آلی(Ge-132) یا 2-کربوکسی اتیل ژرمانیوم سکویی اکسید و کوئرستین 12 است که نقش مهمی در تأثیرات داروشناختی گیاهان بازی میکنند (22). زنجبیل اثرآنتی اکسیدان داشته و همچنین دارای خاصیت ضد دردی، ضد باکتریایی، مسکن، تب بر و کاهنده کلسترول خون میباشد (23، 28 و 38). لذا هدف از مطالعه حاضر بررسی اثرعصاره اتانولی زنجبیل بر وزن بدن و روندرشد تومور در سرطان پستان موش BALB/c می باشد.
مواد و روشها
حیوانات آزمایشگاهی: تعداد20 عدد موش ماده BALB/c با سن تقریباً 6 تا 8 هفته و وزن تقریبی23- 16 گرم از انستیتوپاستور تهران خریداری شدند و در شرایط استاندارد نگهداری حیوانات آزمایشگاهی (12/12 روشنایی/ تاریکی، غذای پلت استاندارد، دمای 24 درجه و رطوبت 52) نگهداری شدند. ضمناً موشها پس از انتقال به حیوان خانه بمدت یک هفته به منظور تطبیق با شرایط محیط جدید نگهداری شدند وپس از آن مطالعه بر روی آنها شروع شد.
گروهها: در مرحله عملی تحقیق، تعداد 20 سرموش به صورت تصادفی به 4 گروه (5n=) تقسیم شدند شامل سرطانی دریافت کننده نرمال سالین و 3 گروه سرطانی دریافت کننده دوزهای عصاره اتانولیک زنجبیل (mg/kg20،50mg/kg و mg/kg100)، قرار گرفتند.
عصارهگیری: 500 گرم ریزوم تازهی زنجبیل از عطاری تهیه و بعد از شستشو، مقدار مشخصی از آن پوست گرفته شد، سپس به تکههای نازک بریده میشود، آنگاه به مدت 1 روز در محیط مناسب، بدون نور قرار داده و پس از خشک شدن پودر شد، سپس توسط حلال خود یعنی اتانول 96 درصد، به مدت 6 ساعت سوکسله شد و بعد از قرارگرفتن در روتاری با دور50 در زمان 50-45 دقیقه و دمای 45 درجه سانتیگراد در نهایت عصاره عسلی و تیره رنگ اتانولی زنجبیل، به دست آمد که آن را به یک ظرف با پوشش آلومینییومی منتقل کرده و سپس جهت تبخیر حلال عصاره به مدت 24 ساعت در دستگاه دسیکاتور با پمپ خلاء قرار گرفت و پودر حاصله جهت جلوگیری از آلودگی و برای ادامه آزمایش، در دمای 20- درجه سانتی گراد نگهداری شد.
توموری نمودن موشها: پس از تایید موش توموری مدل سرطان خودبه خودی (Spontaneous) پستان توسط دکتر زهیر محمد حسن (مبتکر این روش و استاد ایمونولوژی دانشکده پزشکی دانشگاه تربیت مدرس)، موش سرطانی را نخاعی نموده و تومور بصورت استریل از بدن آن خارج و در نرمال سالین استریل با اسکالپل وتیغ جراحی به قطعات تقریباً 5 میلیمتر مکعبی تقسیم شد، سپس هر کدام از موشهای مورد آزمایش با تزریق داخل صفاقی کتامین (با دوزmg/kg10) بیهوش شده و قطعات تقسیم شده تومور با روش جراحی در زیر پوست ناحیه پهلوی راست آنها پیوند زده شد و جای جراحی با کلیپس مخصوص بخیه زده شد. حدود یک هفته بعد از پیوند، رشد تومورها با چشم قابل دیدن بود.
تزریق دوزهای مختلف زنجبیل (20mg/kg،50mg/kg و 100mg/kg)، در نهایت رعایت اصول اخلاقی برای هر گروه به مدت 21 روز، هر روز یک بار از طریق داخل صفاقی انجام گرفت. گروه کنترل در این مدت سالین دریافت نمود. لازم به ذکر است که دوز مرگ این عصاره بصورت خوراکی mg/kg1000 و به صورت تزریقی mg/ml458 میباشد.
اندازهگیری وزن موشها: قبل از تزریق و در طی 21 روز، موشها مورد اندازهگیری وزن قرارگرفتند. در مدت آزمایش آب و غذای کافی در اختیار موشها قرار گرفت.
اندازه گیری رشد تومور: طول و عرض تومور در طی 21 روز و همچنین بعد از خارج کردن تومور از بدن بوسیله کولیس ورنیه اندازهگیری شد. اندازه تومور با فرمول زیر بدست آمد:
5/0× 2(عرض)× (طول)= اندازه تومور
اندازه گیری وزن تومور: بعد از بیهوش کردن موشها با اتر تومور از بدن خارج و وزن آنها تعیین گردید.
شکل 1- اندازهگیری وزن موشها شکل2- اندازه گیری رشد تومور
شکل3- اندازه گیری وزن تومور
آنالیز آماری دادهها: دادهها با آزمون آنالیز واریانس یکطرفه (ony-wayANOVA) و تست Tukeyمورد تجزیه قرار گرفتند وسطح معنیدار بودن 05/0p< در نظر گرفته
شد.
نتایج
در این تحقیق اثر عصاره اتانولیک زنجبیل بر وزن بدن
موش و رشد تومورکه شامل پارامترهای چون اندازه تومور، وزن تومور است، در سرطان پستان موش ماده Balb/c مورد بررسی قرار گرفت که نتایج آن بدین شرح میباشد.
بررسی اثر عصاره زنجبیل بر وزن بدن موشها: موشهای سرطانی دریافت کننده سالین و سرطانی دریافت کننده دوزهای mg/kg100 و 50 ، 20 در طول 21 روز وزنگیری شدند. نتایج نشان میدهند در مقایسه وزن بدن بین گروههای سرطانی دریافت کننده دوزهای mg/kg50 و20زنجبیل و گروه سرطانی دریافت کننده سالین تفاوت معنیداری مشاهده نگردید، اما افزایش معنیدار در اختلاف وزن ثانویه از اولیه بین گروه سرطانی دریافت کنندۀ دوز mg/kg100 زنجبیل با گروه سرطانی دریافت کننده سالین وجود داشت (P<0.05*) (نمودار1). موشهای ماده و سرطانی Balb/c در 21 روز دوزهای مختلف mg/kg 100 و 20 ،50 زنجبیل را به صورت درون صفاقی دریافتکردند. وزن بدن در طی این مدت ثبت گردید. نمودارها نشان دهنده میانگین ± انحراف معیار از میانگین (Mean±SEM) میباشند )5=.(n
] |
* |
Cancer + saline
|
Cancer + ginger20
|
Cancer + ginger 50
|
Cancer + ginger 100
|
0.00 |
1.00 |
2.00 |
|
] |
] |
] |
group |
(*p<0/05) |
نمودار 1- اثر دوزهای مختلف زنجبیل بر وزن بدنموش های سرطانی
*
|
Cancer + Saline |
Cancer + ginger20 |
Cancer + ginger 50 |
Cancer + ginger100 |
0.00 |
400.00 |
] |
] |
] |
] |
(*p<0/05) |
800.00 |
1200.00 |
نمودار 2- اثر دوزهای مختلف زنجبیل بر اندازه تومور سرطانی
بررسی اثر عصاره زنجبیل بر اندازه تومور: موشهای سرطانی دریافت کننده دوز mg/kg20 زنجبیل از نظر اندازه تومور نسبت به گروه سرطانی دریافت کننده سالین کاهش داشت اما معنیدار نبود. موشهای سرطانی دریافت کننده دوز mg/kg 100 زنجبیل از نظر اندازه تومور، نسبت به گروه سرطانی دریافت کننده سالین افزایش اندکی داشت که البته معنیدار نبود. تنها موشهای سرطانی دریافت کننده دوز mg/kg50 زنجبیل از نظر اندازه تومور، کاهش معنیداری نسبت به گروهسرطانی دریافت کننده سالین نشان دادند (نمودار2).(*p<0.05,n=5)
موشهای ماده و سرطانی Balb/c در 21 روز دوزهای مختلف mg/kg 100و20،50 زنجبیل را دریافت کردند. در انتها تومور خارج شده و اندازه آن تعیین گردید. نمودارها نشان دهنده میانگین ± انحراف معیار از میانگین Mean±SEM)) می باشند )5=.(n
بررسی اثر عصاره زنجبیل بر وزن تومور: موشهای سرطانی دریافت کننده دوزmg/kg100 زنجبیل، از نظر وزن تومور افزایش و کاهش معنیداری نسبت به گروهسرطانی دریافت کننده سالین نشان ندادند اما موشهای سرطانی دریافت کننده دوز mg/kg20،50 زنجبیل از نظر وزن تومور، کاهش معنیداری نسبت به گروهسرطانی دریافت کننده سالین نشان دادند (نمودار3).(*p<0/05, n=5)
موشهای ماده و سرطانی Balb/c در 21 روزدوزهای مختلف mg/kg100 و 20،50 زنجبیل را دریافت کردند. در انتها تومور خارج شده و وزن آنها تعیین گردید. نمودارها نشان دهنده میانگین ± انحراف معیار از میانگین (Mean±SEM) می باشند (5n=).
Cancer + Saline |
cancer + ginger 20 |
cancer + ginger50
|
Cancer + ginger 100
|
group |
0.50 |
1.00 |
1.50 |
2.00 |
2.50 |
] |
] |
* |
* |
] |
] |
(*p<0/05) |
نمودار 3- اثر دوزهای مختلف زنجبیل بر وزن تومور سرطانی
بحث
سرطان پستان بعنوان یکی از شایعترین بدخیمیهای زنان در سراسر جهان بسیار مورد توجه می باشد (43). متاسفانه این نوع سرطان در بین زنان ایرانی نیز در حال پیشرفت می باشد (27). با توجه به این که پیشرفت تومور ارتباط بسیار نزدیکی با التهاب و استرس اکسیداتیو دارد، ترکیبی که خواص ضدالتهابی یا آنتیاکسیدانی داشته باشد، می تواند یک عامل آنتی کارسینوژن باشدبسیاری از گیاهان و ادویهجات دارای خاصیت فارماکولوژیک و بیوشیمیایی شامل، خاصیت آنتی اکسیدانی و ضدالتهاب میباشند که به نظر میرسد در فعالیتهای آنتیکارسینوژینک و آنتیموتاژنیک دخالت دارند (37)، و همچنین از سویی تحقیقات در زمینه دستیابی به ترکیبات ضدسرطان از منابع گیاهی هر روزه ابعاد گستردهای پیدا میکند (25). در مطالعه های مختلف تاثیر مواد حاصل از عصاره زنجبیل بر ممانعت از تکثیر سلولهای سرطان انسانی از مسیر آپوپتوزیس به اثبات رسیده است (37،20)، از دیگر اثرات زنجبیل بر بدن می توان به آنتیتومور (29،30)، تحریک قاعدگی و رفع بی نظمی عادت ماهیانه (26،46)، مؤثر دراسپرماتوژنز (26) و افزایش میل جنسی، اشاره نمود (46). همچنین اثرآنتیاکسیدان داشته و توانایی مهارکردن ترکیبات التهابی را داردکه به علت وجود جینجرول در آن است، بنابرین در آرتریت روماتوئید و استئوآرتریت بکار رفته است (28و18). هم چنین طی تحقیقاتی که در محیط invivo مشخص شد، Ge-132(2- کربوکسی اتیل ژرمانیوم سکویی اکسید)، ترکیب رژمانیوم آلی میباشد که از رشد تومور و متاستاز با برانگیختن ماکروفاژهای سم سلولی، جلوگیری میکند و فعالیتهای ضد ویروسی در حیوانات و انسانها نشان میدهد (41). خصوصیات پیشگیرانه سرطان در زنجبیل علاوه بر دارا بودن پلیفنولیکها مربوط به فلاونوئیدهای موجود درآن نیز میباشد (37). طی گزارشات رسیده سیر نیز به مانند زنجبیل به عنوان یک عنصر ضد التهاب و ضد سرطان دارای اهمیت ویژهای بوده و اثرات آنتی اکسیدانیاش معروف است و مشابه زنجبیل کاهنده کلسترول خون است، همچنین دارای سطوح بالایی از ویتامینهای A و C و سطوح اندکی از خانواده ویتامینهای B میباشد (3). کوئرستین به عنوان یکی از فلاونوئیدهای موجود در زنجبیل، به دلیل فعالیت آنتیاکسیدانی قوی نقش ایمنی سلولی در برابر استرس اکسیدایتو دارد به نظر میرسد این ترکیب نه تنها سلولها را از آسیب رادیکال آزاد با توجه به تأثیر آنتیاکسیدانی خود حفظ میکند، بلکه مرگ سلولی برنامهریزی شده از طریق فعالیت اکسایشی را برمیانگیزد و از تومورزایی جلوگیری میکند (34). همچنین گزارش شده است که گل گلرنگ نیز غنی از ترکیبات فلاونوئیدی نظیر کوئرستین است که بیشترین اثر را در کاهش کلسترول دارد (4). مطالعه دیگری در سال 1389 توسط دکتر افشاری و همکارانش، نقش عصاره الکلی زنجبیل تازه بر مهار سلول های سرطان پستان به صورت invitro (برون تنی) به اثبات رسیده است ولی تاکنون در محیطinvivo این امر انجام نشده است، لذا هد فاز تحقیق حاضر به منظور بررسی اثر عصاره اتانولیک زنجبیل بر وزن بدن و رشد تومور در سرطان پستان موش ماده نژاد Balb/c انجام گرفت. دربررسی تأثیر عصاره اتانولی زنجبیل بر وزن بدن، نتایج از این قرار است که در مقایسه وزن بدن بین گروههای سرطانی دریافت کننده دوزهای mg/kg50 و20زنجبیل وگروه سرطانی دریافت کننده سالین تفاوت معنیداری مشاهده نگردید، اما افزایش معنیدار در اختلاف وزن ثانویه از اولیه بین گروه سرطانی دریافت کننده دوز mg/kg100 زنجبیل با گروه سرطانی دریافت کننده سالین وجود داشت. (P<0.05*) بر طبق تحقیقات انجام شده gingerols از جمله ترکیبات زنجبیل است که علاوه بر خاصیت تحریک و تولید بزاق و در نتیجه عمل بلع آسان (28)، بهبود سوء هاضمه و افزایش حرکات دودی لوله گوارش (28) در درمان کاهش اشتها نیز کاربرد فراوان دارد (16). زنجبیل به علت دارا بودن سزکویی ترپنها و به علت خاصیت آنتی اکسیدانی،علاوه بر حذف رادیکالهای آزاد، موجب حذف متابولیتهای فعال در بدن میگردد (30و19). همان طور که قبلاً ذکر شده gingerols موجود در زنجبیل با خاصیت آنتی سروتونرژیک خود میتوانند گیرنده نوع 3 سروتونین را مهار کنند (32و36) پژوهشگران معتقد هستند مصرف طولانی مدت مهارکنندههای اختصاصی باز جذب سروتونین، باعث افزایش وزن بدن میشوند (32). یافتهها نشان میدهند مهارکنندههای اختصاصی باز جذب سروتونین در طولانی مدت از طریق فعال کردن گیرندههای 5HT2A باعث افزایش ترشح پرولاکتین میشود (32)، بنابراین از طریق افزایش ذخیره چربی در بدن و افزایش رشد، وزن بدن را افزایش میدهد. بر طبق بررسیهای دیگر که قبلاً اشاره شد مشخص شده است که زنجبیل دارای ویتامین A نیز میباشد (35).ویتامین A یکی از عوامل رشد حیوانات است و فقدان تجربی این ویتامین دو موش موجب توقف رشد حیوان میگردد. ویتامین A به رتینوئید تبدیل شده که موجب ذخیره چربی به صورت تری گلیسرید در بدن شده و موجب افزایش وزن بدن میگردد (33). احتمالاً ویتامین A موجود در زنجبیل میتواند موجب افزایش وزن بدن و جبران کاهش وزن از دست رفته شود. با توجه به مطالعات گذشته که در قسمتهای دیگر ذکر شد، زنجبیل با دارا بودن ویتامین B6 هم به عنوان ضدتهوع عمل میکند و هم موجب افزایش وزن بدن میشود (14)،بنابراین نتایج مطالعات گذشته با یافتههای پژوهش حاضر مطابقت دارد. در بررسی اثرعصاره اتانولی زنجبیل بر سایز تومور و وزن تومور گروه سرطانی دریافت کننده دوزهای مختلف عصاره اتانولی درمقایسه با گروه سرطانی دریافت کننده سالین (کنترل)، نتایج حاکی ازکاهش معنیدار دراندازه تومور و وزن تومور میباشد. شوگائول و ترکیبات ساختمانی مشابه آنها در زنجبیل دارای خاصیت ضد التهابی بوده و این پروسه را از طریق مهار مسیرهای سیلکواکسیژناز و 5 لیپواکسیژناز، از بیوسنتزلوکوترینها و پروستاگلاندینها که جزء مواد التهابی هستند جلوگیری مینمایند(12). که این مطلب با تحقیقات Felip و همکارانش هماهنگی دارد توسط آنها فعالیت آنتیاکسیدانی و مهار پرواکسیداسیون لیپید به وسیله عصارههای آبی و الکلی زنجبیل مشخص شد همچنین دریافتند که این گیاه به عنوان یک مهارکنندهی دوگانهی سیکلواکسیژنازو و 5 لیپواکسیژناز عمل میکند که مهار پروستاگلاندین (E2)را در برداشته و نسبت به داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی مزیت درمانی بهتر و اثرات جانبی کمتر دارد (11) و هم چنین مانع از متابولیسم اسید آرشیدونیک که خود سبب تجمع پلاکتها و تشکیل ترومبوکسانB2 و پروستاگلاندین D2 که از عوامل سرطان زا هستند، میشدند (12،39).Blessy همکارانش2009 در بررسی عصاره اتانولیک ریزوم زنجبیل بر کیستهای ناشی از DMBA در موشهای سوری نتایج نشان داده این عصاره علاوه برداشتن توانایی لیپیدپراکسیداتیو، با خاصیت آنتیاکسیدانی خود منجر به تغییرشکل نئوپلاستی شده و از تشکیل تومور جلوگیری میکند (9). افشاری و همکاران (1389) در بررسی اثر سیتوتوکسیسیته عصاره الکلی زنجبیل تازه بر سلولهای سرطانی پستان و سرطان کبد دریافتند عصاره الکلی ریزوم تازه زنجبیل بر روی سلولهای نرمال پستان و کبد (HPEG2) اثر سمی ندارد، ولی بر روی سلولهای سرطانی با توجه به دوز ماده وزن تاثیر، اثرکشندگی و سیتوتوکسیته نشان میدهد، و تغییرات مورفولولوژی مشاهده شده بیانگر القای مرگ برنامهریزی شده سلول (آپوپتوزیس) در سلولهای سرطانی تیمار شده با زنجبیل میشود (2،1). Suzuki در سال (1997) طی بررسی بر روی gingerol حاصله از زنجبیل بر رشد تومور دریافتند این ترکیب تاثیر آنتیآنژیوژنیک بوده و مانع از رشد تومور و متاستاز آن میگردد (41).Yoshikawaو همکارانش در سال (1994)در بررسی آنتی اکسیدانی زنجبیل دریافتند که زنجبیل، فعالیتهای ضداکسیداسیونی ضد التهابی وضد توموری دارد (45).Choudhari و دیگر محققانش در بررسی عصاره آبی زنجبیل بر روی سلولهای سرطانی، نتایج نشان داد این عصاره دارای ترکیبات پلیفنولیک است که به طور مستقیم بر میکروتوبولهای سلول سرطانی اثر گذاشته و ساختمان آنها را شکاف میدهد و منجر به تغییرات مورفولوژیکی شده و ویژگی ساختمانی و عملکردی توبولین و میکروتوبول را از بین برده و باعث آپوپتوزیس سلولهای سرطانی میشود (10). طی گزارشات به دست آمده از سال 2006، زنجبیل در سلول های Hep2یا سلولهای سرطانی کبدنیز، از طریق افزایش تولید اکسیژن فعال، سبب آپوپتوزیز میگردد(31)، که این عمل تأثیری مهمی بر کاهش روند رشد تومور و در پی آن وزن تومور خواهد داشت. طی تحقیقاتی، پژوهشگران پی بردند که 6-gingerol جزء تندی زنجبیل، با فعالیت آنتیتوموری و آنتیباکتریای خود از تکثیر سلولهای اندوتلیال عروقیVEGF) و FGF) ممانعت کرده و از تشکیل کانالهای یونی شکل، توسط این سلولها جلوگیری کرده و باعث توقف سیکل سلولی در فاز G1 شده است و از آنژیوژنزیس (رگزایی) در محیط invivo و invitro جلوگیری به عمل میآورد (24). بر طبق مطالعات انجام شده کتونهای واینلوئید حاصله از ریشه زنجبیل به نام های 6-gingerol و 6-paradol، فعالیت ضدتخریبی قدرتمندی را بر علیه سلولهای سرطانی پوست نشان می دهند و هم چنین با مهار تولید TNF (فاکتور نکروزکننده تومور) سلولهای توموری را کاهش میدهند (15). زنجبیل با وجود داشتن ترکیبی به نام کورکومین توانسته به طور مستقیم موجب مهار هورمون رشد فیبروبلاست و هورمون رشد اپیدرم شده واز این طریق موجب مهار رگزایی در سلولهای سرطانی گردد (7)، بنابراین زنجبیل احتمالاًبتواند در روند بهبود تومورهای بدخیم دخیل باشد، که تحقیق آنها بر روی تومورهای پستانی با نتایج پژوهش حاضر بر کاهش رشد و وزن تومور البته به صورت تزریق زیر صفاقی عصاره اتانولیک زنجبیل با دوزهای مختلف برروی رشد تومور و وزن تومور یکسان بود، که این نیز به علت خاصیت آنتیتوموری، آنتیآنژیوژنزیس این عصاره میباشد. طی مطالعه صورت گرفته در سال 2010 بر روی 6-gingerol، نتیجه حاصل از این قرار بود که این ترکیب حاصله از عصاره زنجبیل، از چسبندگی سلول، حرکت، تهاجم و فعالیت پروتئینهای2MMP و MMP9 که به صورت انتخابی، در سلولهای اندوتلیال بیان شده و موجب افزایش میتوز در خطوط سلولی سرطان پستان MDA-MB231 میشوند، ممانعت میکند (44). همچنین طی تحقیقات صورت گرفته بر روی 6-Shogaols مشخص شد این ترکیب فعال زنجبیل، از طریق تحریک فعالیت PMA (فربل 12- میراستات و 13- استات) با مهار فعالیت NF-KB از تهاجم سلولی MDA-MB231 سرطان پستان، به طول کامل ممانعت میکند (21). بر طبق پژوهشهای انجام گرفته بر روی ترکیب (DEG)6-Dehydrogingerdione حاصله از زنجبیل، محققان پی به وجود تاثیر مهاری این ماده بر روی خطوط سلولهای MCF-7 و MDA-MB231 در سرطان پستان بردند (17). بر طبق مطالعات invitro انجام شده بر روی یکی از ترکیبات حاصله از زنجبیل به نام 1َ- استوکسیکاویکل استات(ACA)، نتایج نشان دهنده این بود که ACA به طور واضح در مدت 24 ساعت، توانایی زیستی سلولهای سرطانی را با مهار واکنش اکسیژن در دو خط سلولی MDA-MB231 و MCF-7 سرطان پستان، کاهش داده و از تهاجم آن جلوگیری میکند (15). طی تحقیقات صورت گرفته آزمایشگاهی بر روی Zerumbone، یکیدیگر از ترکیبات موجود در زنجبیل نتایج به این صورت بود که این ترکیب عامل کاهش در بیان پروتئین CXCR4 است که این امر منجر به توقف عملکرد القاکننده آن یعنی تیروزین کیناز دارد و در نهایت مهار فعالیت NF-KB در سلولهای MCF7/HER-2 سرطانی پستان میشود (40). احتمالاً عصاره اتانولی زنجبیل به دلایل فوق سبب کاهش وزن و اندازه تومور گردیده است.
تقدیر و تشکر
بخشی از این تحقیق در دانشکده پزشکی دانشگاه تربیت مدرس زیر نظرجناب آقای دکتر زهیر محمد حسن عزیز انجام شد که بدین وسیله از زحمات و حمایتهای ایشان از این طرح تقدیر وتشکر بعمل میآید.